Kockázatok, veszélyek a munkahelyeken

munkavédelem

A munkahelyeken számos veszélyes, kockázatos helyzet kialakulhat, ami veszélyezteti a munkavállalót és a tárgyi eszközöket is. Épp ezért léteznek szigorú szabályok, hogy biztonságos legyen a munkavégzés. A munkavédelem, a tűzvédelem, a környezetvédelem mind fontos a munkahelyeken, a szabályok pedig egyértelműek.

Kockázatok és azok kivédése

Ennek egyik alappillére, hogy tisztában legyünk azzal, hogy az adott munkahelyen mi károsíthatja, veszélyeztetheti a munkavállalókat. A kockázatértékelés célja, hogy ezeket a veszélyeket feltárja, így lesz lehetőség a balesetek és egészségkárosodások megelőzésére.

Minden munkavégzésnek van ugyanis biztonsági és egészségi kockázata, még az irodai munkának is. A munkavédelmi törvény megfogalmazása szerint a kockázatértékelésnek, kockázatbecslésnek tartalmaznia kell a várható veszélyeket, a veszélyeztetettek körét, fel kell becsülnie a veszély jellegét és a veszélyeztetettség mértékét. Ezt minden munkáltatónak el kell készítenie, a munkavállalók létszámától függetlenül.

Munkavédelmi oktatás és tűzvédelmi szabályzat

A munkahelyi biztonságnak több más összetevője is van, ezek egyike, hogy a munkavállalóknak tisztában kell lennie azzal, hogy melyek a biztonságos munkavégzés szabályai. Ezt elméletben és gyakorlatban is ismerni kell és ezt a célt szolgálja a munkavédelmi oktatás is.

Az egyik legnagyobb kockázat, veszélyforrás egy tűzeset, a tűzvédelmi szabályzat pedig azt mutatja meg, hogy mi a teendő ilyen esetben. Ilyen dokumentummal az öt főnél több embert foglalkoztató vállalkozásoknak, a szálláshelyeknek és a három szintesnél magasabb társasházaknak is rendelkeznie kell.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)