Komoly egészségügyi és kozmetikai probléma a nyakszirti akné

nyakszirti akné

A kellemetlen bőrbetegségek megkeseríthetik mindennapjainkat. Az egyik kevésbé ismert típusa a nyakszirti akné, mely egy szőrtüszőgyulladásos elváltozás. A gyógyulást hagyományos módszerekkel nehéz elérni.

Miután a szőrnövekedéssel kapcsolatos a betegség kialakulása, így hatékony megoldást kínálhat a végleges lézeres szőrtelenítés, melyet az Aesthetica Orvosi Központban profi lézerparkkal végeznek el.

Az Acne Keloidalis Nuchae egy fajtája a szőrtüszőgyulladásnak, ami fájdalmas dudorokat, aknészerű pattanásokat okoz a nyak hátsó részén. Bár sokan megpróbálják a haj hosszával takarni a csúnya elváltozást, az egész napos fájdalommal együttélni nehéz. Nézzük, hogyan segíthet a lézer energiája a gyógyulásban, és egyáltalán mi a probléma oka!

Nyakszirti akné kialakulása

Sajnos a nyakszirti akné kialakulásának okai nem egyértelműen tisztázottak. A leggyakrabban göndör hajú férfiak esetében fordul elő, hogy gyulladt, olykor gennyes szőrtüszők borítják a nyakszirtet, illetve a fejbőr hátsó területét. A súlyosabb esetekben hegesedés és nagymértékű hajhullás is kialakulhat, mely a fájdalom mellett lelki egészségünknek is árthat.

A kialakulás okai között említhetjük a túl szoros nyakú ruhadarabok viselését, a nem megfelelő hajvágást és borotválkozást. De akár hormonális probléma is állhat a betegség megjelenésének hátterében. A kór beazonosításához érdemes szakembert felkeresni. Jellemző tünetek lehetnek az égő, viszkető, hegesedő fejbőr és a gyulladt szőrtüszők.

Hogyan kezelhetjük hagyományos módon?

A kezelést illetően alkalmazhatunk gyulladáscsökkentő krémeket, antibiotikumkúrát vagy szteroidos injekciót, azonban valószínűleg ezek csak a tünetek enyhítésére, a gyulladás csökkentésére lesznek alkalmasak, és időleges a hatásuk.

A legjobb, mint szinte valamennyi betegség esetében az okok kezelése, azonban ha nem egyértelműen megállapítható, hogy miért gyulladnak be a szőrtüszők, akkor más megoldást érdemes keresni. Ez pedig a problémás terület végleges lézeres szőrtelenítése lehet.

Miért hasznos a lézeres kezelés?

Miután a szőrtüsző gyulladása miatt keletkeznek a kellemetlen tünetek, így értelemszerű, hogy a szőr eltávolítása és a szőrtüszők működésének gátlása lehet a végleges megoldás. A betegség kezelhetővé válik a lézeres szőrtelenítéssel, mely alapvetően a lézerfény hőenergiájának segítségével szünteti meg a szőrtüsző működését.

A kíméletes kezelés során szinte semmilyen fájdalmat nem érzünk. Többszöri kezelésre van azonban szükség, hogy valamennyi szőrszál eltávolításra kerüljön. Ennek oka abban keresendő, hogy a szőrnövekedés három szakaszból áll, és a szőrszálak mindegyike más-más szakaszában van ennek a folyamatnak.

Szerencsére mindössze négy kezelés általában elegendő, hogy a nyakszirti akné 90-95% megszűnjön. A beavatkozást másfél havonta kell ismételni, de a kezeléssorozat végén szinte teljesen megszűnik a betegség.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)