Négyévszakos gumi: kerülendő vagy sem?

gumi

Gyakran hallani autós körökben, hogy a négyévszakos gumi vásárlása kerülendő. Valóban van okunk kerülni az év egészében használható gumikat? Ki számára jelenthet jobb választást a szezonális gumi? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Hatalmas fejlődésen mentek keresztül a négyévszakos gumik

Az autósok körében felbukkanó dogma, amely szerint a négyévszakos gumi mindenki számára kerülendő, nem helytálló. A technikai fejlődésnek köszönhetően az egész évben használható gumik teljesítménye sokat fejlődött az évek alatt. Az átlagos felhasználású autósok számára tökéletes választás lehet a négyévszakos abroncs. Mutatjuk a legfontosabb előnyöket.

 • Helytakarékos: Amennyiben szezonális abroncsok vannak autódon, a használaton kívüli gumi szett tárolásáról gondoskodni kell. A szakszerű tárolás nagy helyigényű, alternatív megoldás lehet a gumi hotel, amely azonban költségekkel jár. Mindez elkerülhető négyévszakos abroncsok vásárlásakor.
 • Idősporolás: Időhiánnyal küzdesz? Akkor érdemes lehet az évi két alkalommal esedékes gumicserére fordítandó időt megtakarítani a négyévszakos gumikkal.
 • Pénzmegtakarítás: Bár a négyévszakos abroncsok általában némileg drágábbak a szezonális gumiknál, a gumicserére fordított összeg minden évben megtakarítható.

Miben tér el a négyévszakos gumi?

Nem tudod pontosan miben tér el az egész évben használható abroncs? Az alábbiakban összefoglaltuk a szezonális- és négyévszakos gumik közötti legfontosabb differenciákat.

 • Anyagösszetétel: Az egyik legfontosabb különbséget az anyagösszetétel jelenti. A bármely szezonban használható abroncsok lágyabb anyagból készülnek, mint a nyári gumik. Így fagyos útfelületen is garantált a megfelelő tapadás. Sajnos a puhább anyag miatt a kopás fokozódhat.
 • Mintázat: A mintázat keveri a nyári- és téli gumik jellegzetes mintázatát. Így legyen forró nyári kánikula vagy fagyasztó téli idő, az autó megfelelően tapad az útfelületen.
 • Ár: Általában a négyévszakos gumik 5-15%-kal többe kerülnek mint a szezonális modellek. A többlet költségek ellenére megtérülhet a négyévszakos gumi vásárlása, hiszem az évi két gumicsere költsége megspórolható.

Kinek érdemes a négyévszakos abroncs mellett dönteni?

Bár hatalmas fejlődésen mentek keresztül a négyévszakos abroncsok és a legtöbb autós igényeit képesek kielégíteni, mégsem jelentenek tökéletes választást mindenkinek. Akkor dönts az egész évben használható gumi szett mellett, ha az alábbi feltételek igazak rád:

 • 160 lóerőt nem meghaladó gépjárművet vezetsz,
 • évi 10 ezer kilométernél kevesebbet utazol,
 • főleg városi környezetben közlekedsz,
 • kerülöd a sportos vezetési stílust és
 • keveset használod jeges és havas környezetben az autót.

Nem elég az abroncsokról gondoskodni

A vezetési szokásokhoz illeszkedő abroncsok mellett fontos, hogy az autó kifogástalan műszaki állapotban legyen. A rendszeres műszaki vizsgálatokkal elkerülhető számos költséges és nehezen szervizelhető hiba.

Jó példa erre az olajcsere, amely akár detrimentális motorhibák megelőzéséhez is vezethet. Autótípustól függően 10-30 ezer kilométerenként szükséges olajat cserélni a motor megfelelő működése érdekében. Fontos, hogy a folyamatot szakemberekre bízzuk, így elkerülhetők az olyan hibák mint:

 • fáradt olaj szennyezés,
 • gyártói előírásoktól eltérő olaj használata,
 • szűrőcsere hiánya és
 • túl alacsony vagy magas olajszint.
olajcsere
Kép forrása: Freepik.com

AKH: a gumi szakértő

Új gumi szettet szeretnél vásárolni? Válaszd az 1995-ben, családi vállalkozásként alapított AKH-t, amely a magyar gumiabroncs piac értékesítési és szolgáltatás területén belül több kategóriában is piacvezető.

Több mint 30 neves márka egyedülállóan széles választékát forgalmazza, emellett saját márkák importjában és forgalmazásában is kiemelkedők a magyar piacon. Az AKH éves forgalma meghaladja az 1 millió darab abroncsot is.

A széles választék és megbízhatóság mellett, az AKH országos lefedettségű szervizpartner hálózatának bármely állomásán foglalhatsz időpontot, akár online is. Szolgáltatásai között megtalálható a gumicsere és abroncs vásárlás.

A budapesti szervizpontjainkon pedig akár az autószerviz és a gumihotel szolgáltatást is igénybe veheted.

Képek forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)