Mézes édesburgonya muffin recept

muffin

A mézes édesburgonya muffin egy egészséges és ízletes alternatíva a hagyományos muffinokhoz képest. Az édesburgonya természetes édessége és a méz simító hatása együtt egy különleges ízélményt nyújtanak, miközben a muffinok puhasága és nedvessége minden falatban érezhető.

Ez a recept tökéletes választás reggelire, uzsonnára vagy akár egy egészséges desszertként is.

Hozzávalók:

  • 1 közepes méretű édesburgonya, megsütve, hűtve és pürésítve (körülbelül 1 csésze)
  • 2 csésze teljes kiőrlésű liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/4 teáskanál só
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 2 nagy tojás
  • 1/2 csésze méz
  • 1/3 csésze növényi olaj vagy olvasztott kókuszolaj
  • 1/2 csésze tej vagy növényi tejalternatíva
  • 1 teáskanál vanília kivonat

Előkészítés:

Kellékek:

  • Muffin sütőforma
  • Papír muffin kapszulák
  • Nagy keverőtál
  • Kisebb keverőtál
  • Keverőkanál vagy spatula
  • Mérőeszközök

Elkészítési Lépések:

Előmelegítés és forma előkészítése:

  • Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (356°F).
  • Helyezzünk papír muffin kapszulákat a muffin sütőforma mélyedéseibe.

Száraz összetevők keverése:

Egy nagy keverőtálban keverjük össze a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót, fahéjat és szerecsendiót.

Nedves összetevők keverése:

Egy kisebb tálban verjük fel a tojásokat, majd keverjük hozzá a mézet, növényi olajat, tejet és vanília kivonatot. Ügyeljünk arra, hogy az édesburgonya püré is ebben a lépésben kerüljön hozzáadásra.

Nedves és száraz összetevők összekeverése:

Öntsük a nedves összetevőket a száraz összetevőkhöz, és óvatosan keverjük össze, amíg éppen hogy csak össze nem áll a tészta. Kerüljük a túlkeverést, hogy a muffinok levegősek és puhaságukat megőrizzék.

Tészta adagolása és sütés:

Kanalazzuk a tésztát a muffin kapszulákba, úgy, hogy mindegyik körülbelül háromnegyedig legyen töltve.

Süssük 18-20 percig, vagy amíg a muffinok aranybarnák nem lesznek, és egy tű vagy fogpiszkáló tisztán nem jön ki belőlük.

Hűtés:

Vegyük ki a muffinokat a sütőből, és hagyjuk őket néhány percig a formában hűlni, mielőtt rácsra tesszük őket teljes kihűlés céljából.

Tálalási tippek:

A mézes édesburgonya muffinokat tálalhatjuk friss gyümölcsökkel, joghurttal vagy akár egy kis extra mézzel a tetején, hogy még különlegesebbé tegyük az ízélményt.

Tökéletes reggeli kiegészítőként szolgálhatnak egy forró kávé vagy tea mellett, de önmagukban is kiváló uzsonnák.

Ez a mézes édesburgonya muffin recept nem csak egyszerű és gyors, de egy egészséges és ízletes módja annak, hogy bevonjuk az édesburgonyát és a mézet az étrendünkbe. A muffinok puhasága, a méz édessége és az édesburgonya tápláló jellege együttesen garantálja, hogy ez a fogás hamar a kedvenceink közé fog tartozni.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)