Miért érdemes projektmenedzserként PMP minősítést szerezni?

Proman Consulting

A PMP, a projektmenedzserek által elérhető legmagasabb szintű szakmai minősítés, mellyel világszinten már több, mint egymillióan büszkélkedhetnek. Igazi presztízs értékkel bír, hiszen a szakemberek átfogó tudását és komoly szakmai tapasztalatát tanúsítja a projektek vezetésében.

Mivel ez egy nemzetközi bizonyítvány, így nemcsak itthon számítanak komoly szaktekintélynek a PMP vizsgával rendelkezők, de útlevél lehet egy komoly külföldi karrierhez is.

Cikkünkben most megnézzük, hogy mit érdemes tudni a PMP minősítés megszerzéséről, milyen előfeltételei vannak és kik számára ajánlott.

Proman Consulting
Kép forrása: Freepik.com

Mi az a PMP minősítés?

A Project Management Professional (PMP) – magyarul projektmenedzsment szakember – minősítés egy világszerte elismert tanúsítvány. A vizsga során a jelöltek projektcsapatok vezetésében és irányításában, valamint az eredménytermékeknek az ütemterv, a költségvetés és erőforrásokon belüli megvalósításában való tudását és készségeit mérik fel.

A PMP minősítés a legrangosabb szakmai szervezet, a Project Management Institute (PMI) égisze alatt szerezhető meg. Gyakorlatilag minden iparágban alkalmazható, beleértve az informatikát (IT) az építőipart, az egészségügyet és az üzleti életet.

Kiknek és miért érdemes PMP minősítést szerezni?

Azok számára nyújthat szakmai előrelépést a PMP tanúsítvány, akik legalább 3-4 év munkatapasztalatot szereztek projekt környezetben, vezettek projekteket és irányítottak csapatokat.

Milyen előnyökkel jár a képesítés?

 • Tovább fejleszthetők a projektmenedzsment képességek
 • Strukturált keretet biztosít a projektek irányításához
 • Szakmai tekintélyt ad a projektmenedzsment szakmában
 • Megnyitja az utat új karrierlehetőségek előtt
 • Nagyobb fizetést és előrelépési lehetőségeket kínál
 • A nemzetközi karrier fontos lépcsőfoka

A számok azt mutatják, hogy a PMP minősítés megszerzése sokkal keresettebbé teszi a projektmenedzsereket szakmájukban. 2021-ben a PMI Earning Power című kiadványa egy felmérést tett közzé, mely szerint:

 • A megkérdezett projektmenedzserek 79%-a rendelkezik PMP tanúsítvánnyal.
 • Globálisan a PMP minősítést megszerzők és a vizsgálatban résztvevők átlagkeresete 16 százalékkal volt magasabb mint azoké, akik nem szereztek oklevelet.
 • Az átlagkereset annál jobban nő, minél hosszabb ideje rendelkezik valaki PMP minősítéssel.
Proman Consulting
Kép forrása: Freepik.com

Milyen követelményeknek kell megfelelni a PMP minősítés megszerzéséhez?

A vizsgához a projektmenedzsereknek igazolniuk kell iskolai végzettségüket, valamint szakmai tapasztalatukat.

 • Egyetemi, főiskolai diploma esetén 36 hónap, középfokú végzettség esetén 60 hónap projektvezetési gyakorlat szükséges.
 • A jelentkezőknek 35 óra strukturált projektmenedzsment oktatáson kell részt venniük vagy érvényes CAPM minősítéssel rendelkezniük.

Hogyan néz ki a PMP vizsga?

A PMP vizsga során egy 180 kérdésből álló tesztet kell kitölteni a jelentkezőknek, amelyre, 230 perc áll rendelkezésükre. Egy héten több alkalommal is lehetőség van online vizsgázni, valamint a Pearson Vue vizsgaközpont is otthon biztosít a PMP vizsgáknak.

A minősítés megszerzése során nem csak a vizsgázók elméleti tudását tesztelik, hanem olyan szituációkat járnak körbe a kérdések, ahol elengedhetetlen a tapasztalati háttér kamatoztatása.

Vegyen részt Ön is a Proman Consulting kiscsoportos, gyakorlatorientált vizsgafelkészítő képzésein!

Mélyítse el Ön is tudását a projektmenedzsment területén, szerezzen nemzetközi PMP tanúsítványt, adjon új lendületet itthoni vagy nemzetközi karrierjének! A Proman Consulting a Project Management Institute hitelesített tréning partnere, ahol minőségi a vizsgafelkészítő programokon, nagy tapasztalattal rendelkező trénerektől tanulhat.

A PMI által hitelesített PMP vizsgafelkészítő program 3 nap oktatásból, valamint 1 nap vizsgaszimulációból és kiértékelésből áll. A 4 órás vizsgaszimuláció az éles vizsgához hasonló kérdéseket tartalmaz, mely kitöltése akár otthon is megtörténhet. A vizsga sikere érdekében ezt követően a résztvevők díjmentes konzultáción vehetnek részt.

Nézzen szét a Proman Consulting kínálatában és találja meg a tapasztalatának és karrier céljainak legmegfelelőbb programot!

Képek forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)