Itt a tavasz, kezdődjön a kertészkedés!

kertészkedés

Most már a csillagászati naptár szerint is beléptünk a tavaszba, így nincs mese, ideje nekifogni a kert rendbetételének! Eleinte talán csak kapkodjuk a fejünket, azt sem tudjuk, hogy hirtelen mitévők legyünk, annyi a feladat.

Pánikra azonban semmi ok, vegyünk néhány mély lélegzetet, és fejben rendszerezzük a teendőinket. Első lépésként például tartsunk egy kis leltárt a fészerben, nézzük meg, hogy milyen kerti szerszámaink vannak, és azoknak milyen az állapota, hogy szükség esetén gondoskodhassunk a cseréről.

Az utóbbi esetben pedig nincs más dolgunk, mint körülnézni a finnshop.hu talajgondozó eszközei között.

A talaj előkészítéséhez: ásó és ásóvilla

A kemény, rögös talajt fel kell lazítani, ráadásul ha ültetni vagy palántázni szeretnénk, akkor ehhez gödrökre is szükség lesz. Nosza, elő az ásóval és ássuk csak fel azokat az ágyásokat! Forgassuk át a talajt, biztosítsunk lazább szerkezetet a megfelelő szellőzéshez, vagy alakítsuk ki az ágyások szegélyét!

Ha a föld köves, netán gyökerekkel teli, akkor érdemes egy hegyes végű ásót választani, ami ezekkel a nehezített körülményekkel is egyszerűen megbirkózik. Amennyiben pedig a talaj tényleg nagyon kötött, akkor fogjunk egy ásóvillát, amivel ezt az akadályt is könnyen legyőzhetjük.

Az egyengetéshez: gereblye

A felásott talaj hepehupás, ami nem épp ideális a vetéshez vagy ültetéshez. Ám semmi gond, kapjuk csak elő azt a gereblyét, és simítsuk el szépen! Néhány könnyed húzás, és máris porhanyós, laza szerkezetű földet kapunk, amiben a növények remekül érzik majd magukat.

Célszerszámok az ültetéshez

A vetőmagok és palánták már alig várják, hogy végre beköltözhessenek új lakhelyükre. Miután a talajt megfelelően előkészítettük, jöhet maga az ültetés az erre szolgáló kanalak, villák, kapák és egyéb eszközök segítségével.

Mindig nézzünk utána, hogy az adott növénytípus számára milyen mély gödröt kell kialakítani, és milyen távolságra kell őket ültetni egymástól. A magokat alaposan fedjük be földdel, a palánták körül pedig igazgassuk el a talajt. Végezetül ne feledkezzünk meg a locsolásról sem!

Tegyünk rendet a kertben!

A palántázás egy fontos, de korántsem az egyetlen feladat a tavaszi időszakban. Bár senkinek sem ez a kedvenc elfoglaltsága, de ne hagyjuk ki a kert rendbetételét sem! Gyűjtsük össze a földre hullott ágakat, az őszről maradt avart, kiszáradt növényeket. Ehhez használhatunk seprűt is.

Az ily módon keletkező hulladékot tegyük egy nagyméretű zsákba, viszont semmiképp se égessük el vagy dobjuk a kukába! Amit csak lehet, komposztáljunk, hiszen ezzel tökéletesen újra lehet hasznosítani. Ha ez bármi miatt nem opció, akkor kérdezzünk rá a helyi jegyzőnél, hogy mikor esedékes a településünkön a zöldhulladék elszállítása.

Az aktuális nap előtt pedig rakjuk ki a kapu elé az összegyűjtött növényi maradékokat. Ez is egy környezetbarát alternatíva ahhoz, hogy megszabaduljunk a feleslegtől.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)