Mikor kell belgyógyászhoz fordulni?

orvos

Mivel foglalkozik a belgyógyászat? Milyen esetekben kell belgyógyász szakorvos segítségét kérni? Milyen lépésekből áll a vizsgálat? Hogyan kell rá felkészülni? Cikkünkben minden fontos kérdést megválaszolunk a témával kapcsolatban.

A belgyógyászat a szervezet egészét érintő betegségek kezelésével foglalkozik, több területét is integrálja az orvostudománynak. A gasztroenterológia, a diabetológia, az endokrinológia és a kardiológia is a belgyógyászatból nőtt ki.

A korábbi leleteket és vizsgálati eredményeket magunkkal kell vinni

A belgyógyász szakorvoshoz akkor kell fordulni, amikor a beteg nem tudja, hogy a panaszával milyen orvoshoz forduljon. A szűrővizsgálatok tekintetében azon páciensek számára ajánlott a belgyógyász felkeresése, akik esetében fennáll valamilyen krónikus betegségre való hajlam, illetve életmódbeli rizikófaktor, például dohányoznak vagy túlsúlyosak. A Belvárosi Orvosi Centrum belgyógyász szakorvosaihoz telefonon és online felületen keresztül is lehet időpontot foglalni.

Mielőtt részletezném a belgyógyászati vizsgálat lépéseit, fontos hangsúlyozni, hogy a korábbi leleteket és vizsgálati eredményeket mindenképpen magunkkal kell vinni. A bennük szereplő információknak fontos szerepük van a diagnózis felállításában.

Kiemelt szerepe van az előforduló örökletes betegségek feltárásának

A belgyógyászati vizsgálat első lépése a kórelőzmények megállapítása. Ennek során fény derül a páciens korábbi betegségeire, a családban előforduló problémákra, például a magas vérnyomásra, a cukorbetegségre, a szív- és érrendszeri megbetegedésekre, illetve az endokrinológiai és a bélrendszeri betegségekre. Továbbá kiemelt szerepe van az előforduló örökletes kórok feltárásának is.

A kórelőzmény kikérdezését követi a fizikális vizsgálat, amelynek során a szakorvos felméri a páciens testfelépítését és súlyát, valamint vizsgálja a belszervi állapotot. Továbbá a belgyógyász megtapintja a pajzsmirigyet és a nyirokcsomókat, valamint megfigyeli a látható nyálkahártyák és a bőr színét. A mellkasi vizsgálat során sor kerül az ütőerek, a tüdő és a szív állapotának felmérésére is.

A fizikális vizsgálat alkalmával gyakran kerül sor EKG vizsgálatra

A vizsgálat következő lépéseként a szakorvos megméri a páciens vérnyomását, illetve a has tapintásával vizsgálja a lép és a máj állapotát, felméri a has érzékenységét. Továbbá a vizsgálat részét képezi az idegrendszer és a mozgásszervek felmérése is. A fizikális vizsgálat alkalmával gyakran kerül sor EKG-ra.

Amennyiben szükséges, a belgyógyász szakorvos további diagnosztikai és laboratóriumi vizsgálatokat is kérhet, valamint javasolhatja egyéb szakorvosi konzultációk megszervezését. A diagnózis felállítása után a szakorvos elmondja a gyógyszerszedés menetét és a lehetséges terápiás lehetőségeket is részletezi.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)