Hőszivattyú üzemeltetés télen – Mire figyeljünk?

hőszivattyú télen

Nincs is jobb, mint télen érezni a tökéletesen fűtött ház kényelmét, de nincs is rosszabb érzés annál, mint amikor a hőszivattyús rendszer nem képes melegen tartani a házat a hidegben.

Ilyen esetekben felmerülhet a kérdés, hogy mi lehet a probléma forrása, hiszen a hőszivattyúkat a legtöbb helyen úgy reklámozzák, mint olyan eszközök, amik akár -25 fokban is képesek felmelegíteni a lakást.

Ez egyébként így is van, a hőszivattyúk a leghatékonyabb HVAC-rendszerek és bőven alkalmasak a téli hőmérséklet kezelésére. Általában emberi mulasztás okozza a téli nagy hidegben felmerülő problémák döntő részét.

Nézzük melyek a leggyakrabban felmerülő problémák, amik rontják a hőszivattyúd teljesítményét.

A hőszivattyú kültéri egységét hó vagy jég borítja.

A levegő-víz hőszivattyúk úgy működnek, hogy a külső levegőből hőt vonnak el. Ez a téli hidegben sem változik, mivel a hideg levegő ugyanúgy tartalmaz hőenergiát, mint a melegebb levegő.

Ha olyan területen élsz, ahol sokat havazik és ennek köszönhetően a kültéri egységet jég vagy hó borítja, a hőszivattyú nehezen tudja kivonni a hőt, amikor a külső hőmérséklet lecsökken.

Ne felejtsd el tisztán tartani a hatékony működés érdekében. De a tisztán tartás mellett a telepítő szakértelme is fontos, ugyanis, ha nincs elég magasan elhelyezve a kültéri egység, azt könnyedén ellepheti a hó.

Egy tapasztalt hőszivattyú telepítő szakember pontosan tudni fogja, hogyan kell elhelyezni a hőszivattyút, hogy ezt a problémát a későbbiekben elkerülje.

Túl gyakran módosulnak a termosztát beállításai

Megértjük. Télen 25 fokot szeretnél, a párod pedig 21 fokot és mielőtt észbe kapsz, kitör a termosztátháború.

Logikusnak tűnhet a termosztáttal babrálni (vagy a hőszivattyú ki- és bekapcsolásával próbálni spórolni az energiaszámlákon), de a hőszivattyúk jellemzően akkor teljesítenek a legjobban és akkor a leghatékonyabbak, ha állandóan ugyanazon a hőmérsékleten működnek.

A hőszivattyúnkat helytelenül telepítették

Ez elég nagy problémát tud okozni, de néha a hőszivattyúkat rosszul szerelik be.

Vagyis a műszaki utasítások megfelelő betartása nélkül telepítik őket, vagy olyan emberek telepítik, akiket nem képeztek ki arra, hogyan kell a hőszivattyús rendszereket beállítani.

Ahogy fentebb is írtuk, már csak az is sokat befolyásol a teljesítményen, hogy milyen magasra van szerelve a kültéri egység és ez csak egy tényező a sok közül.

Ha rendszeresen azt tapasztalod, hogy a hőszivattyú nem tudja kiszolgálni az igényeidet, akkor javaslom, hogy nézesd át az egész rendszert egy szakemberrel.

hőszivattyú télen
Kép forrása: Envato Elements

A hőszivattyú nem megfelelő teljesítményű

A hőszivattyúk különböző méretűek és teljesítményűek. Mielőtt telepítenek egy rendszer, részletes felmérést kell végezni és az egyedi igényekre kell méretezni a teljes rendszert.

Sokszor előfordul, hogy nem kalkulálnak az esetleges extrém időjárással, a ház egy-egy fontos adottságával, például a szigetelés egyes elemeivel, vagy a meglévő hőleadó felületek működnek kevésbé hatékonyan, mint ahogy azt vártuk.

Szintén azt tudjuk javasolni, hogy egy szakemberrel kalkuláljatok újra. Lehet, hogy egy egyszerű radiátor csere, vagy a szigetelés javítása megoldja a problémát. Ilyenkor a legrosszabb ami történhet, hogy a hőszivattyút egy nagyobb teljesítményűre kell cserélni.

Az épület nincs jól szigetelve

Apropó szigetelés. Bármilyen fűtési rendszer küszködni fog, ha az otthonod szigetelése hiányos.

Ha a hő a falakon, ablakokon és a padláson keresztül távozik, a hőszivattyúnak jóval nagyobb munkát kell végeznie, hogy lépést tartson.

A hőszivattyú nem megfelelően működik

Ha hőszivattyúd meghibásodott, egy gyors karbantartási ellenőrzés segíthet. Még a legmegbízhatóbb hőszivattyú sem immunis az öregedésre vagy a karbantartás hiányára.

Idővel a kopás és az elhasználódás csökkentheti a hatékonyságot és a rendszeres karbantartás, például a szűrőcsere, vagy a hűtőközeg ellenőrzésének kihagyása olyan, mintha figyelmen kívül hagynád az autódban a hibajelző lámpát.

Képek forrása: Envato Elements

Hirdetés (X)