Van egy biztos módszer, amivel minden növény gyökérképződése segíthető

paradicsom

Ahhoz, hogy a kerti növények szép egészségesek legyenek, számos tényezőnek megfelelőnek kell lennie. Ezek közül rendkívül fontos, hogy jó legyen a talaj összetétele és erős a növények gyökérképződése.

Biostimulátorral elősegíthető a gyökérképződési folyamat

A gyökérszőrök fejlődését és növekedését serkenteni tudjuk egy megfizethető árú, biogazdálkodásban is engedélyezett készítménnyel. A Csodakertész Barna Faiskolánál kapható biostimulátor, a Quik-Link két deciliteres és egy literes kiszerelésben is rendelhető.

Bármilyen növényhez lehet alkalmazni, a lényeg, hogy nem koncentráltan, hanem hígított formában, oldatként kell a szert felhasználni. Ültetéskor a növények gyökerét kell belemártani az oldatba. Tíz liter vízhez elegendő 10 milliliter Quik-Linket adagolni.

Az ültetést követően is lehet tenni a gyökérképződés felgyorsításáért. Ennek érdekében ugyanezzel az oldattal kell megöntözni a növényeket. Bár az eredmény nem lesz szemmel látható, elvégre a gyökerek a föld alatt futnak, az interneten rákeresve a Quik-Link működésére megnézhető, hogyan segíti elő a szer a gyökerek fejlődését.

Így fejti ki a hatását a szer

A Quik-Link aminosavakat, peptideket és mikroelemeket tartalmaz. Az anyagcserét gyorsítja fel, így a növény sokkal ellenállóbb lesz az olyan szélsőséges környezeti hatásokkal szemben is, mint például a szárazság, a tűző napsütés vagy éppen a váratlan hideg időjárás. Az erősebb gyökérzettel rendelkező növény könnyebben fel tudja venni a harcot a kórokozókkal, betegségekkel szemben.

A szerben található, biológiailag aktív gyökereztető növénykivonat serkenti, felpörgeti a gyökérszőrök képződését, és elő is segíti azok gyors ütemű növekedését. A gyökérszövetek ezáltal erősebbek és vastagabbak is lesznek egyszerre. A vegetatív növényi részek növekedéséhez a szer molibdéntartalma járul hozzá.

A szer a szimbionta gombákkal is remekül együtt tud működni. Az már szinte csak ráadás, hogy ezen gombák jótékony hatását is fokozza.

Sok múlik azon, hogy milyen arányú koncentrátumot készítünk

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen arányban elegyítjük a biostimulátort a vízzel. A Csodakertész Barna Faiskola oldalán van fent egy videó, amely egy 2015-ös kísérletet mutat be.

Egy kontroll paradicsompalántát hasonlítottak össze négy másikkal, miként fejlődött a gyökerük. E négy palánta gyökérképződését eltérő hígítású szerrel segítették.

Amelyik esetében 0,1 milliliternyi volt a Quik-Linkből egy liter vízben, ott lett a leghosszabb a növény gyökere. A 0,8 ml/l-es hígítás esetében volt a gyökértömege a legnagyobb.

Attól függően tehát, hogy hosszú vagy szerteágazó gyökérzetet szeretnénk elérni, más adagolás lehet indokolt a szerből. A gyártó által ajánlott maximális értéket azonban semmi esetre sem szabad túllépni, mivel a remélttel ellentétes hatást válthat ki.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)