Karácsonyi dekorációk fillérekből

karácsony

Az idei év az első, amikor karácsony táján is a spórolásról hallunk a modern világ nagy részén. A másik nagyobb részén ez eddig sem volt kérdés, ott a mindennapi betevő előteremtése inkább a feladat, ott megtanultak spórolósan élni.

Az energiatakarékosság visszavezet minket a régi időkbe amikor abból díszítettek az emberek amit a ház körül találtak. Így volt dió fóliába csomagolva a fenyőfán, a gyerekek papír csíkokat ragasztottak egymásba ebből lett egy füzér amit felakasztottak a fára. Vagy a piros alma mint karácsonyfadísz szerepelt.

Ebben a cikkben olyan ötleteket adunk, amik segítségével fillérekből varázsolhatsz az otthonodba karácsonyi hangulatot.

Karácsony idén

Ebben az évben talán fontosabb a spórolás, mint eddig bármikor, mivel ez a karácsony nem a költekezésről kellene hogy szóljon. Lehet, hogy eddig sem arról kellett volna?

Hangulatot teremteni nem mindig pénz kérdése, inkább az ötleteké. Bár ha egyszer szánunk rá a költségvetésünkből, nagyon szép ágyneműgarnitúrákat, asztalterítőket, függönyöket tudunk vásárolni karácsonyi mintával amit sok éven keresztül használhatunk majd karácsonykor.

Az ágyneműhuzatok karácsonyi mintával olyan darabok, amiket egyszer kell megvenni, hiszen egy évben belül minimális ideig használjuk őket, így kisebb az esély arra, hogy idő előtt tönkremennének.

Alkossunk otthon!

Nagyon sok szép dolgot félre lehet tenni év közben, amit ilyenkor felhasználhatunk a költségek növelése nélkül. Fonalmaradékokat, kisebb- nagyobb díszdobozokat, WC papír gurigákat.

Nem muszáj kidobni azokat a dolgokat ami másnak esetleg azonnal szemét lehetne. A gyerekek amúgy is szívesen csinálnak bármit, ami az ünnepre készül ha nem vesszük el a kedvüket.

Jobban is vigyáznak arra, ami a saját kezük munkájával készült, és örömmel mesélnek róla minden ismerősnek sőt ismeretlennek is. Miután az esték hosszúak, mire kijönnek az oviból, iskolából már sötét van, nekik is felüdülés valami igazán jó dolgot készíteni. Arról nem is beszélve, hogy minőségi időt tudunk együtt tölteni egymásra figyelve.

Apróságok természetes alapanyagokból

Természetes anyagokból is lehet készíteni díszeket, mint például a fenyőtoboz, amit le lehet festeni, vagy fújni arannyal, ezüsttel, ugyanígy a diót vagy a mogyorót is.

Pár darabot összerakva egy-két szép gyertyával nagyon hangulatos asztaldísz lehet, esetleg akinek szükséges, még a temetőbe is kiviheti az ünnepre. Régen díszítettünk fényes papír karikákkal is, ezeket egymásba akasztva össze lehet ragasztani és így füzér formában bárhova ki akasztható.

Konzervdobozokat ha kilyukasztunk sok helyen, majd beleteszünk egy mécsest, nagyon szép mécsestartót kapunk, szinte ingyen.

Aki szereti a természetes dolgokat különböző magokból, búzából, kukoricából gyárthat otthonra gyertyatartót egy mélyebb vázába vagy nagyobb üveg edénybe rakva, csak bele kell nyomni a gyertyát.

Alkothatunk asztaldíszt karácsonyra néhány fenyőággal vagy télen is zöld ágacskával, beleteszünk egy gyertyát esetleg egy kis díszt és készen is van az asztaldísz a karácsonyi asztalra.

Összegezve: Természetesen mindez mit sem ér anélkül. hogy a környezetünkkel együtt a lelkünket is ünneplőbe öltöztessük és lelassulva – nem felpörögve – várjuk az ünnep eljövetelét.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)