Milyen adókötelezettségekkel kell számolnia egy kis- és középvállalkozásnak Magyarországon?

kkv adók

Egy vállalkozás életében jó esetben minél több bevétel keletkezik, de emellett sokféle költséggel és adminisztrációval is számolni kell. Törvényi kötelezettség megfizetni az adókat és a különféle munkáltatói terheket.

Egy jó könyvelő, valamint egy automatizált szoftver segítségével ezek a folyamatok sokkal egyszerűbbé tehetőek. De mindenekelőtt érdemes tisztában lenni vele, milyen adók vonatkoznak a hazai kis- és középvállalkozói (kkv) szektorra.

Melyik adóhatóságnak tartozik fizetési kötelezettséggel egy hazai kkv?

Hazánkban a kis- és középvállalkozások egyaránt a jól ismert adóhatóság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, vagyis a NAV felé tartoznak adófizetési kötelezettséggel. Egy vállalkozásnak meg kell fizetnie a társasági adót, osztalék esetén osztalékadót (és osztalékelőleget), valamint céges autó használata esetén például a gépjárműadót.

Ami jó hír, hogy a magyarországi kkv-szektor olyan erős, pozitív gazdasági hatást kelt Magyarországon, hogy az állam részéről is mindenképpen megéri segíteni, támogatni ezt a vállalkozói réteget.

Az elmúlt években ezért olyan fejlesztési adókedvezmények jöttek, mint például a társasági adó terén a beruházások után, de a gépjárműadó terén is szert lehet tenni kedvezményekre: elektromos autó használata esetén például a tulajdonosok mentesülnek az adó teljes megfizetése alól.

NAV kötelezettségek
Kép forrása: Freepik.com

Milyen és mennyi adót kell befizetni vállalkozóként a munkavállalók után?

A vállalkozások ereje a munkavállalókban rejlik. A tisztességes bérezés ezért nemcsak egyfajta felelősség, hanem lényegében a tulajdonosok érdeke is. Ráadásul mindössze a 13 százalékos szociális hozzájárulási adót (szochót) kell megfizetni egy dolgozó után „elhagyva” a korábbi szakképzési hozzájárulási adót.

A költségek és járulékok pedig tovább is csökkenthetőek, bizonyos jogszabályi feltételek teljesülése esetén.

Miért szükséges szociális hozzájárulási adót fizetni?

A szociális hozzájárulási adó tehát Magyarországon a munkaadó által fizetett adó, amit a munkavállaló bruttó bérén felül kell kifizetni (tehát bruttó bér * 1,13). A munkaadó által általános szociális célokra fizetendő adó, szemben a társadalombiztosítási járulékkal, ami kizárólag az adott személy szociális biztonságát szolgálja.

Munkabérek kifizetése, könyvelése és számfejtése

Ami a fociban a „végy egy jó kapust”, az az üzleti életben a „végy egy jó könyvelőt”. Hiszen a jogszabályok naprakész ismerete, a szabályok betartása és az adminisztrációs folyamatok rendben tartása nélkülözhetetlen napi feladat.

A legtöbb cégvezető pedig nehezen tudja tartani a lépést az adózási és jogi változásokkal – vagy ha tudja is, akkor az minden idejét felemészti, ami hátráltatja a vállalkozás fejlődését.

Ne feledkezzünk meg róla, hogy a könyvelői feladatok mellett a vállalkozások életében a bérszámfejtést is el kell végezni. A munkáltatók felelőssége a bérszámfejtés és társadalombiztosítási feladatok ellátása, amelyeket egyre több vállalkozás kiszervez.

A kettő viszont nem ugyanaz a feladat és kötelesség, ne keverjük őket. A bérszámfejtés a munkavállalók bérezésével, adózással és társadalombiztosítási kötelezettségekkel foglalkozik, míg a könyvelés általánosabb terület, magában foglalva a pénzügyi tranzakciók könyvelését és az adók teljesítését.

bérszámfejtő program adók
Kép forrása: Freepik.com

Bérszámfejtő programmal egyszerűbb!

A 21. század mottója a digitalizáció, az automatizáció, az innováció és így tovább. Pontosan ezért is érdemes megkönnyíteni a munkát ott, ahol csak lehet. Időt, pénzt és energiát spórolva ezáltal. Ma már egy jó bérszámfejtő programmal jelentős üzleti hasznot lehet felhalmozni.

Például azáltal, hogy külön modulokban lehet rögzíteni a táppénzt, a szabadságokat, a béreket és amit csak szükséges – akár teljesen automatikus módon is. Egy ilyen szoftver leveszi a terhet a szakemberek válláról, és segít átvészelni még a leghúzósabb időszakokat is.

Hibamentes könyvelés és bérszámfejtés, zéró stressz és büntetés? A WTBÉR olyan professzionális, magyar fejlesztésű bérszámfejtő program, amit egy 30 éves szakmai tapasztalattal rendelkező csapat állított össze.

A szoftver folyamatosan naprakész és pontos munkavégzést tesz lehetővé, megfelelve a hazai törvényeknek és a bérszámfejtés piaci elvárásainak. További előnye, hogy az ország bármely részéről lehetőség van a közös adatállományban való munkavégzésre.

Képek forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)