Miért fontos a játék a kölyökkutya életében?

kölyökkutya

A játék az élet iskolája. Ez hatványozottan igaz a fiatal állatok esetében, hiszen a játék során sajátítják el és gyakorolják be azokat a mozdulatokat, cselekménysorokat, amelyekre később szükségük lesz az életben maradáshoz.

A kutyák szocializációjához, valamint társas viselkedésformáik és az emberrel szembeni viselkedésük kialakításához rengeteg játékra van szükség. A kölyökkutyák a maguk esetlen, de nagyon kedves módján, a játék révén tanulják meg a fajra, a fajtára és a nemre jellemző viselkedésnormákat, amit aztán egy életre megjegyeznek és átörökítenek utódaiknak.

A játék további pozitív hozadéka, hogy megerősíti az anya-kölyök, kölyök-ember és testvér-testvér kapcsolatot is. A házi kedvencként tartott kutyákat ugyan megvédjük a zsákmányszerzés gondjaitól, de játékra nekik is szükségük van, kölyökkorban azonban ehhez veszélyek is társulhatnak.

Ahhoz, hogy a játék a kutya és a gazda számára egyaránt élvezetes és biztonságos legyen, érdemes néhány egyszerű szabályt betartani. Cikkünk további részében ezeket foglaltuk össze!

Mit, mivel és hogyan játsszunk?

kölyökkutya
Kép forrása: Pixabay.com

Játékon nem feltétlenül a szakkereskedésekben méregdrágán megvett játékokat kell érteni. Játék lehet egy madzag, egy papucs, sőt, akár egy rongydarab is, a lényeg, hogy legyen mivel és kivel játszani. A kölykök, mivel kicsik, tudatlanok, és bohókásak, ráadásul minden érdekli őket, akármivel eljátszanak.

Mindent a szájukba vesznek, megrágnak, gyakorolják a zsákmány elejtésének, megragadásának, felaprításának minden velük született, és a génjeikben őrzött mozzanatát. A gyakorlás élesíti, csiszolja a mozgásukat, hogy majd a való életben is megállják a helyüket, ha arra kerül a sor. Közben azonban baj is érheti őket.

Elsősorban arra kell vigyáznunk, hogy a játék anyaga ne okozhasson kárt. A könnyen szétrágható, esetleg üreges, puha műanyagok az éles kölyökfogaknak nem sokáig állnak ellen. A szétesett apró részek aztán lenyelve, a gyomorba és a bélbe kerülve gondokat okoznak.

Az is baj forrása lehet, hogy a kölykök játékban sem ismerik a mértéket. Ne engedjük őket egyfolytában hancúrozni, főleg az apró testű kölyökkutyák (máltai, toy yorki stb.) kölykeit ne.

Ezek a kutyusok annyira picik, és annyira nincs energiaraktáruk, hogy a játék hevében könnyen kimerülnek, a cukortartalékuk hamar elfogy, és táplálékutánpótlás híján görcsök közepette eldőlnek.

kölyökkutya
Kép forrása: Pixabay.com

Ezeket a görcsöket a cukorhiány okozza. Tehát ne hagyjuk őket „túlpörögni”, vessünk véget a játékuknak, és csak akkor adjunk nekik enni, ha már lehiggadtak. A cukorutánpótlást az állat ínyére kent mézzel, vagy tubusban, a kávé ízesítéséhez használatos cukrozott tejjel oldhatjuk meg.

Ha gyerek játszik egy kölyök állattal, ne felejtsük el felhívni a figyelmét arra, hogy partnere is élő és érző lény, nem szabad őt nyúzni, nyaggatni. Ha rálépnek, az ugyanúgy fáj neki is. A leggyakrabban elkövetett hiba, hogy a gyerek nem fogja meg megfelelően a kölyköt, az kiugrik a kezéből, és ilyenkor könnyen lábát törheti.

Ha a kölyök az anyja mellett van, tőle gyorsan megtanulja a játék alapszabályát: az adok-kapok szabályt. Ez azt jelenti, hogy amekkorát harap, akkorát is kap vissza. Az emberrel való játék során – mivel mi nem harapunk vissza – ezt többnyire méltányolja az állat, ám ha netán mégis eldurvulna a játék, akkor állítsuk le, s hangosan is adjuk jelét – például az „elég” felkiáltással – nemtetszésünknek.

Ha mi már nem bírjuk a „strapát”, és fajából való játszótársat keresünk kedvencünknek, az mindig lehetőleg hasonló korú és méretű legyen. A nagyobbak a kisebbeket könnyen összetaposhatják, az idősebbek pedig nem biztos, hogy olyan finoman tudnak a kicsikkel játszani, mint ahogy azt kellene. Fontos, hogy a játszótárs rendelkezzen a megfelelő védőoltásokkal, nehogy egymást megfertőzzék.

Lépés Magazin

Képek forrása: Pixabay.com

Forrás: MTI Archívum / Szerző: Dr. Sütő András