Perseidák: Ismerd meg az év leglátványosabb égi jelenségét!

Perseidák

A meteorok Földünk légkörébe történő becsapódása mindig lenyűgözte az embereket. A Perseidák raja évszázadok óta velünk élő látványos égi jelenség, már a Kínaiak is feljegyezték Kr. u. 36-ban.

A meteorraj a 109/P Swift-Tuttle üstökösről származik, és minden évben keresztezi a Föld pályáját. A több ezer év alatt ez a csillagközi porréteg szétszóródott, széles sávvá vált, így akár júliustól megfigyelhetők az első meteorok.

A Perseidák története

A kínaiak folyamatos feljegyzéseket készítettek a meteorrajról, de japán és koreai korabeli csillagászok leírásait is megtalálhatjuk a VIII-XI. század között. Ezután azonban nem igazán találhatunk hiteles forrást egészen a XIX. századig, amikor Adolphe Quételet leírta megfigyeléseit és azt, hogy a jelenség a Perseida csillagkép felől érkezik, ekkor kapta a meteorraj a Perseidák elnevezést.

A meteorok és az üstökösök közötti kapcsolatot G. V. Schiaparelli fedezte fel, mivel észrevette, hogy a Perseidák pályája nagyon hasonlít a 109/P Swift-Tuttle üstökös pályájára.

Ha érdekelnek a tudományos témájú cikkek, nézz be a tudomány rovatunkba!

A Perseidák nevének eredete

Perszeusz görög király volt, apja pedig maga Zeusz. A róla elnevezett csillagkép a Perseus. Ez a csillagkép a kisebbek közé tartozik, ha összekötjük a csillagokat, akkor megláthatjuk az emberalak fejét és két karját, valamint az ebből kiinduló két lábát.

Úgy tűnik, mintha maga elé tartaná a pajzsát, és éppen elhajolna egy csapás elől. A meteorok a Perseus csillagkép felől érkeznek, ezért nevezték el őket Perseidáknak.

A meteorraj másik elnevezése a Szent Lőrinc könnye. II. Szixtusz pápa rábízta Lőrincre, hogy ossza szét az egyházi javakat a szegények között. A római prefektus ezért dühében Lőrincet izzó szénen kínozta halálra 258 augusztus 10-én, amikor Lőrinc vértanúhalált halt. Ez a nap megegyezik a meteorok megérkezésével, melyek becsapódása könnycseppekhez hasonló.

A meteorraj megfigyelése

Perseidák
Kép forrása: Shutterstock.com

A Perseusok augusztus 11-13 körül érnek földünk légterébe, látványos csillaghullást eredményezve. A megfigyelésükre a sötét, fényszennyezéstől mentes környezet a legalkalmasabb. A megfigyelés időpontja szempontjából az éjfél és a hajnali órák közötti időszakot érdemes választani. A meteorrajt a horizont fölött 50-70 fokos szögben láthatjuk.

2022-ben nem volt egyszerű a Perseidák megfigyelése, mivel augusztus 12-én 100%-os telihold volt, ami megnehezítette az észlelést. Erről korábbi cikkünkben olvashatsz.

Az apró meteorszemcsék kb. 60 km/h sebességgel érkeznek meg a Föld légkörébe, ahol 100 km magasan látványos fényjelenséggel égnek szét, hosszú fénycsóvát húzva útjukon.

A hullócsillagok körül kialakult hiedelmek

A hullócsillagok mindig is foglalkoztatták az embereket, ezért többféle hiedelemrendszer alakult ki körülöttük. A legismertebb babona, hogy ha valaki hullócsillagot lát, akkor kívánni kell valamit, ami egy éven belül beteljesedik, feltéve, ha senkinek sem árulja el.

A görög mondák szerint a hullócsillag termékenységet hoz a földre. Más babonák szerint minden hullócsillag egy olyan távozó lelket jelent, aki éppen meghal. Érdekes elképzelése van a skandinávoknak, akik szerint a hullócsillagok olyan lázadó csillagok, akik nem maradtak a számukra kijelölt helyen, hanem kóborolnak az égbolton.

Az augusztusi égbolton megfigyelhető intenzív légköri becsapódások minden évben látványos programot jelentenek minden csillagászat iránt érdeklődő embernek, érdemes megkeresni az ideális megfigyelési helyet és élvezni a pazar látványt!

Kövesd nyomon oldalunkat, ahol további érdekes cikkek várnak!

Képek forrása: Shutterstock.com