Színes madarak Magyarországon – Íme, a legszebb 12!

szalakóta

Ha a színpompás, díszes tollazatú madarakról van szó, hajlamosak vagyunk a távoli vidékeken élő, egzotikus madárfajokra gondolni, pedig hazánkban is számos különleges szépségű madár fordul elő. Cikkünk további részében a 12 legszebb hazai madárfajt mutatjuk be röviden!

Jégmadár

jégmadár
Kép forrása: Freepik.com

A jégmadár (Alcedo atthis) Magyarországon állandó madár, mely télen a be nem fagyó folyóknál vészeli át a zord hónapokat. Erősen kötődik a vizes élőhelyekhez, főként a mély vizű tavakhoz, patakokhoz és folyókhoz, mivel táplálékának nagy részét a halak és a vízi rovarok teszik ki.

Gyakori látvány, ahogy a víz felett szitál, szinte kolibriszerűen egyhelyben „lebeg”. Szintén jellemző rá, hogy a víz fölé behajló ágakon, mozdulatlanul lesi a víz tetején úszó apró halakat, majd pedig lecsap.

Gyurgyalag

gyurgyalag
Kép forrása: Freepik.com

A gyurgyalag (Merops apiaster), mely méhészmadár néven is ismert, az egyik legszínpompásabb madarunk. Vonuló madár, a telet Afrikában vészeli át, augusztusban indul el dél irányába több százas csapatokat alkotva, és csak későn, április végén, május elején tér vissza Magyarországra.

Telepes fészkelő, lösz- és homokfalakban, homokbányákban, csatornák, mélyebb árkok falában alakítja ki költőüregét.

Szalakóta

szalakóta
Kép forrása: Freepik.com

A szalakóta (Coracias garrulus), mely kékcsóka néven is ismert, rendkívül látványos tollazattal rendelkező, nagytermetű, varjúszerű madárfaj. A szalakótát több veszélyeztető tényező fenyegeti, Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

Igazi vártamadár, szívesen ül ki egy kimagasló pontra, ahonnan jól szemmel tarthatja a körülötte lévő nyílt területeket. Innen lecsapva szerzi meg táplálékát, mely főként gyíkokból, rovarokból, egyenesszárnyúakból és kisebb pockokból áll.

Zöld küllő

zöld küllő
Kép forrása: Freepik.com

A zöld küllő (Picus viridis), mely zöld színével jelentősen eltér a többi hazánkban honos harkályfélétől, egész Európában, Északnyugat-Afrikában, és Délnyugat-Ázsiában elterjedt.

Az „Év madara 2022 – Sokszínű természet” szavazást 41%-kal a zöld küllő nyerte, így 1997 és 1998 után, amikor a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a hazánkban élő többi harkályfajjal együtt „Az év madarává” választotta, ismét megszerezte ezt a kitüntető címet.

Sárgarigó

sárgarigó
Kép forrása: Freepik.com

A sárgarigó, vagy régies nevén aranymálinkó (Oriolus oriolus), Magyarországon gyakori fészkelő, ugyanakkor, csak nagyon rövid ideig tartózkodik az ország területén. Április-májusban érkezik meg, augusztusban pedig a madarak nagy része el is vonul.

Nagyon szép megjelenésű és jellegzetes énekhangú madár, semmilyen más madárral nem téveszthető össze, ha sikerül megpillantanunk.

Sárga billegető

sárga billegető
Kép forrása: Freepik.com

A sárga billegető (Motacilla flava) Európa és Ázsia nagy részén megtalálható, színpompás madár, mely Észak-Afrika, valamint Észak-Amerika egyes részein szintén fészkel. Törzsalakja hazánkban is gyakori, bár sehol sem tömegesen, de a nedves rétjeinken mindenhol megtelepszik.

Legtöbbször a nyílt, vizes, mocsaras, zsombékos területeken találkozhatunk vele, de szántókon és csatornapartokon is megpillanthatjuk.

Süvöltő

süvöltő
Kép forrása: Freepik.com

A süvöltő (Pyrrhula pyrrhula) Európa és Ázsia fenyőöveiben szinte mindenhol fészkelő, impozáns megjelenésű madár, melyet szépsége miatt régen díszmadárként is tartottak. Hangja, melyről nevét is kapta rendkívül jellegzetes. Vonuló madár, de telelő egyedeivel Magyarországon is találkozhatunk.

Kékbegy

kékbegy
Kép forrása: Freepik.com

A kékbegy (Luscinia svecica) Eurázsia területén elterjedt madárfaj, mely Európa déli részéről azonban hiányzik. A nádasok szegélyzónájában figyelhető meg legtöbbször. Az egyik, ha nem a legszebb tollazatú nádi énekesmadár, rejtett életmódja miatt azonban mégsem olyan egyszerű megpillantani. Változatos éneke, melybe más fajok strófáit is beleszövi, azonban elárulják jelenlétét.

Tengelic

tengelic
Kép forrása: Freepik.com

A tengelic (Carduelis carduelis) az egyik legszínesebb és leggyakoribb Magyarországon is honos pintyféle, sík és dombvidéken egyaránt előfordul, a települési kertek, parkok, fasorok gyakori költőfaja.

A német elnevezése (Stieglitz) után, gyakran stiglicnek is hívott színpompás madár elterjedési területe Nyugat-Európától Közép-Ázsiáig terjed, de fészkel Afrika északi részén is. Hullámos, csapongó röpte, valamint jellegzetes dallamos, csicsergő éneke, és „tig-lic, tig-lic” hívóhangja miatt könnyen beazonosítható madár.

Kék cinege

kék cinege
Kép forrása: Freepik.com

A színpompás kék cinege (Cyanistes caeruleus) Európában, Észak-Afrikában és Elő-Ázsiában is gyakori madárfaj. Magyarországon mindenfelé elterjedt, ahol fészkelésre megfelelő helyet talál, városokban, árterekben, zárt erdőkben, gyümölcsösökben, parkokban egyaránt találkozhatunk vele.

Télen a madáretetőkön is gyakori vendég más madarak, például széncinegék, őszapók vagy tengelicek társaságában.

Barkóscinege

barkós cinege
Kép forrása: Freepik.com

A barkóscinege (Panurus biarmicus) Európában és Ázsiában élő madárfaj, mely Magyarország nádasaiban elterjedtnek számít. Állandó madarunk, télen kisebb-nagyobb csapatokban a nád magját fogyasztja a nádasokban.

A sűrű nádasban előszeretettel bújik meg, azonban jellegzetes, „csilingelő” hangja elárulja jelenlétét. A 2022-re megválasztott zöld küllő után, 2023-ban a barkóscinege lesz az Év madara.

Hajnalmadár

hajnalmadár
Kép forrása: Freepik.com

A hajnalmadár (Tichodroma muraria) különleges szépségű hegyvidéki madárfaj. Vonuló madár, a telet költőhelyénél alacsonyabb tengerszint feletti vidékeken tölti, ilyenkor figyelhető meg Magyarországon is.

Az októbertől áprilisig terjedő időszakban fordul elő, igen kis számban, de évről-évre hazánkba látogat. Legnagyobb eséllyel sziklafalak, felhagyott kőfejtők, bányák, várak, romok falán pillanthatjuk meg. Lábai erősek, kapaszkodásra termettek. Mesterien használja őket, a meredek sziklafalakon is magabiztosan mozog.

Képek forrása: Freepik.com