Mi lesz az elektronikai hulladékkal?

elektronikai hulladék

Első körben azt érdemes tisztázni, hogy mit is nevezünk valójában elektronikai hulladékoknak. Minden olyan használatra alkalmatlan, vagy használni nem kívánt gép, eszköz, berendezés, amely elektromos árammal működik, függetlenül attól hálózati áramról, vagy elemről, akkumulátorról működik.

Ezek rendszerint speciális, olykor veszélyes hulladéknak is minősülnek és minden esetben különleges kezelést igényelnek. Ez esetben nem elegendő ugyanis a fémhulladék darálása szakszerűenhanem gondos előválogatásra is van szükség.

Szelektálás

Külön osztályba sorolhatjuk az elektromos ipari berendezéseket, háztartási nagygépeket és elektronikai cikkeket. Ennek fő oka, hogy más és más eljárást igényel a feldolgozásuk. A berendezések szétbontása osztályonként különbözik.

Az ipari gépek nagy robosztus vázszerkezete, acélburkolata rendszerint kézi bontást igényel. Így választhatók külön a belső elektromos elemektől. Úgy, mint motorok, vezérlés stb.

A háztartási nagygépek – mint hűtő, mosógép, tűzhely – sok esetben tartalmazhatnak veszélyes és speciális anyagokat is. Szigetelőanyagok, gázok, ólom, de akár beton is. Ezek minden esetben körültekintő, felelős bontási módszert követelnek.

Kisebb elektronikai eszközök esetén inkább a felesleges műanyagoktól való megszabadítása az első lépés. Utána van lehetőség az értékesebb fémek, nemesfémek kigyűjtésére.

Alkotó elemek

A válogatásokat és szétbontásokat követően nyerhetünk ki komplett villanymotorokat, vasmagokat, réztekercseket, áramköri paneleket. Emellett a burkolatok, vázszerkezetek műanyag, gumi, alumínium és vas részeit is.

Feldolgozás

Amikor sikeresen különválogattunk minden anyagtípust, megkezdődhet az előkészítés beolvasztásra. Ehhez mérettől függően természetesen darabolásra, majd aprításra, darálásra van szükség.

Darálás, shredderelés

Sokféle daráló berendezés áll manapság rendelkezésünkre. A géptípus kiválasztáshoz szükséges kellőképp átgondolnunk, hogy mi az, amit darálni szeretnénk. Milyen jellegű, milyen méretű és anyagú táragyak? Valamint milyen kapacitással milyen mennyiség feldolgozása a célunk?

Léteznek nagy méretű robosztus kivitelű ipari shredderek, amelyek rendkívül nagy kapacitással képesek fogadni szinte minden anyagfajtát. Fát, gumit, műanyagot, vagy bármely fémet. Ezek olyan speciális gépek, amelyet méretei miatt rakodógépek segítségével folyamatosan táplálhatunk.

Mérettől és alaktól függetlenül bedarálhatunk vele szinte bármit. Vaslemezek, hordók, kerékpárvázak, drótkerítések, abroncsok. Mindennel megbirkóznak.

Elektronika és vezetékek granulálása

A fémipari darálók széles palettán választhatók ki. Méret, kapacitás és a granulátum szemcsemérete alapján is. Fémekkel teli elektronikai panelek és vékonyabb keresztmetszetű vezetékek esetén érdemes már finomabb, kisebb szemcseméretet produkáló berendezést használni.

Egyes gépek már-már porszerű őrleményt állítanak elő. Fontos lehet ez a feldolgozás folytatásában, ahol el kell választani a műanyag alkotóelemeket a réz és alumínium összetevőktől. Ezek különválasztásával lehetőség nyílik az értékesebb fémekből extraprofitra szert tenni.

Az apróra darált fém pedig minden esetben a legmagasabb árat garantálja, hiszen minél kisebb a beolvasztásra szánt fém mérete annál kisebb energiabefektetés szükséges a kohászati eljáráshoz.

Fontos berendezések tehát az ipari shredderek. Ezek a gépek kialakításuk miatt nagyon hosszú élettartamúak. Alacsony a szervízigényük így hosszú- és rövidtávon is költséghatékonyak, megbízhatóak.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)