Palackorrú delfin, az intelligens vízi emlős

palackorrú delfin

Sokan gondolják úgy, hogy amíg az ember a szárazföld legfejlettebb élőlénye, addig a palackorrú delfin a tengerek, óceánok legintelligensebb faja. Egyes tudósok szerint a palackorrú delfinek kommunikációja egy komplett nyelvrendszernek tekinthető, és próbálják megérteni különleges, füttyökből álló “beszédüket”.

Az ember és a delfin között régóta különleges kapcsolat van. Több történet is szól arról, hogy delfinek mentették meg emberek életét, és a filmtörténet is több, a delfin és az ember kapcsolatát boncolgató művel szolgál.

Zöld kategóriánkban további érdekességeket olvashatsz!

A palackorrú delfin külseje

Régen halaknak hitték a delfineket, később fedezték fel, hogy valójában emlősök. A halakkal ellentétben tüdővel lélegeznek, és állandó a testhőmérsékletük. Kicsinyeiket szüléssel hozzák világra és tejükkel táplálják. A kifejlett állatok 2-4 méter hosszúak, súlyuk 250-500 kg. Nevüket orruk alakjáról kapták, ami egy palackhoz hasonlít. Három különböző palackorrú delfin alfaj létezik, a csendes-óceáni, a fekete-tengeri és a közönséges palackorrú delfin. Remek úszók, jó vadászok.

Életmódjuk

A delfinek társas lények, csoportokban élnek. Együtt indulnak vadászni, és ebben nagyon sikeresek. Egy egyed 5-6 kg halat fogyaszt el naponta. Egy csoport körülbelül 10-20 egyedből áll, de különösen jó hal-ellátottságú részen akár 100 egyed is összegyűlhet. A csoportokban legtöbbször anyák és gyermekeik vannak, a nőstény 5 évig is együtt élhet a gyermekével. A hímek inkább kisebb csoportokban élnek.

Kommunikációjuk

palackorrú delfin
Kép forrása: Shutterstock.com

A delfinek nyelve füttyökből áll. A tudósok több, mint 30 féle különböző füttyöt különítettek el. Bár a látásuk is remek, de ezen kívül képesek a szonár-tájékozódásra is. Ekkor az orrüregből hanghullámokat bocsátanak ki, melyet a fülnyílásokban található hallócsontocskák fognak fel. A két fül egymástól elkülönülve működik, így az észlelésük különösen pontos. Egyes kutatások szerint az állkapcsukban is találhatók érzékelők, amik a további észleléseket segítik.

Különleges tények a palackorrú delfinről

  • Gyakorlatilag soha nem alszanak. Ezt úgy tudják kivitelezni, hogy a két agyféltekéjük felváltva pihen. Más tudósok szerint néhány másodperces alvási ciklusaik vannak.
  • Minden delfinnek saját füttyjele van, ez akár a delfin nevének is tekinthető. Ha egymás közelébe érnek, akkor saját “nevüket” ismételgetik.
  • Akár 35 km/h sebességgel is képesek úszni.
  • Imádnak magasra felugrani a vízből, de a mélység is vonzza őket, akár 600 méter mélyre is leúsznak.
  • Léteznek édesvízi (folyami) delfinek is.
  • Az őstörténeti delfinek szárazföldi élőlények voltak, de végtagjaik elcsökevényesedtek.
  • A kis delfinnek a feje születik meg utoljára, mert a szülés akár két órán keresztül is eltarthat és így menekül meg a fulladástól.
  • A delfinek szülésében az egész csoport részt vesz, úsznak a szülő delfin körül, hogy megóvják őt ebben a kiszolgáltatott helyzetben. Eközben egy “bába” delfin közvetlenül segít a kicsi megszületésében. Az újszülöttet a bába azonnal a vízfelszínre viszi, hogy lélegezni tudjon.

A delfineket korábban erőteljesen halászták húsuk és zsírjuk miatt. Ma már tilos a halászatuk, sőt egyedszámuk csökkenése miatt a veszélyeztetett fajok közé tartozik. Legnagyobb ellenségük a kardszárnyú delfin és a cápa, de gyakran akadnak bele halászok hálójába is.

A globális felmelegedés miatt táplálékuk mennyisége egyre csökken, és ez veszélyezteti a palackorrú delfinek populációját is.

Oldalunkon mindig találsz érdekes információkat, olvasd rendszeresen!

Képek forrása: Shutterstock.com