Miért fontos, hogy jó minőségű mikrofont válassz?

mikrofon

Már olyan szinten állsz az éneklésben, hogy fel is szeretnéd venni a hangodat, de még nincs meg a megfelelő mikrofon? Cikkünkben pár olyan sarkalatos pontot említünk meg, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagynod, ha éppen mikrofon vásárlás előtt állsz. Tarts velünk!

A mikrofont önmagában nem fogod tudni használni

Ha még nem vagy tisztában a hangrögzítő eszközök teljes tárházával, akkor fontos, hogy tudd, maga a mikrofon nem lesz elég. Szükséged lesz vezetékekre és esetleg más felszerelésre is, mint például egy mikrofonállvány.

Egy új mikrofont vásárlásakor vedd figyelembe azt is, hogy mindenképp csatlakoztatnod kell majd a megfelelő rendszerekhez, eszközökhöz. Ha a hangodat számítógépre szeretnéd rögzíteni, akkor egy XLR-csatlakozással rendelkező modellt válassz.

Ehhez szükséged lesz egy audio-interfészre is. Ha költséghatékonyan szeretnéd mindezt megoldani, akkor a legjobb választás egy USB mikrofon lehet, hiszen azt közvetlenül a számítógéphez vagy a laptophoz is csatlakoztathatod.

Vásárlás előtt próbáld ki a mikrofont

Ahhoz, hogy tudd, milyen mikrofonra van szükséged, fontos, hogy kipróbálj több modellt is. Mindenkinek és minden hangszernek egyedi a hangja, így nincsen általános megoldás arra, hogy melyik típus lehet számodra megfelelő.

Mindig olyan mikrofont kell választani, ami a hangod előnyös tulajdonságait emeli ki, vagy épp amelynek használatakor a választott hangszer igazán jól szól, legyen az akár egy akusztikus gitár, akár egy zongora.

Milyen mikrofon típusok közül választhatsz?

Általában a minőségi mikrofonok két típusát különböztetik meg: dinamikus és kondenzátor mikrofonok.

A dinamikus mikrofonok sokkal robosztusabbak és ezekkel gyakorta találkozhatsz élő koncerteken is. A kondenzátor mikrofonok sokkal érzékenyebbek és a finom hangok felvételére is képesek. Ezeket általában a stúdiókban alkalmazzák. Otthoni felvételhez mind a kettő típus tökéletes, így arra biztatunk, hogy mindegyikkel tegyél egy próbát.

A megfelelő hangszerboltok kínálatában garantáltan prémium minőségű mikrofonok várhatnak, így, ha javasolhatjuk, akkor a Shure mikrofon vagy az Audio-Technica mikrofon mellett tedd le a voksodat, hiszen ezek a típusok egészen biztosan remek hangzást kölcsönöznek.

Milyen további tartozékokra lehet még szükséged?

A mikrofon mellett, ahogy már említettük is, pár kiegészítőre is szükséged lesz. Egy stabil állványra, amelynek állítható a magassága, valamint egy mikrofoncsipeszre vagy kengyelre, hogy az eszközt biztonságosan rögzíthesd az állványhoz.

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)