Így spórolj, ha építkezel

otthon

Egy közvélemény kutatásból, ahol reprezentatív felmérést készítettek az építkezésekről igen sok minden kiderült, főleg a magyarok építkezési szokásait illetően. Az adatok szerint, közel minden tizedik magyar szeretne építkezni a közeljövőben, a fiatalok közül még többen.

Az építkezők közül 30% az, aki nem szeretne kulcsrakész házat venni, inkább saját maga fejezné be a kivitelezést, vagy keresne ismerős vállalkozót, hogy ezzel is spórolhasson.

Hogyan tervezik az építkezést a fiatalok?

Az adatok szerint a 25-55 év közötti magyar lakosság 9 %-a tervezi, hogy építkezni fog, de ezen belül a 40-55 év közöttiek alig 7%-a gondolkodik ilyen lépésen. A fiatalok jóval szívesebben vágnának bele egy új ház építésébe, mint az idősebb korosztály.

A 25-39 év közöttiek közül, majdnem minden tizedik jelezte a házépítési terveit, de az építkezők egyharmada valamilyen közbülső állapotban venné át a házat, nem a teljesen kulcsrakész állapotban.  Alapvetően a szerkezet elkészítéséhez, a szigeteléshez és a villanyszereléshez hívnának szakembert, a burkolás, festés, szárazépítés, homlokzat készítés munkáihoz nem keresnének szakembert.

Az építkezés befejezéséhez ismeretségi körből 70% keresne szakembert, több mint a fele a válaszadóknak attól sem zárkózott el, hogy rokonok, barátok bevonásával készítse el a házát. A válaszadók több mint a felének van már tapasztalata arról, hogy milyen az, amikor kalákában építkeznek. A profi kivitelezővel azért kerülik a befejezést mert szeretnének olcsóbban kijönni.

A kedvezményes lakás áfa eltörlése miatt valóban nem éri meg egy generálkivitelezőt megbízni egyes házak esetében, ezért fordul a piac a nem kulcsrakész megoldásokhoz. Az is döntő tényező lehet, hogy van-e az ismerettségi körben olyan szakember, aki ingyen vagy baráti alapon végezné el a szükséges munkát.

Mi a megoldás ezekre az esetekre?

Vannak olyan cégek akik ezeket az elképzeléseket szem előtt tartva készítenek olyan kész házakat, amelyek csak kívülről készek, szigetelve vannak és zárhatóak, belül azonban teljesen üresek. Ezeknek a házaknak a költsége a kulcsrakész épület árának csak 60-80%-a és erre a ház típusra is felvehető a CSOK. Akár építkezünk, akár felújítunk ha jó végeredményt szeretnénk három dolog nagyon fontos:

  • felkészült megrendelő
  • hozzáértő szakember
  • és a minőségi építőanyag.

Napjainkban a hozzáértő szakemberekből azonban viszonylag keveset lehet találni, ezért a munkadíjuk is ennek megfelelően magas. A thermo block házakat kerámia kompozitból előregyártott fal részekből rakják össze. Árajánlat kérés thermo block házak építésére a Kreatív Otthon Stúdió honlapján adható le e-mail formájában, és érdeklődni telefonon is lehet az ott megadott telefonszámokon.

Összegezve

A kutatások szerint a magyar felnőttek közel 10%-a tervezi, hogy építkezni fog, de lehetőség szerint minél kevesebbet készíttetne el generálkivitelezővel a házból, inkább saját maga, vagy rokoni, baráti társaság segítségével fejezné be, a költségek csökkentése miatt.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)