Íme a legnépszerűbb „csináld magad, házilag” tevékenységek

sajt

Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend minden olyan tevékenység, aminek elvégzése otthon sem okoz problémát. Legyen szó barkácsolásról, főzésről, esetleg növényvédelemről, ezekre mind lehetőséged van házilag is.

Ebben a cikkben bemutatjuk a legnépszerűbb, otthon elkészíthető dolgokat, amelyek nem igényelnek sok időt és tapasztalatot sem.

Védekezés a liszteske ellen

Kezdjük a listát egy kis növényvédelemmel. A liszteske igen gyakori kártevő a mezőgazdaságban és a kertészetben egyaránt. A rovar élvezi a meleget és a párás levegőt, ilyenkor igencsak megszaporodik.

Amennyiben furcsa foltokat látunk, esetleg mézharmatot találunk az egyes növények levelein, akkor lehet, hogy a liszteskével van dolgunk. Ilyenkor egyszerűen meg kell rázni az ágakat és ha valami felreppen, akkor ezzel a kártevővel nézünk szembe.

A fehér légynek nevezett, poloskára hasonlító tetvek alig 2 mm hosszúak és mindig valamilyen nedvekkel táplálkoznak. Legkönnyebben megelőzéssel győzhetjük le őket.

Ha mindent jól csinálunk, akkor szinte semmi esély, hogy megjelenjen. Fontos az éghajlatnak megfelelő öntözés, a szilárd, illetve lassan felszívódó szerves trágya, ezek mind jó védelmet adnak a növény számára.

Emellett jó megoldás a vetési naptár betartása, a kert megfelelő tájolása, így elegendő napfény éri a növényeket, kisebb az esély, hogy liszteskével találkozunk. Ha viszont mégis megjelennek, akkor egyesével kell őket leszedni – persze, ha kevés van rajta. Nagyobb mennyiségnél már érdemes valamilyen kémiai vegyszert alkalmazni, esetleg saját készítésű, kálium tartalmú szappant.

Házilag készíthető finomságok

Térjünk át egy kicsit a konyhába. Aki szeret főzni, annak mondani sem kell, hogy mennyi lehetőség van otthon, házilag készíteni mindenféle finomságot. Lehet szó kenyérről, sajtról, vagy éppen egyéb mártásokról.

Az egyik ilyen a tartármártás készítése házilag, amely részben helyettesíti a majonézt. A házi készítésű változatban jóval kevesebb az adalékanyag, finomabb, kiadósabb és persze olcsóbb. A hazai vendéglátásban a tartármártás sokszor hideg formában kerül az asztalra az étel mellé. Legtöbben rántott ételekhez, sajthoz, gombához, esetleg halhoz fogyasztják.

Az elkészítése nem időigényes, pár hozzávalóval igazán kiadós mennyiséget lehet készíteni. Elegendő hozzá három keményre főzött tojássárga, 200 ml olaj, 15 ml ecet vagy citromlé, 3 evőkanál majonéz, só és bors. Persze lehet különlegesebb változatokat csinálni, de mindig az eredeti recept a befutó.

Nem kell mást tenni, hogy mint a főtt tojásokat simára keverni, ízesíteni a fűszerekkel, majd alaposan beledolgozni a folyékony dolgokat, mint az olaj, az ecet, illetve a citromlé és a majonéz. Ha megvagyunk, akkor kóstolást követően még lehet plusz sót vagy borsot hozzáadni, ha nem volt elegendő.

Többféle változata létezik, de azért az otthon készített tartármártásnak nincsen párja.

Sajtkészítés otthon? Miért ne!?

Bár azt gondolhatjuk, hogy a házi sajt elkészítése sok időt és energiát emészt fel, pedig vannak igen egyszerű módszerek arra, hogy ne kelljen aranyáron megvenni a boltban. Az érlelt és kemény sajtokhoz persze speciális technológiára van szükség, azonban friss verziót bármikor készíthetünk egyik napról a másikra.

A házi sajthoz nem kell más, mint egy kis só és ecet, illetve valamilyen kendő vagy szűrő, amivel le lehet csepegtetni a savót. Elengedhetetlen azonban hozzá a házi tej, ami minél zsírosabb, annál jobb. A tartós, dobozos tej nem alkalmas arra, hogy sajt készüljön belőle. Nincsenek benne ugyanis azok az élő kultúrák, amelyek szükségesek hozzá. Egy liter tejből nagyjából 10-15 dkg sajt készül.

Egyszerűen forraljunk fel 2 liter tejet, majd amikor már kicsit habzik a teteje, akkor jöhet bele két evőkanál só. Amikor ez elolvadt benne, akkor 1,5 deciliter 10%-os tejjel öntsük fel, ez fogja összehúzni, hogy sajttá tudjuk formálni.

Egy szűrő segítségével vegyük ki ezeket a fehér részeket és csepegtessük le egy ruha segítségével. Szükség esetén lehet bele tenni fokhagymát, hagymát, bazsalikomot, paprikát, tulajdonképpen bármit, amivel ízesíteni szeretnénk. Tegyük egy éjszakára hűvös helyre, másnap reggel már fogyasztható is.

Sok mindent lehet csinálni otthon, legyen szó a kertről vagy éppen a konyháról. Nem kell azonnal kétségbeesni valamilyen kártevő jelenléte miatt. Nem muszáj megvenni a drága sajtot vagy az adalékanyagokkal teli tartármártást, hiszen bármikor készíthetünk otthon saját változatot.

Kép forrása: Pexels.com