Milyen előnyöket kínál még a faktoring a likviditás biztosításán túl?

faktoring

Bizonytalan gazdasági környezetben még fontosabb a vállalkozások számára, hogy lehetőleg minimálisra csökkentsék a késve vagy nemfizetésből fakadó üzleti kockázatokat.

A fizetőképesség biztosítása a cégek elemi érdeke, hiszen a likvid eszközök révén nyílik lehetőségük a mindennapi működés finanszírozására, valamint a növekedés érdekében új megbízások vállalására.

Ehhez kínál kedvező megoldást a faktoring. Mi az a faktoring, és mire alkalmas még a likviditás garantálásán túl?

Mi a faktoring?

A több iparágban is bevett gyakorlattá vált halasztott fizetési konstrukció kedvezőtlen hatású lehet, azonban faktoring igénybevételével a vállalkozások növelhetik a versenyelőnyüket. A faktorálás a vevőkövetelések adásvételét jelenti. A 100%-ban online intézhető FlexiBill digitális faktoring nemcsak gyors, 24 órán belüli kifizetést garantál, hanem a likviditás biztosításán túl további előnyöket is kínál.

A faktorálás rendszerint 3 szereplős ügylet, amelyben az eladó/szállító a faktorcéggel kötött, többnyire keretszerződés alapján jóval a fizetési határidő lejárta előtt a pénzéhez juthat.

A faktoring finanszírozás a szokásos banki hiteleknél kedvezőbb feltételeket kínál, ugyanis nem igényel klasszikus fedezetet, továbbá a faktor nem az eladó hitelképessége, hanem a vevők minősítése alapján finanszíroz, így induló vállalkozások számára is lehetőséget teremt.

Miben más a digitális faktoring?

A digitális faktorálás még egyszerűbb és gyorsabb ügyintézést tesz lehetővé, hiszen a teljes folyamat az igény benyújtásától a szerződéskötésen át az egyes számlák faktorálásáig online, személyes jelenlét nélkül végezhető, így jelentős időt spórol.

A kedvező elbírálást követően, a szerződés megkötése után akár már 24 órán belül, egy gombnyomásra is faktorláltathatók az aktív számlák, így jóval a számlák fizetési határideje előtt pénzéhez juthat a vállalkozás, nem kell 30, 60 vagy akár 120 napot várni rá.

A faktor a számla bruttó ellenértékének 80-90%-át azonnal, míg a fennmaradó rész faktoring díjjal csökkentett összegét a vevő fizetésekor utalja az eladó számlájára, így finanszírozhatók a működés költségei, lehetőség nyílik új beruházások eszközlésére.

Mit nyújt még a faktoring?

A faktoring igénybevételével a vállalkozás nem csupán pénzhez juthat, hanem plusz kiegészítő szolgáltatásokat is kap:

  • Kockázatelemzés: A faktor az adott ügylettel kapcsolatban minden esetben elemzi, hogy az üzleti kapcsolat mekkora kockázatot jelent az adott partnerrel.
  • Vevőminősítés: A faktor nem az eladó hitelképességét, hanem a vevők fizetési hajlandóságát vizsgálja, ezáltal az eladó olyan információk birtokába jut, amelynek révén nagyobb biztonsággal dönthet az ügylet kockázatáról.
  • Követelésbehajtással kapcsolatos adminisztráció: Az adásvétel tárgyát képező követelés behajtását a szerződés alapján a faktor intézi, így jelentős adminisztrációs terhet vesz le ügyfele válláról.

Tedd átláthatóbbá és kiszámíthatóbbá céged működését faktoring igénybevételével!

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)