Mi a különbség a fizioterápia és a fizikoterápia között?

fizioterápia fizikoterápia

A fizioterápia és a fizikoterápia non-invazív terápiás eszközök, amelyek kiegészítik egymást az egészség megőrzése vagy helyreállítása érdekében. Míg a fizioterápia olyan mozgásterápia vagy gyógytorna, amely fizikai gyakorlatokon alapul, addig a fizikoterápia olyan kezelési módszer, amely fizikai ágenseket használ a betegségek javítására vagy kezelésére.

Kiegészítik egymást, hiszen mindkettő hatékony az egészség megőrzésére vagy visszaszerzésére. A győri fizikoterápia és fizioterápia olyan személyre szabott kezeléseket kínálnak, ahol gyógyszer nélkül, természetes úton van lehetőség a gyógyulásra, az ízületi- és izomfájdalom enyhítésére.

Az alábbi cikkben bemutatjuk a két terápiás módszert, azok előnyeit és az alkalmazási helyzeteket. Központunkban mindkét terápiás módszerre lehetőség van!

Mi a fizioterápia?

Mozgásterápiára utal, gyógytornának vagy helyreállító gimnasztikának is nevezik. Különböző összetettségű fizikai gyakorlatok ötvözete, amelyek elősegítik az egészség megőrzését, a testi hiányosságok megelőzését és bizonyos betegségek által érintett testfunkciók helyreállítását.

A fizioterápiás kezelések mindig a páciensekhez vannak igazítva, figyelembe véve betegségeiket, életkorukat, életmódjukat és aktivitásukat.

Legfontosabb előnyei közé tartozik:

 • harcol az öregedés és az egészségtelen életmód hatásai ellen;
 • fenntartja a jó közérzetet;
 • javítja az ízületek mozgékonyságát;
 • lehetővé teszi a sportsérülések gyors felépülését;
 • csökkenti a sérülés kockázatát;
 • növeli az izomerőt és rugalmasságot;

A fizioterápiát bizonyos neurológiai rendellenességek esetén a mobilitás javítására, valamint a krónikus betegségek, különösen a mozgásszervi és a szív- és légzőrendszeri betegségek funkcionális hiányosságainak javítására is használják.

A gyermekek növekedése és fejlődése során a testtartás átképzésében is segít. A kismamák is felkereshetik a könnyebb szülés, majd a gyorsabb felépülés érdekében.

Mi a fizikoterápia?

Olyan kezelési módszer, amely fizikai tényezőket (hő, fény, elektromosság, mágneses és mechanikai hullámok stb.) alkalmaz a fájdalom csillapítására, valamint az ortopédiai, reumatológiai, bőrgyógyászati, légúti stb. betegségek megelőzésére vagy kezelésére.

Legfontosabb előnyei közé tartozik, hogy:

 • növeli az ízületek mozgékonyságát;
 • serkenti a vérkeringést;
 • megelőzi/kezeli a trauma okozta gyulladásokat;
 • enyhíti az izomfájdalmakat és görcsöket;
 • lazít és küzd a fáradtság ellen;

Továbbá segíthet a csontok, ízületek és lágy-részek egészségügyi problémáiban (reumás betegségek, hátfájás, nyaki fájdalom, vállfájdalom, porckorongsérv, gerincferdülés), mozgásszervi betegségek (íngyulladás, ficam, kéztőalagút szindróma) esetén, de hatékony a műtét utáni felépülésben is.

Míg az egyik fizikai gyakorlatokon alapul, addig az utóbbi a fizikai ágenseket hívja segítségül. Mindkét módszer bizonyította, hogy hatékony és eredményes, a különböző beavatkozások sikerességének növelése érdekében gyakran kombinálják is az eljárásokat, a betegek állapotától függően.

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)