Weboldal készítés programozói tudás nélkül – Lehetséges?

weboldal készítés

Ha saját weboldalt szeretnél és te magad készítenéd azt el, akkor arra manapság már minden lehetőséged adott. Számos olyan szoftver közül választhatsz amelyek segítségével programozói tudás nélkül is profi honlaphoz juthatsz.

Ebben a bejegyzésben a WordPress-ről fogok részletesebben írni, ez is egy a számos említett weboldal készítést megkönnyítő szoftver közül.

A WordPress egy tartalomkezelő rendszer ami azt jelenti, hogy ezen szoftver segítségével programozói készségek nélkül is igényes megjelenésű weblapot készíthetsz, valamint a későbbiekben egyszerűen módosíthatod a tartalmát.

Ezen kívül is számos előny szól mellette más hasonló szoftverekhez képest.

Ahogy említettem nagyon egyszerűen használható, de a haladóbb tudással rendelkező felhasználók a végletekig módosíthatják, hiszen nyílt forráskóddal rendelkezik.

A sablonoknak és bővítményeknek köszönhetően néhány kattintással módosíthatod a weblap megjelenését, vagy akár új funkciókat adhatsz hozzá. Igazából egy egész kis fejlesztői iparág épült a felhasználók kiszolgálására.

Szinte bármilyen típusú weboldal készíthetsz a landing oldaltól kezdve, a céges honlapokon ét a webáruházakig.

Könnyen keresőoptimalizálható mind a weboldal technikai oldala, mind a szöveges tartalom. Így ha SEO-ra fókuszálva szeretnél forgalmat szerezni a későbbiekben, akkor erre is minden lehetőséged adott lesz.

A WordPress egy teljesen ingyenes szoftver, amit bárki letölthet és felhasználhat. Azonban mielőtt a telepítéssel foglalkoznánk, lépjünk egyet vissza és foglalkozzunk két alapvetőbb feladattal.

A domain és tárhely megvásárlásával. Ugyanis ezek bármilyen weboldal készítés során alapvetőek.

A domain lesz a weblapod internetes elérhetősége, ezen a címen fogják megtalálni azt, ha beütik a böngészőbe.

A tárhely pedig az a távoli számítógép, amelyen a honlapodat tárolják. Így az a nap 24 órájában elérhető a látogatók számára.

weboldal készítés
Kép forrása: Envato Elements

Domaint és tárhelyet számtalan szolgáltatónál vásárolhatsz. Amire érdemes figyelni, hogy biztosítanak-e egy kattintásos WordPress telepítést, hiszen így rendkívül megkönnyítik a dolgunkat. De vásárolhatsz olyan tárhelyet is, ahol már előre telepítve vár a szoftver.

A WordPress telepítéséről itt találhatsz egy részletesebb útmutatót.

Ha ezzel megvagyunk, akkor a megjelenés testreszabásával érdemes folytatnunk.

A WordPress megjelenését alapvetően a sablonok szabályozzák. Manapság jellemző, hogy egyedi megjelenést készítünk a weboldalak számára, azonban a WordPress sablonok nagyon nagy segítséget nyújthatnak kezdők számára. Ugyanis néhány kattintással igényes megjelenéshez juthatsz.

Ha megjelenést letudtuk, akkor érdemes az oldalakkal folytatni. Ezek a weboldalunk alapvető tartalmi elemei. Itt olyan elemekre kell gondolni, mint a honlapunk főoldala, a kapcsolat oldal, a bemutatkozó oldal, vagy a termékek oldalai.

Ha választottál egy sablont, akkor ezek ennek a sablonnak a megjelenését fogják felvenni, a WordPress beépített szerkesztőjével, akár saját magad is összerakhatod a megjelenést.

Érdemes foglalkozni a bejegyzésekkel is. Ezek nagyon hasonlóak az oldalakhoz, de alapvetően, ahogy a nevük is utal rá, bejegyzések, posztok létrehozására lettek kitalálva.

Tehát ha szöveges tartalmat osztanál meg a weboldaladon, akkor ezzel a funkcióval ezt is megteheted.

Végül az utolsó kategória a WordPress bővítményeké. A bővítmények olyan szoftverek, amelyeket telepítve új funkciókat adhatsz a weboldaladhoz.

Tehát ha mondjuk szeretnél kapcsolati űrlapot, Google térképet, vagy akár webshop funkciókat hozzáadni, akkor azt néhány kattintással megteheted.

Alapvetően nem túl bonyolult egy egyszerűbb WordPress alapú weboldal elkészítése. Az intuitív felületeknek köszönhetően egy kis odafigyeléssel és időráfordítással könnyen hozzájuthatsz egy saját weblaphoz.

Természetesen ha komplexebb megjelenést, vagy funkciókat szeretnél, akkor még mindig ott van lehetőségként, hogy rábízod egy szakértőre a honlapkészítést, vagy egy tanfolyam segítségével elsajátítod a szükséges tudást.

Képek forrása: Envato Elements

Hirdetés (X)