Miért fontos, hogy vigyázzunk a pajzsmirigy egészségére?

egészség

A pajzsmirigy egy kicsi, ám annál fontosabb szerv, ami rengeteg testi funkcióban részt vesz, emiatt sok tényező befolyásolja a működését, ha pedig valamilyen rendellenesség lép fel, az az egész szervezetre kihathat.

Szerencsére a probléma gyógyszerek nélkül is orvosolható, például a Myrobalan pajzsmirigy-alulműködés elleni gyógynövényes készítményével.

Hol van és hogyan néz ki a pajzsmirigy?

Képzelj el egy pillangó alakú, apró szervet, aminek két lebenye körülbelül akkora, mint a hüvelykujjad legfelső perce! Ezeket egy kis “híd” kapcsolja össze, és tartozik hozzájuk egy-egy mellékpajzsmirigy is. A felületét pici, gömbölyű tüszők borítják.

A pajzsmirigy a nyakadban, a gégéd előtt található, és meglepő, de óránként megközelítőleg négy liter vér áramlik át rajta! Emiatt gyakorlatilag a vérrel legjobban ellátott szerv az egész testedben.

Mi a pajzsmirigy feladata?

A pajzsmirigy fő funkciója az, hogy előállítsa a trijód-thyronin és a tiroxin nevű hormonokat, amiket aztán a vér a test minden sejtjéhez elszállít. Ez a két hormon pedig rengeteg mindene befolyással van, többek között:

  • A hormonrendszerre
  • A vízháztartásra
  • A haj és a köröm szerkezetére
  • A tápanyagok felszívódására
  • Az agy működésére
  • A szív- és érrendszerre
  • Nők esetében a menstruációs ciklusra
  • Gyermekeknél az idegrendszer fejlődésére és a növekedésre

Mivel ilyen sok funkcióban vesz részt, ezért nagyon könnyen befolyásolható a működése, és a szervezet rendellenességei sajnos erőteljes hatással vannak rá. Ha a pajzsmirigy funkcióiban zavar áll be, annak általában nem maga a szerv elváltozása az oka, hanem valamilyen más tényező, ami hatással van rá.

Mi minden befolyásolhatja a pajzsmirigy működését?

A probléma akkor kezdődik, ha valamely okból a szerv több vagy kevesebb hormont kezd el termelni, mint amennyi optimális lenne.

Ez sokféle okból bekövetkezhet, például az immunrendszer nem megfelelő működése, hormonális zavar, bakteriális gócok, elégtelen jódfelszívódás, valamint az egészségtelen étrend. Ugyanígy a lelki tényezők is befolyásolják a pajzsmirigy működését, tehát a szorongás, stressz, az érzelmek elfojtása szintén kihatnak rá.

Hogyan kezelhetőek a problémák?

Az orvosok általában a gyógyszeres kezelés mellett döntenek, de itt fennáll az a veszély, hogy a rosszul beállított dózis csak még nagyobb kárt okoz, hosszabb távon pedig mellékhatások alakulnak ki. Emellett nem szabad megfeledkezni arról, hogy a gyógyszer csak tüneti kezelést ad, de a kiváltó okot nem szünteti meg.

Ezért a gyógyszerek helyett érdemes inkább olyan gyógynövényes étrend-kiegészítőket fogyasztani, amik adaptogén összetevőket tartalmaznak. Ezek csak a kibillent állapotot állítják helyre, de nem avatkoznak bele az egészséges szervek működésébe.

Mindemellett fontos utánajárni a kiváltó okoknak is, és változtatni például az étrenden, növelni a fizikai aktivitást vagy csökkenteni a mindennapi stresszt!

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)