Tudtad, hogy ezekkel a szokásokkal árthatsz a fogaidnak?

fogak

Egy átlagos magyar felnőtt szájából 10 fog hiányzik a Semmelweis Egyetem közleménye szerint. A nemzetközi összehasonlításban is magasnak bizonyuló foghiány részben életviteli okokra vezethető vissza. Cikkünkből megtudhatod, hogy mely szokások kerülésével tehetsz a fogaid és ínyed egészségének megőrzése érdekében.

8 szokás, amelyekkel kár tehetsz a fogak és az íny egészségében

#1 Helytelen fog- és szájápolási rutin

Bár ajánlások szerint évente 12 tubus fogkrémet javasolt felhasználni, egy átlag magyar személy fogyasztása mindössze 2,4 tubus évente. Az elégtelen fog- és szájápolási szokások olyan súlyos problémákhoz vezethetnek, mint a fogágybetegség vagy fogszuvasodás. Kövesd az alábbi tippek a tökéletes rutin kialakításához:

  • Moss legalább napi két alkalommal fogat fluorid tartalmú fogkrémmel!
  • Használj fogselymet vagy fogközi kefét, amellyel eltávolítható a fogközbe ragadt élelmiszer maradék!
  • Ne feledkezz meg az íny és nyelv megtisztításáról sem! Ez utóbbihoz érdemes nyelvkaparót használni.
  • Öblögess szájvízzel!

#2 Erős sörtéjű fogkefe és túlzott nyomás használata

A túl erős sörtéjű fogkefe és a szükségesnél jóval erősebb nyomás használata kárt tehet az ínyszövetekben. Súlyos esetekben ez ínyrecesszióhoz is vezethet, amely kizárólag szájsebészeti beavatkozással kezelhető. Javasoljuk közepes vagy puha sörtéjű fogkefe választását, illetve a gyengéd, seprű jellegű fogmosási mozdulatok használatát.

#3 Túl gyakori antibakteriális szájvíz használat

Ki ne szeretne friss és üde leheletet? A szájvíz segíthet a fogfelszínen ragadt szennyeződések eltávolításában és a kellemetlen szájszag elleni küzdelemben. Napi használat esetén érdemes kerülni az antibakteriális termékeket, ezek ugyanis felboríthatják a száj normál baktériumflóráját. Válassz olyan terméket, amelynél a felhasználási javaslatok között szerepel a napi használat.

#4 Rendszeres fogászati rutin ellenőrzés kihagyása

Rendszeres rutinvizsgálatokkal csökkenthető a nehezen és költségesen kezelhető fogászati problémák kockázata. Az ellenőrzés mellett, legtöbbünknek szükséges részt venni rendszeres fogkőeltávolításon, amely egybeköthető a rutinvizsgálattal. Javasoljuk, hogy legalább félévente keresd fel kezelőorvosod és nézesd meg a fogaid.

#5 Dohánytermékek fogyasztása

Nem szükséges bemutatni a dohánytermékek egészségkárosító hatását. Legyen szó cigarettáról, szivarról, rágódohányról vagy hevített termékekről, a dohányzás veszélyes a fogak- és íny egészségére. Amennyiben szeretnél mindent megtenni a makulátlan mosoly megőrzéséért, válaszd a füstmentes életet.

#6 Túlzott mennyiségű cukorfogyasztás

A WHO étkezési javaslata a fogászati problémák elkerüléséhez a következő: “kiegyensúlyozott étrend, amely alacsony mennyiségű hozzáadott cukrot, valamint sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz, és előnyben részesíti a vizet, mint folyadékpótlás”.

A túlzott cukorfogyasztás segíthet a fogakra veszélyes baktériumok szaporodásában, így növelheti a fogszuvasodás és ínygyulladás kockázatát. Válassz cukorpótló, egészséges alternatívákat, mint például a stevia vagy a fogbarát nyírfacukor.

#7 Sport- és közlekedési védőfelszerelések ignorálása

Sportolás és motoros közlekedés közben egyaránt fontos a megfelelő védőfelszerelés viselése. Amennyiben küzdősportot űzöl, ne feledkezz meg a fog- és fejvédőről, míg motorozás közben használj bukósisakot. Így elkerülhetőek azok a fejet érő traumák, amelyek fogvesztést okoznak.

#8 Fogpótlási megoldások kerülése

Végül pedig érdemes szót ejteni a fogpótlásról. Nem csupán esztétikai előnyei vannak a hiányzó fogak pótlásának, de a fogpótlás segíthet az érthető és tiszta beszédben, valamint megelőzhet további komplikációkat. Ráadásul számos lehetőség áll rendelkezésre, ilyen lehet a korona, műfogsor vagy fog implantátum.

mosoly
Kép forrása: Freepik.com

Dr. Németh Bálint szájsebész és fogszakorvos

Dr. Németh Bálint szájsebész és fogorvos több mint tizenöt éves gyakorlattal rendelkezik. Pácienseinek fájdalommentes kezelést kínál a legmodernebb anyagok és eljárások alkalmazása mellett. A modern és felszerelt fogászat 2. kerület jól megközelíthető részén várja a pácienseket. Bízd profi szakemberekre a fogágybetegség kezelését!

Képek forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)