Mi okozza az egyre gyakoribb termékenységi problémákat?

mióma a méhben

Az egyre csökkenő termékenységi ráta – amit az egy nőre jutó gyermekek számában határoznak meg – szinte a világ összes országában aggodalomra ad okot: ez a szám ugyanis 1970 óta ugyanis folyamatosan csökken. Hazánkban jelenleg ez az arány 1,56, ami körülbelül megfelel az 1,6-es európai átlagnak.

Ám jó tudni, hogy a kritikus küszöbérték 2,1 – ha egy ország ilyen termékenységi arányszámmal rendelkezik, akkor még fenntartható a népességszáma. A számokból kitűnik, hogy a helyzet itthon és Európa-szinten sem túl biztató.

Felmerülhet hát a kérdés, hogy mi okozza ezt a tendenciát? Milyen faktorok játszanak közre a számok alakulásában? A következőkben ezeket a kérdéseket járjuk körül, különös tekintettel a párokat érintő termékenységi problémákra.

Társadalmi-gazdasági okok

A világ gyökeresen megváltozott az elmúlt 50 évben, ezt senki nem vitatja – ez pedig olyasvalami, ami a gyermekvállalási kedvre is rányomta a bélyegét. A fogamzásgátlók szélesebb körű elterjedése máris kevesebb gyermek születéséhez vezetett.

Majd a nők helyzete is folyamatos alakulásba kezdett: kiléptek a klasszikus háziasszony-szerepből, egyre többen kezdtek saját karriert építeni, így már nem csak a családalapítás lebegett a szemük előtt. De az egészségügy is sokat fejlődött, így csökkent a gyermekhalálozások száma, ami szintén a szülések számának mérséklődését hozta el.

És ez még nem minden: manapság egy fiatalnak sokkal nehezebb dolga van, ha szeretné kiépíteni az egzisztenciáját. Hatalmas kihívás saját lakáshoz jutni, de már egy esküvő is óriási anyagi megterhelést jelenthet a fiatalok számára, így egyre inkább kitolódik a „megállapodás” időszaka.

Mindezek mellett a kérdés pszichológiai vonzata sem elhanyagolható: az ezredforduló környékén születettek egyre nagyobb arányban tapasztalnak olyan stresszfaktorokat, mint a klímaszorongás vagy a háborúk miatti folyamatos aggodalom. Az ezek által okozott nehézségek okán pedig általánosságban megélhetési válságot tapasztalnak – ami nem éppen tökéletes táptalaj a családalapításhoz.

Egy másik aspektus: termékenységi problémák

Természetesen még mindig bőséggel akadnak olyan párok, akik minden bizonytalanság, kétség és viszontagság ellenére igenis családot szeretnének alapítani. Sajnos azonban ez nem minden esetben ennyire egyszerű: közülük többen is szembesülhetnek termékenységi problémákkal. Nézzük, melyek a leggyakrabban előfordulók a két nem esetében!

A nők esetében előforduló okok

A leggyakoribb termékenységi probléma a nőket érinti: ez az ovuláció hiánya. Ezt a jelenséget számos tényező okozhatja, például olyan egészségügyi kondíciók, mint a PCOS vagy a POI.

De a különböző endokrinológiai problémák is hatással lehetnek erre, a pajzsmirigy betegségei ugyanis nagy mértékben befolyásolják a hormonháztartást. A nők kora szintén meghatározó: a 20-as éveikben a leginkább termékenyek, 30 éves koruktól egyre csökken a teherbeesés esélye.

Az is gyakori, hogy a reproduktív szervrendszerben jelentkezik valamilyen probléma, például kóros szövetek a méhben vagy a petevezetékben. Ezek ugyanis képesek lehetnek blokkolni a spermiumok útját. Ilyen lehet például az endometriózis vagy egy mióma a méhben, esetleg polipok jelenléte a területen.

Fontos megjegyezni, hogy a teherbeesés nem kizárt miómával a méhben, ám ilyen esetben többféle rizikófaktor is jelentkezik a várandósság során, így a kismama fokozott figyelmet igényel. Emellett a sikeres teherbeesést befolyásolhatja a méh formája is: ha az szokatlan, nehezebbé válhat a fogantatás.

Természetesen rengeteg más faktor is befolyásolhatja ezt, például az életmódbeli szokások. A káros szenvedélyek, például a dohányzás vagy a rendszeres alkoholfogyasztás is negatívan hathat a termékenységre, csakúgy, mint a túlsúly vagy a kóros soványság. De egyes autoimmun betegségek, illetve szexuális úton terjedő kórok is csökkentik a siker esélyét.

A férfiaknál jelentkező termékenységi problémák

A férfiak meddőségét olyan tényezők okozhatják, mint az alacsony spermiumszám – azaz a nem megfelelő spermatermelődés –, a spermiumok nem megfelelő működése vagy az, ha az útjukat valami blokkolja.

Emelett egyes betegségek, sérülések, krónikus egészségügyi problémák vagy genetikai tényezők is kiválthatják a gondokat. Csakúgy, mint a nők esetében, az életmód itt is kulcskérdés: a fent említett egészségtelen szokások, gyakorlatok itt s közrejátszhatnak.

Ne essünk kétségbe!

Ha gyermeket szeretnénk, fontos tisztában lennünk azzal, hogy egyes pároknak hosszabb időbe telik a sikeres fogantatás, mint másoknak. Általánosan elfogadott tény, hogy a 35 év alatti párok esetében egy évnyi sikertelen próbálkozás után érdemes orvost felkeresni, míg az idősebb partnerek esetében ezt fél évben határozzák meg. Tehát: ne essünk kétségbe, ha nem sikerül „azonnal” pozitívra a terhességi tesztünk.

És ha végül úgy döntünk, hogy orvoshoz kell fordulnunk, akkor sincs semmi probléma: ma már számos járható út létezik, amelynek a végén sikeres fogantatás és egy izgalmas új időszak vár majd ránk!

Kép forrása: Dreamstime.com

Hirdetés (X)