Megérkeztek az egynapos matricák!

egynapos matrica

Aki sokat olvas híreket, jó eséllyel hallotta, hogy 2024. április 1-től egynapos matrica is kapható Magyarországon. A változtatás mögött nem üzleti szempont áll, hanem egy európai uniós irányelv miatt kellett bevezetni az új kategóriát.

Mit kell tudni az új matricáról, mennyibe kerül, és mikor érdemes megvásárolni? Cikkünkből mindent megtudhatsz!

Itt az új egynapos matrica

Az Európai Unió Eurovignette irányelvének megfelelően a tagállamok kötelesek egynapos matrica bevezetésére. A magyar kormány március 1-től vezette be az új kategóriát, amely személyautók esetén 5150 Ft-ba kerül. Az árazás nem véletlen: az EU-s szabályozás értelmében az egynapos matrica nem lehet drágább az egyéves matrica árának 9%-ánál.

De nézzük is végig az összes kategóriát:

  • D1M: 2570 Ft
  • D1: 5150 Ft
  • D2: 7310 Ft
  • U: 5150 Ft

Fontos!

Fontos tudni, hogy az egynapos autópálya-matrica a megvásárlás időpontjától aznap 23:59-ig érvényes, tehát visszamenőlegesen nem. Ha előre vásároltuk meg, akkor természetesen 00.00-tól aznap 23:59-ig  rendelkezünk úthasználati jogosultsággal.

Kinek lehet jó az egynapos matrica?

Az új, egynapos matrica abban az esetben lehet hasznos, ha az ember előre tudja, hogy csak egy napot fog az autópályán utazni. És bár a 6400 forintos 10 napos matrica jóval nagyobb rugalmasságot tesz lehetővé, ha biztosak vagyunk benne, hogy nem lesz rá szükség, akkor ha sokat nem is, de 1250 forintot spórolhatunk az új matricával.

Ha csak átutazunk Magyarországon, és nem oda-vissza utazásról van szó, szintén jó ötlet az egynapos matrica vásárlása.

A büntetést is elkerülheted vele

Ugyanez a helyzet, ha véletlenül hajtunk fel az autópályára, de még egy órán belül észbe kapunk. Ilyenkor ugyanis van lehetőség arra, hogy a matrica utólagos megváltásával elkerüljük a büntetést. És ha nem terveztünk autópályán utazni, csak félrenavigáltuk magunkat, akkor immár olcsóbban tudjunk megúszni a büntetést.

Az egynapos autópálya-matrica megváltását megejthetjük benzinkúton, ha épp útba esik egy. De mivel online is megváltható az e-matrica, akár egy pihenőben is megvehetjük telefonról, vagy ha nem egyedül utazunk, megkérhetjük valamelyik utastársunkat, hogy menet közben telefonról intézze a vásárlást.

egynapos matrica
Kép forrása: Freepik.com

Lesz rá igény?

Ez eddig mind szép és jó, de a gyakorlatban hányan tartanak majd rá igényt? Az autopalyamatrica.hu csapata készített egy nem reprezentatív felmérést, amit több, mint 5 ezren töltöttek ki. Az adatok alapján az autópálya-használók 98%-a igényt tartott egynapos matricára.

A felmérésből azonban az is kiderült, hogy túlárazottnak érzik az egynapos matricát, az 500-1500 forintos ársávot éreznék reálisnak. Ezzel együtt a fenti szituációk esetén valószínűleg sokan fognak élni az egynapos autópályamatrica lehetőségével: még ha nem is lehet vele annyit spórolni, amennyit szeretnének.

Képek forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)