Szarvasbőgés, a szeptemberi erdő hangja

szarvas

A nyár elmúltával megkezdődik a szarvasok párzási időszaka. Amint vége a nyári melegnek és az idő lehűl, elkezdik a szarvasok a semmivel sem összetéveszthető szarvasbőgést.

Aki az őszi erdőt választja sétája helyszínéül, vagy kifejezetten szarvasbőgésre szakosodott túrán vesz részt, életre szóló emléket szerezhet ezzel a páratlan programmal. Cikkünk további részében összefoglaltuk a szarvasbőgéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat!

Zöld híreinket ide kattintva olvashatod el.

A szarvasbőgés időszaka

Körülbelül augusztus végén, szeptember elején kezdik el a szarvasbikák jellegzetes éneküket, és egészen szeptember végéig lehetünk tanúi ennek a csodálatos élménynek. Hazánkban elsőnek a délen, Somogyban, Zalában található erdők bikái kezdik a szarvasbőgést, legvégül pedig a zempléni szarvasok csatlakoznak hozzájuk.

A szarvasbőgés szerepe

A természetben a legerősebb hím joga a szaporodás, és a szarvasbőgés a dominancia jelzése a többi szarvasbika számára. A bőgés árulkodik a bika erejéről, elszántságáról, valamint a bikák információt szerezhetnek egymás pozíciójáról.

A szarvasbika a bőgéssel azt jelzi, hogy övé a kizárólagos szaporodási jog a nőstények felett. A bőgés azonban nem minden, sőt legtöbbször önmagában kevés is. A bőgésen kívül több eszközzel is meg kell győződni arról, hogy kinek lesz joga a tehenekkel történő párosodásra. A bőgő szarvasbikák nemcsak hangilag, hanem testileg is összemérik magukat.

A bikák először csak kerülgetik egymást, hosszasan sétálgatnak bőgve egymás mellett. Ha így sem egyértelműek az erőviszonyok, akkor következik a harc.

Harc a tehenek kegyeiért

A szarvasbikák harca nem mentes az agressziótól. Az agancs veszélyes eszköznek látszik, ám szerepe mégsem a másik fél megsebesítésébe van, hiszen az agancsok a harc során összeakadva védelmezik a testet. A bikák februárban hullajtják el agancsukat, amit erre az időszakra növesztenek vissza.

Vannak olyan bikák, akiknek az agancsa nem ágazik el, ez a dárdaszerű agancs nagyon veszélyes, hiszen ez nem tud összeakadni a másik aganccsal, így könnyen megsértheti a másik állatot.

A harc során bekövetkezhet sérülés akár a résztvevő felek között, akár a szemlélődő tehenek, borjak esetében is. A harcot a tehenek általában egykedvűen nézik, közben legelésznek, azonban, ha valamilyen közelgő veszélyt látnak, akkor jeleznek.

Egyforma a szarvasok éneke?

Szakemberek szerint nem. Más hangja van annak a bikának, aki imponálni akar a nőstényeknek és más hangja van annak a bikának, akik a háremet védi. Ezen kívül a hang függ a bika testsúlyától, korától, fizikai állapotától. A szarvasbőgés egy többszólamú ének, hangereje is váltakozik. Általában az esti szürkületkor kezdődik el, és hajnalban a legintenzívebb.

Korlátozások szarvasbőgés idején

Nem kell azonban lemondani a szarvasbőgés testközelben történő élvezetéről, mivel a vadgazdaságok kínálnak vezetett túrákat, amik a szakszerű vezetés következtében nem zavarják meg az állomány szaporodását.

Az erdészet a szarvasbőgés idején részleges erdőlátogatási korlátozást vezethet be a szarvasok nyugalma érdekében. Ez alapján délután négy óra és reggel kilenc óra között az érintett területek látogatása tilos.

A tilalmat az hívta életre, hogy többen éjszakai túrákat szerveztek a szarvasbőgés megfigyelésére, ami azonban elriasztotta a vadakat és meghiúsította a párzást.

Oldalunkon mindig találsz friss, érdekes cikkeket, nézz vissza holnap is!

Kép forrása: Freepik.com / Szerző: Vladimircech