Vadászgörény, az állatbarátok új kedvence

vadászgörény

A kedvtelésből tartott kisemlősök népszerűsége töretlen, ezzel együtt egyre több állatbarátban merül fel a kérdés, hogy érdemes-e ezek közül a vadászgörényt választani házi kedvencnek. A rövid válaszunk, az, hogy igen, azonban érdemes először megismerkedni az állat jellegzetességeivel és a tartásával. Lássuk, mit érdemes tudni a vadászgörényről!

A vadászgörény (Mustela putorius furo) egyre több helyen beszerezhető hobbiállat, általában kétféle színváltozatban kapható: a vadas színű, barna, az albínó pedig fehér, piros szemekkel. Amikor még apró, nagyban hasonlít egy kismacskához, a későbbiekben azonban hamar megnyúlik a teste, és felveszi a rá jellemző ugráló-hullámzó testmozgást.

A fiatalok 7-10 hónapos korukra válnak ivaréretté, ekkor átlagosan 420 grammot nyomnak. Általában márciusra már tenyészérettek. A fajra jellemző teljes kifejlett kori testsúly nőstények esetében 800 gramm, a hímek esetében pedig 1500 gramm. Az ivari ciklus kezdete a március hónapra esik. A nőstények különlegessége, hogy addig ivarzanak, amíg meg nem termékenyülnek.

vadászgörény
Kép forrása: Freepik.com

Ha a fedezés megtörtént, de nem volt sikeres, akkor 40-45 napig tartó álvemhesség fog kialakulni, amire a nemi inaktivitás jellemző. A párzás utáni 40-41 napos vemhességet követően, általában május-júniusban 1-15 kölyköt ellenek. A kölykök születéskori súlya 6-12 gramm.

Ekkor még elég fejletlenek. Mesterséges felnevelésükre a születést követően 1 hét múlva van lehetőség. Az utódok természetes felnevelése a nyári időszakra esik, majd szeptember végétől a hímek heréi a hasüregbe húzódnak vissza. Ilyenkor nemi aktivitásuk jelentősen lecsökken, illetve megszűnik.

Vedleni nyár végén kezdenek, ami esetenként az ősz végéig is elhúzódhat. Ha a vedlés nem sikerül megfelelően, akkor az gyengébb szaporaságot eredményezhet. A téli bunda gyönyörű, tömött, dús, és meleg takarót biztosít számukra a téli hidegekkel szemben.

A vadászgörény tartása és etetése

Táplálásukra macskáknak gyártott konzervet, csirkehúst szoktak alkalmazni. Egyesek élő eleséget (egeret, patkányt) kínálnak fel nekik. Először még nem igazán tudnak mit kezdeni a zsákmányállattal.

Későbbiekben azonban a zsákmányállat félelmében támadhat, ami felkelti görényünk aktivitását, és vadászösztönét. A kezdeti bizonytalankodást követően, ha megtalálta a nyakszirten azt a pontot, ami a zsákmány biztos pusztulásához vezet, a mozdulatsor rögzül, és a következő alkalmakkor már keresgélés nélkül is azonnal sikerülni fog.

vadászgörény
Kép forrása: Freepik.com

A vadászgörény tartására egy nagy méretű fém ketrec tökéletesen megfelel. Alomként szénát, vagy pormentes faforgácsot használhatunk. Akármilyen nagy is a ketrec, kedvencünknek mindenképpen szüksége van egy kis mozgásra a ketrecen kívül is.

Ha viszont kiengedjük őt otthon a lakásban, mindenképpen maradjunk mellette. Sokszor olyan lehetetlen helyekre képes elbújni, amire nem is gondolnánk. Képes felmászni a nadrágszáron (belül), elbújni a mosógép dobjában, vagy az ágyneműtartóban. Kárt nemigen tesz a bútorokban, vagy a berendezési tárgyakban, ennek ellenére nem árt őt figyelemmel kísérni.

Nem kell tőle félni

Gyerekek számára is ajánlható, mert szelíd, és könnyen szelídíthető, csak sokat kell vele foglalkozni, kézbe venni, kézhez szoktatni. A hímek néha kissé agresszívek, haraphatnak, foglalkozás hiányában elvadulhatnak.

A nőstények sokkal kedvesebbek, kezesebbek, könnyebben nevelhetők. Egy negatívumuk van: a szaguk. Bár ezt is meg lehet szokni egy idő után, viszont aki érzékeny a szagokra, az ne válasszon vadászgörényt.

vadászgörény
Kép forrása: Freepik.com

Ha nem bírjuk a nőstények szakadatlan párzási kényszerét a kora tavasztól késő nyárig tartó időszakban, akkor célszerű őt befedeztetni, vagy hormoninjekciót adatni neki.

Ezt sem lehet azonban túlzásba vinni, mert úgynevezett Cushing-betegséget kaphat, ami náluk külső megjelenésében szőrhullással jár, gyógykezelni pedig elég nehézkes. Ilyen sorsra jutnak az ivartalanított nőstények is.

Összességében elmondható, hogy megfelelő tartás, és bánásmód mellett könnyen tartható kedves állatot formálhatunk belőle, aki sok örömet fog szerezni kis gazdájának.

Bízunk benne, hogy érdekesnek találtad cikkünket, ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Képek forrása: Freepik.com

Forrás: MTI Archívum / Szerző: Dr. Sütő András