Nyerd meg kamasz gyereked kooperatív társasjátékokkal!

társasjáték

Akiknek van kamasz gyermekük, tudják, mennyire nehéz a kedvükre tenni. A 14 évesek sokszor kihúzzák már magukat a családi programok alól, nem szívesen beszélgetnek az érzéseikről, mi pedig gyakran tehetetlenül állunk e dolog előtt. Létezik azonban megoldás: játsszunk velük kooperatív társasjátékot!

A kooperatív társasjátékok lényege

A kamaszokkal nem könnyű az élet, néha az az érzésünk, semmi sem elég jó nekik. A gyerekek 10-14 éves kor tájékán kezdenek önállósodni, kissé eltávolodni a szülőktől. Nehezebben osztják meg velünk, mi bántja őket, hogyan telt a napjuk. Sokszor tűnnek neveletlennek, megközelíthetetlennek, néha valóban sok türelem kell hozzájuk.

Érdemes azonban közös családi társasozást tervezni, ahol a feszültség oldható. A Compaya társasjátékbolt oldalán nagyon jó kooperatív játékokat találunk e célból, bőséges a választék.

De mik is azok a kooperatív társasjátékok? Itt a lényeg az együttműködésen van: nem egymás ellen kell harcolnunk, hanem összefogni, és magát a játékot legyőzni, azaz sikerrel oldani meg a feladatokat.

Ez azért nagyon jó, mert nem lesznek sem nyertesek, sem vesztesek, nem lesz tehát duzzogás sem. A játék során pedig számos készség fejleszthető, olyanok is, amelyekkel a kamaszok sokszor még hadilábon állnak.

Mik ezek? Kompromisszumra való hajlandóság, problémamegoldó képesség, döntéshozatal, együttműködés, önzetlen segítségnyújtás, segítségkérés a megfelelő módon, nyílt kommunikáció.

Hoztunk is két javaslatot, két olyan társast, amelyet minden bizonnyal élvezettel fog játszani a család apraja-nagyja!

Clinic Rush – Rohanás a sürgősségin! társasjáték

Egy nagyon érdekfeszítő társas kórházas témában a Clinic Rush. 14 éven felülieknek ajánlott, maximum négyen játszhatják, a játékidő 30-45 perc.

A történet szerint egy sürgősségi osztály orvosai vagyunk, akik folyamatosan betegeket látnak el. Van, akit műteni kell, van, akit kötözni, de nincs megállás! Egy páciensre 4 perc jut maximum, de lehet, hogy ennyi idő alatt még a vérbankból is rendelni kell vért, netán feltölteni a gyógyszerraktárt. És mi van a műtőben? Van hely megoperálni most a beteget?

Komoly fejtörést okozhat eldönteni, mikor, melyik teendő a sürgősebb. Nem árt, ha tudunk segítséget kérni, együttműködni a többi orvossal – azaz játékossal!

A különlegessége a társasnak, hogy csipeszeket is tartalmaz, ezeket is használni kell a gyógyítás során, de ez nem olyan egyszerű! Tovább bonyolítja a helyzetet, ha járvány tör ki az osztályon. Ilyenkor mi a teendő?

Az orvosos témájú társasjáték minden bizonnyal a kamasz gyerekeknek is tetszeni fog, nem is lehet megunni, mindig vannak váratlan fordulatok!

Kitchen Rush! – Legyél sztárséf! társasjáték

A kórház helyett azonban az éttermet is választhatjuk, ha úgy kívánjuk, hiszen a Compaya kínálatában a Kitchen Rush nevű társas is kapható. A Clinic Rush-hoz hasonlóan ez is kooperatív játék, de itt egy vendéglőt kell felvirágoztatni.

Ez is alkalmas arra, hogy a kamaszok az együttműködést, a türelmet és a tiszteletet szórakozva elsajátítsák.

Hirdetés (X)