Őszi divattippek férfiaknak

őszi ruhák

Az őszi évszak hagyományosan egy olyan időszak volt, ahol nagyrészt átmeneti ruházatban illetve réteges öltözködésben volt praktikus gondolkodni. De mostanában, hogy az időjárás már csöppet sem klasszikusan őszi, hanem sokkal inkább szeszélyes az év 365 napján, neked leginkább leleményesnek kell lenni ebben az időszakban.

Tombolhat a vénasszonyok nyara akár még október második felében is, miközben más évjáratok meg olyan hideg szeptemberi szeleket hoznak kis hazánkba, hogy jóval a fűtési szezon előtt kell hősugárzót kapcsolnod.

Azért persze még megadhatod a módját az ősznek, és nincs is minden veszve: vannak még klasszikusan olyan hosszabb-rövidebb időszakok, amikor tipikus őszi időjárás van. Ekkor pedig érdemes nem csupán a praktikumok mentén öltözni, de az ősz megannyi színét is magadon viselheted!

Őszi árnyalatok az öltözködésben

Nem is színek, valójában az egyes színek árnyalatai azok, amelyek jellegzetesen egy-egy évszakhoz kapcsolódnak.

Csak, hogy néhányat említsünk: a klasszikus meleg színek közül az őszi időszakban kifejezetten ajánljuk a testes merlot, a barnásvörös és a vörösáfonya, a lágy mandulabarna, a mogyoróbarna, valamint a kávé- és a tejkaramella árnyalatait.

Ezek a különleges, látványos de mégsem harsány színek igazi egyediséget és stílust kölcsönözhetnek az öltözékedbe. Bátran variáld őket semlegesebb színekkel, mint a fekete, fehér, bézs!

Természetesen a hideg színek kedvelői sem kell, hogy aggodalmaskodjanak. A szürkéskék, az éjkék és a metálos kék, a mély erdőzöld, az olívazöld és a kékeszöld is tipikus őszi színeknek számítanak. Szerencsére manapság már rengeteg ilyen színű öltönyt, inget és egyéb ruhadarabot lehet vásárolni.

Hordj mintás darabokat!

Az elegáns és ízléses öltözködés kapcsán mindig nagyon fontos, hogy valaki egyszerre legyen különleges és mértékletes. Gondolj csak a színekre, az anyagokra és a mintákra – érdemes mindegyikkel élni, de jobb nem átesni a ló túlsó oldalára.

Ha kifejezetten élénk, harsányt szín választasz, akkor azt lehetőleg ne párosítsd egy másikkal. Fontos, hogy mértékletesen keverd egymással a különböző anyagokat és kiegészítőket és ha a mintás viselet mellett teszed le a voksod, akkor válogasd meg, milyen mintájú ruhákat hordasz egyszerre.

A jelenlegi szezonban a klasszikus kockás egyértelműen uralja a terepet: a kockás ingen, vagy kordnadrágon túl pedig trendi leszel akkor is, ha egy kockás öltönyben vagy kockás mintájú kabátban jelensz meg.

A mintás 2023-ban kiemelten divatos, de ez a jóval túlmutat a geometriai formákon. Idén igazán trendinek számítanak a pszichedelikus motívumok. Ez a divatba is betörő, meghatározó vonal egy komplex, hatvanas évektől létező művészeti irányzat, amely eredetileg egy szimbolikus eleme is volt a korabeli társadalmi-politikai lázadásnak.

A kifejezés maga Humphry Osmond angol pszichiátertől származik, aki ezzel a nyelvtani bravúrral arra akart utalni, hogy magának a módosult emberi pszichének a vizuális kivetüléséről van szó, azaz egy olyan művészeti irányzat ez, ami egy stimulált belső világ külső, látható ábrázolására törekszik.

A stimuláció alatt itt elsősorban tudatmódosító szerek által kiváltott hallucinációkra, pontosabban ezek imitálására kell gondolnunk. Nem a valós, hanem a képzelt, valóságként megélt látványvilág művészi eszközökkel való megjelenítése.

Ennek jellegzetes elemei a kavargó, elfolyó, kaleidoszkópszerű motívumok, a vibráló színek, izgatott kontrasztok.

Legyél sportosan elegánsan őszies!

A sportosan elegáns vonal kényelmes és stílusos viselet, amelynek ősatyja egy angol exkirály, VIII. Edward. Miután kedvese miatt hátrahagyta a fejedelmi udvart,  dinasztiaalapítás helyett divatot teremtett. A viselet lecsupaszított modernkori lényege, hogy a szettednek egyszerre kell kényelmesnek és sikkesnek lennie.

A sportosan elegáns viselet elemei közé tartozik a farmernadrág, a sportzakó, a kötött pulóverek  és a trench coat, azaz a víznek és szélnek egyaránt ellenálló viharkabát. A lábadra kerülhet zárt Oxford cipő vagy a tornacipő is. A klasszikus kiegészítők is jöhetnek: az öv, óra, ékszer is jól kombinálható a sportosan elegáns inggel.

A sportosan elegáns stílust pedig nemcsak egyes ruhadarabokkal, hanem átlagos, de alapvetően egymással nem hordott elemekkel is el lehet érni. Így például bátran vegyél fel farmert és sportcipőt a zakóhoz: ez a kombináció pont jól jön ősszel, amikor nincs épp kánikula vagy farkasordító hideg.

A sportosan elegáns viseletnél az anyagok szokatlan párosítása is jellemző. A vászon és a pamut darabok mellé illik  a flanel, a gyapjú, vagy a bőr: egy fess bőrdzseki vagy egy kötött gyapjúpulóver pedig kifejezetten jól jön, ha kicsit szomorkás az idő.

Viselj egyedi, őszi darabokat: éljen a bomberdzseki és a cargonadrág!

Honnan ismerős neked a bomberdzseki? Eredetileg pilóták viselték, de a kilencvenes években meghódította a divatot is, majd rétegviseletté vált, utána kikopott. Az elmúlt években viszont visszatért, és nem csak egy szélesebb réteget, hanem egy szélesebb korosztályt is megfogott.

2023-ban enyhén oversized szabású, határozottan melegebb és lágyabb színekben is egyaránt érdemes gondolkodnod benne, függetlenül attól, hogy melyik generációhoz tartozol.

Hasonlóan a modern, és egyben az őszies viselet egyedi darabja a cargonadrág, ami a utility stílusú divat része. Ez azt jelenti, hogy az öltözködés meghatározó elemeivé váltak egyes foglalkozáshoz kapcsolódó ruhadarabok, vagy az olyan darabok, melyek az egyes foglalkozás jellegzetes viseletének, egyenruhájának elemeit viselik.

Ilyenek például a nagy zsebes cargonadrágok, melyek – a bomberdzsekihez hasonlóan – a katonai viselethez kötődnek.

Tedd teljessé a szetted őszies kiegészítőkkel!

Ha beköszönt az ősz és a hűvösebb idő, akkor előbb-utóbb szükség lesz pár praktikus kiegészítőre is, mint például egy vékonyabb anyagból készült kesztyűre, nyaksálra, vagy egy kalapra, sapkára.

Utóbbi főleg akkor jöhet jól, hogyha kapucnis pulóverek és kabátok helyett jobban kedveled a klasszikus bőr- vagy farmerdzsekit, esetleg inkább csak egy sima mellényt hordanál.

Reméljük, hogy cikkünk segített néhány izgalmas ötlettel, jó kiindulópontot adva ahhoz, hogyan öltözködj ősziesen – egyszerre praktikusan és divatosan.

Fűszerezd meg az őszt néhány egyedi, különleges, de ízléses darabbal, hordj kényelmes, de elegáns darabokat, párosíts merészen, de stílusosan, és öltözködj rétegesen, az időjárásnak megfelelően!

Kép forrása: Unsplash.com

Hirdetés (X)