Napelem telepítési árak – Milyen díjakra lehet számítani?

napelem telepítés

Napjainkban szinte mindenki napelem rendszert akar magának otthonra. Amellett, hogy ennek köszönhetően függetlenedni tudunk az áramszolgáltatótól, mondhatni ingyen van általa az áram és a megfelelő nagyságú rendszer esetében akár a fűtés és a hűtés is.

Más kérdés, hogy mire számíthatunk az árak kapcsán, hiszen a beruházás nem kis költségvonzattal jár. Az alábbi írásunkban a telepítési díjakról számolunk be, eláruljuk azt, hogy milyen tényezők befolyásolják a végső összeg nagyságát.

Mire számíthatunk az árakkal kapcsolatban?

A napelem telepítésével kapcsolatban a legtöbbeket mindig a költségek érdeklik. Nehéz azonban megállapítani, hogy az egyes rendszerek mekkora beruházást jelentenek majd, hiszen függ annak nagyságától, típusától, valamint az inverter árától egyaránt.

Éppen ezért a napelem rendszer telepítés ára a legtöbb esetben egyedi ajánlat alapján dől el. Ehhez azonban meg kell találni azt a megbízható céget, amely érti a dolgát, akik már több ezer panelt telepítettek ingatlanokra.

Az árajánlat készítéséhez mindenekelőtt egy felmérést végeznek, átbeszélik az igényeket, felmérik a lehetőségeket. Ezt követően a megbeszéltek alapján egy kész tervet gyártanak, majd elküldik a kalkulált ajánlatot.

Amennyiben ez megvalósul, a szerződéskötés után jöhetnek az ügyintézés részletei, a rendszer telepítéséhez szükséges berendezések beszerzése, valamint az engedélyeztetések.

Végül megtörténik az időpont egyeztetése a telepítéshez, amikor megtörténhet a megálmodott napelem rendszer beüzemelése.

A napelem rendszer telepítésének két fő eleme

A napenergiát a panelek képesek feszültséggé alakítani. Az viszont, hogy kinek és mekkora rendszerre van szüksége, nagyon sok mindentől függ. Az egyik a fogyasztási igények, a másik a környezeti hatások, de ide tartozik természetesen a költségvetésünk is.

A másik fontos elem az inverter, ami a panelek által termelt energiát árammá alakítja, amit aztán a háztartásban használhatunk fel. Az eszköz emellett felel a panelek működésének monitorozásáért, illetve a hibák felfedéséért.

Az inverter teljesítményét a napelem panelek száma határozza meg, azonban a várható bővítések miatt nem árt ennél azért valamivel nagyobbat választani. A döntés meghozásában nagy segítséget jelenthetnek a napelemes cégek, akik egyedi árajánlatot és tanácsot adnak a rendszer kiépítésével kapcsolatban.

Elárulják azt, hogy melyik típusú inverter a legjobb megoldás, legyen az SolarEdge, Huawei, SMA, Solplanet, vagy éppen Fronius márkájú darab.

Hálózatra kapcsolt vagy szigetüzemű?

Másik fontos téma, hogy hálózatra kapcsolt rendszert, esetleg szigetüzemű napelemet szeretnénk. Előbbi esetén a megtermelt energiát betápláljuk az áramszolgáltató felé, itt nincsen szükség töltésvezérlőre sem.

Kizárólag az inverter megfelelő elhelyezésére kell gondolni, a hálózat energiáját pedig szinte korlátlanul használhatjuk. A tulip alacsonyabb termelése sem befolyásolja az energiafelhasználásunkat. Ráadásul ennek a költsége 10-15 éven belül megtérülhet.

A szigetüzemű napelem esetében a megtermelt energiát a rendszer akkumulátorokban tárolja, így teljesen függetlenedhetünk a szolgáltatótól. Hozzá kell tenni, hogy a 2023-as év végi változások miatt a legtöbbeknek valószínűleg ez a megoldás éri majd meg a legjobban.

Ebben az esetben az akkumulátor szintjét egy töltésvezérlő szabályozza, emellett mindenképpen gondolni kell ezek megfelelő tárolására és helyigényére.

A szigetüzemű rendszer esetében a felhasználható energia kizárólag annyi, amennyit az általunk telepített panelek megtermelnek. Fontos megjegyezni, hogy a téli időszakban a szigetüzemű megoldás nem maximális hatékonysággal dolgozik, így ilyenkor az akkumulátorokra feltétlenül szükségünk lesz.

Talán ez az egyik oka, hogy lassabban térül meg, hiszen a kiépítésük akár 50-70 százalékkal is költségesebb lehet.

Ilyenkor jöhet szóba a hibrid napelemes rendszer, amely a két kialakítás előnyeit ötvözi. További információkat a szakértőktől érdemes kérni, hiszen nem minden esetben ez lesz a legjobb megoldás.

Miért éri meg mégis?

Mert a beruházásnak köszönhetően végleg megszabadulhatunk az áramszámlától. A napenergiát felhasználhatjuk fűtésre, hűtésre, de akár még a melegvíz előállítására is. A legtöbb esetben 10 év alatt visszahozza az árát, emellett növeli az ingatlan értékét.

A legjobb az egészben, hogy már a beüzemelés első napjától bevételt termel, nem igényel karbantartást és nincsenek éves díjak sem.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)