Medveállatka, az élőlény, amely minden extrém körülményt túlél

medveállatka

Korábban a csótányokról híresztelték azt, hogy még az atomcsapást is túlélik, addig mára már a medveállatka ázsiója szökött az egekbe. A csótányokkal kapcsolatos feltevés később hamisnak bizonyult, azonban valóban létezik egy olyan állat, amely nem csak egy atomkatasztrófát, de mindenféle extrém behatást is képes eredményesen túlélni.

A medveállatka földünk szinte minden régiójában megtalálható. Nem gond neki a Himalája 6000 méteres magassága, de az óceánok 4000 méteres mélysége sem. A medveállatka apró, átlagosan 0,5 milliméter hosszú, kívülről kutikulával borított, 4 pár lábbal rendelkező élőlény, jelenleg a Föld legellenállóbb élőlényei közé tartozik.

Mit bír ki egy medveállatka?

A tudósok előszeretettel végeznek kísérleteket a medveállatkával, mivel ellenállóképességük szinte határtalan.

  1. A medveállatka -270 Celsius fokra történő hűtés után, amint visszamelegedett, újra képes az életre.
  2. Túlélik a forró vízbe és a forró alkoholba való merítést, sőt a magas hőmérsékletre való hevítést.
  3. Életben maradnak extrém erősségű röntgensugárzás, ultraibolya sugárzás, a gamma sugárzás és elektronmikroszkópos elektronbombázás esetén is.
  4. Kibírják a vákuumot, oxigénhiányt, magas nyomást.
  5. Nem pusztulnak bele a savakba, oldószerekbe vagy mérgező gázokba.
  6. 2007-ben felküldték őket a világűrbe, amit túléltek, sőt ezután szaporodni is képesek voltak.
  7. Két qubit közé helyezve a kvantum-összefonódás állapotába került, majd újra életjelet mutatott.

Ha szeretnél még hasonlóan ritka és érdekes tartalmakat olvasni, akkor kövesd a természettel foglalkozó cikkeinket!

Hogyan képes a medveállatka túlélni ezeket a mostoha körülményeket?

A fenti szélsőséges körülmények közé kitett medveállatkák nagy része túlélte ezeket a kísérleteket. A kutatók keresték a választ arra a kérdésre, hogyan képes erre ez a mikroorganizmus? Ha ugyanis a tudósok rájönnek arra, hogy mi az a csodafegyver, ami medveállatka életét megvédte, akkor ezt a tudást később az emberiség szolgálatába is lehetne állítani.

A vizsgálatok kiderítették, hogy a medveállatkák az extrém körülmények bekövetkeztekor egy úgynevezett kriptobiózis állapotába kerülnek.

Ekkor hordó alakot vesznek fel, lábaikat behúzzák, testüket viasszal vonják be, és az életfunkciókat szinte nullára csökkentik, ezzel persze biztosan nem fognak bekerülni hazánk legszebb állatai közé, viszont ebben a formában akár 100 évig is lehetnek, és később minden gond nélkül visszatérnek a normál életműködésbe.

A kutatás további iránya az volt, hogyan tud ebbe az állapotba kerülni az állat. A tudósok a medveállatka génjeiben keresték a megoldást, és meg is találták. A medveállatka DNS-e ugyanis olyan úgynevezett rendezetlen fehérjét tartalmaz, amely elüvegesíti a sejtjeit, így fagyás esetén nem fog kristályos állapotba kerülni, illetve szárazság esetén nem fog kiszáradni.

Ezen kívül találtak egy olyan különleges sérüléselfojtó fehérjét is, amely a legkárosabb behatásoktól, például a radioaktív sugárzástól képes megvédeni az állatot. A legkülönlegesebb felfedezés az volt, hogy a medveállatkánál ezek a fehérjék közvetlenül a kromoszómákhoz kötődnek, ezáltal a káros hatásokat nem engedik a DNS közelébe.

Ezen fehérjék kutatása hatalmas távlatokat nyit a tudósok előtt, hiszen rengeteg felhasználási területen lehet hasznosítani a medveállatka titkának megfejtése által megszerzett tudást. A védelmező fehérje alkalmazása a gyógyszerkutatás, biológia, de akár az űrkutatás területén is hatalmas távlatokat hozhat, de ezt nyomon fogjuk követni oldalunkon is!

Kép forrása: Shutterstock.com