Így varázsolhatunk az otthonunkba egy kis vintage stílust

vintage otthon

Az otthon eltöltött idő nagy részét a legtöbben a konyhában töltik, hiszen itt étkezünk, ide járunk főzni, sütni, ünnepelni. Tökéletes helyszín a nyugodt és meghitt beszélgetésekre.

A másik népszerű helyiség a nappali, ahol szintén gyakran gyűlik össze a család tévézni, társalogni, esetleg olvasni. Ahhoz azonban, hogy az egész belső tér megfelelő hangulatba kerülhessen, szükség lesz pár vintage elemre, amivel könnyedén feldobhatjuk a lakást.

Az alábbi írásunkban ehhez nyújtunk egy kis segítséget. Eláruljuk, hogyan jelenhet meg a vintage romantika az otthonunkban.

Mi a vintage stílus jelentése?

Mindenekelőtt tisztázzuk, hogy mit jelent a vintage stílus. Nehéz pár szóban vagy mondatban leírni, hiszen mindenkinek mást jelent. A vintage ugyanis inkább egy életérzés, mintsem egy külön stílus. Egy valami azonban biztos, mégpedig, hogy mindent egységessé és otthonossá képes varázsolni. Tükrözi többek között a nosztalgia és a romantika érzéseit, emellett egy külön korszakot idéz fel, jellemzően a fiatalkort.

A régmúlt, vidéki életérzés a boldog gyermekkori időszakra emlékezteti az embert, így jól látszik, hogy mindannyiunknak mást-mást jelent ez a trend. A vintage konyhákra és nappalikra jellemző a meleg és hívogató, romantikus és bájos elemek, mint például a kandalló a cserépkályha és a mintás dekorációk.

Amennyiben még nem rendelkezünk az otthonunkban cserépkályhával, esetleg a régit szeretnénk újjá tenni, abban az esetben cserépkályha javítást Budapesten is vállalnak, így a fűtőberendezés újra régi fényében tündökölhet. Ez a megoldás remek választás, ha szeretnénk hallgatni a nappaliban a ropogó tűz hangját, ha szívesen ülnénk oda a szélére melegedni a téli időszakban.

A legjellemzőbb vintage színek

Térjünk át kicsit a színekre, a mintákra, a dekorációkra. A túl sok vintage ihlette bútor és berendezés használata inkább kelt múzeumi hatást, mintsem egyensúlyt teremtene az otthonunkban. A legjobb, ha főleg fehéret és barnát használunk, ehhez pedig jöhetnek a pasztell árnyalatok, a rózsaszín, a zöld, a kék, vagy éppen a sárga. Az alap tehát minden esetben a fehér legyen, így kisebb az esélye annak, hogy átesnénk a ló túloldalára.

További remek kiegészítő árnyalat lehet az olívabogyó zöld, a mustársárga, az ólomszürke, vagy éppen a bézs. A vintage gazdag meleg és mély tónusokban, azonban ez mit sem ér geometrikus és absztrakt elemek, tapéták, képek és padló nélkül. Jöhet még pár retro poszter, virágos kiegészítők, amivel könnyedén megkoronázhatjuk a vintage hangulatot.

Mi a helyzet a kiegészítők terén?

A vintage dekoráció legfontosabb kellékei az antik kiegészítők, edények, bútorok, kerámiák, amelyek régies és autentikus megjelenésükkel egyedivé tehetik az otthonunkat. Emellett jellemzőek még a geometrikus mintázatok, valamint formák használata, a fából készült bútorok, székek, illetve természetesen a bársony és bőr kárpitok.

Összegezve

Pár vintage elemmel, dekorációval, berendezéssel könnyen hangulatosabbá tehetjük az otthonunkat. A régies stílus szinte minden lakásban jól mutat, csak meg kell találni az egyensúlyt.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)