Újabb márkakereskedéssel bővített a BYD

LHD market Blue

Január 11-én lett hivatalos, hogy az elektromos autókat gyártó kínai óriásvállalat, a BYD a Schiller Autó Család Zrt-vel is szerződést köt. A Duna Autó és a Wallis Motor után harmadikként befutó Schiller régi motoros a hazai piacon, immár majdnem harminc éve foglalkoznak autókkal. De miért is szálltak be a kínai EV-k értékesítésébe? És mit érdemes tudni a BYD-ről, mint vállalat? Cikkünkben kifejtjük!

Gyártás után immár értékesítenek is itthon

A BYD név már sokaknak ismerősen csenghet. A 2023 októberétől Magyarországon is értékesítő kínai vállalatnak nem ez az első magyarországi lépése: a Szeged mellett épülő autógyár mellett Komáromban már jó pár éve autóbuszokat gyárt, Fót mellett pedig akkumulátorokat szerel össze.

A már megnyílt három BYD márkakereskedés, például a Schiller budapesti márkakereskedése a következő lépést fémjelzi a vállalat magyarországi jelenlétében. De mit is érdemes tudni erről a kínai mamutcégről?

Minden, ami elektromosság

Bár a BYD csak 2021-ben érkezett meg Európába (azon belül is Norvégiába), közel sem egy frissen gründolt, tapasztalatlan vállalat. 1993 óta működnek, és piaci kapitalizáció alapján a világ második legnagyobb EV-gyártói, akik emellett az akkumulátorgyártásban is éllovasnak számítanak mind piaci részesedés, mind az alkalmazott úttörő technológiák szempontjából. Négy iparáguk van:

  • IoT eszközök és technológiák
  • Napelemek és áramtároló eszközök
  • Elektromos vonatok
  • Elektromos járművek

A legutolsó iparág is óriási: nemcsak elektromos autókat gyártanak, munkagépeket, tehergépjárműveket és egyéb EV-ket szintén. Látszik, hogy egy tudatos, átfogó stratégia mentén haladnak, egy teljes elektronikus/fenntartható ökoszisztémát tűzve ki célul. Ezen túl óriási mérnökgárdát foglalkoztatnak, akikkel minden területet lefednek és számtalan innovatív megoldást dolgoznak ki házon belül.

Ezen túl érdemes még tudni róluk, hogy egy-két apróságtól eltekintve (például autógumik) lényegében az egész ellátási és gyártási láncot a kezükben tartják, ami példa nélküli hatékonyságot és kompatibilitást eredményez.

Lifestyle
Kép forrása: BYD

Ezekkel az autókkal lépnek piacra itthon

A BYD első körben öt modellel tervezi meghódítani az európai piacot, ezek pedig a következők:

  • a fenti képen is látható SEAL sportszedán,
  • a SEAL U, ami a „sima” SEAL városi terepjáró változata,
  • a városokba szánt kis ferdehátú DOLPHIN,
  • egy pénztárcabarátabb SUV, az ATTO 3,
  • valamint az ETP 3 minifurgon.

De előbb-utóbb a HAN és a TANG modellek is megérkezhetnek Európába.

Az eddigi tapasztalatok alapján mindegyik kiváló, és ár-érték arányban bőven pariban van az európai és amerikai gyártók termékeivel.

Családi vállalkozással erősítenek a magyar piacon

A fentiek alapján nem meglepő, hogy a magyar autókereskedések is látják a potenciált a BYD EV-kben. A Schiller Autó Család Zrt. története annyiban érdekes, hogy személyes történet is áll a BYD márkakereskedés és a BYD márkaszerviz nyitása mögött.

Schiller Márk, a vállalkozás stratégiai-, és marketingigazgatója ugyanis közel egy évtizede egy más ügyben tett kínai utazása során figyelt fel a Kínában már akkor is úton-útfélen fellelhető BYD autókra (ezek egy jó része taxi volt, ami általában jót jelent).

A kezdeti pozitív impulzus után nem csoda, hogy rajta tartották a szemüket a kínai gyártón, majd miután pár évvel ezután édesapjával, Schiller Gáborral (a Schiller Autó Család Zrt. vezérigazgatójával) személyesen is volt lehetőségük kipróbálni az autókat, nem maradt több kérdés.

A szerződés 2024. január 11-i aláírását követően 2024. február 1-jével nyitott a váci úti BYD Schiller, ahol sok szeretettel várják az autókat kipróbálni szándékozó érdeklődőket. Jelenleg négy személyautó értékesítése indult el, ezek az ATTO 3, a DOLPHIN, a SEAL és a SEAL U.

Az ötödik modell pedig nem más, mint a az ETP3 kisteherautó. És mi sem természetesebb, hogy ezekre is igénybe lehet venni a 2024-es elektromos autó támogatást!

Akit tehát érdekelnek a fenti modellek, érdemes beülni a volán mögé, és kipróbálni őket – ugyanis semmiben nem maradnak el a nyugati versenytársak autóitól. Sőt! A szintén megnyílt márkaszerviznek köszönhetően pedig az elektromos autó szervizelése is biztosított, ha esetleg szükségessé válna.

Képek forrása: BYD

Hirdetés (X)