Miért előnyösek a magas hústartalmú kutyatápok?

kutyatáp

A kutyatartás egyik kulcsfontosságú pillére a megfelelő táplálás. Mivel háziasított kedvenceink már nem vadászattal szerzik meg az élelmüket, ezért a mi felelősségünk, hogy minőségi eleséget biztosítsunk számukra.

E célra pedig a legjobbak az olyan magas hústartalmú eledelek, mint például a Petgurunál kapható N&D tápok. De miért is olyan fontos a hústartalom, és miért érdemes figyelembe venni az eledelválasztás során? Nézzük!

Hasonlít az ősi táplálkozási szokásokhoz

Persze csak átvitt értelemben, hisz a mai kutyák ősei nyilván nem tápokat fogyasztottak. Viszont a kutatók megfigyelték, hogy a vadonban élő farkasok (akik a kutyák legközelebbi rokonai) körülbelül 60%-ban húst, és 40%-ban növényi eredetű táplálékot fogyasztanak.

Mivel ezen a téren a mai kutyák igényei sem nagyon különböznek, ezért kijelenthető, hogy kedvenceinknek nagy szüksége van az állati fehérjeforrásokra.

Ezt ma már nem nyers húsból kell biztosítani, hiszen sokkal biztonságosabbak a magas hústartalmú kutyaeledelek. Ezeknél ugyanis nem áll fenn az a veszély, hogy gyorsan megromlanak, és kórokozók telepednek meg bennük. Sőt még akár férgeket is tartalmazhatnak!

A teljes értékű eledelek akár 60-70%-ban is tartalmazhatnak húst, így ideális tápanyagforrást jelentenek a kutyák számára.

Biztosítja a szükséges fehérjemennyiséget

Az előbb már röviden esett szó a fehérjéről, ami nagyobb arányban a húsfélékben fordul elő. Ez a tápanyag nélkülözhetetlen a kutyák számára, hiszen szerepet játszik az immunrendszer egészségének megőrzésében, de a bőr, az izomzat, a szőr és a körmök egyik fő alkotóeleme is.

Nem mellesleg az egyik legfontosabb energiaforrás, és olyan értékes aminosavakat is tartalmaz, amiket a kutya szervezete nem tud magától előállítani.

Mindezek tükrében belátható, hogy miért olyan lényeges, hogy az állat étrendje sok jó minőségű fehérjét tartalmazzon.

Segít elkerülni és megszünteti a túlsúlyt

A húsokban lévő fehérjék egyik kedvező tulajdonsága, hogy hosszú időre teltségérzetet biztosítanak, ráadásul serkentik az anyagcserét, ezáltal gyorsul a kalóriaégetés, és könnyebbé válik a fogyás. Ezen tulajdonságai miatt szerepelnek az állati fehérjék előkelő helyen a diétázó emberek étrendjében is.

Manapság a kutyák körében is gyakori az elhízás, de egy csökkentett energia-, ellenben magas fehérjetartalmú táppal (és némi mozgással természetesen) kedvenced újra elérheti az optimális testsúlyt. A megfelelő etetéssel pedig az elhízás el is kerülhető.

Fontos tápanyagforrás a kiskutyáknak és a vemhes vagy szoptató szukáknak

A vemhes vagy kölykeit szoptató anyakutyák étvágya és tápanyagigénye jelentősen megnő, hiszen kicsinyeik etetéséről is gondoskodniuk kell. A magas energiatartalmú, jól hasznosuló állati fehérjék biztosítják számukra az ideális mennyiségű tápanyagot.

A kiskutyák fejlődésben lévő szervezete számára pedig ugyancsak nélkülözhetetlenek, ezért az elválasztás után is célszerű magas hústartalmú táppal etetni őket.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)