Honnan tudhatjuk, ha gond van az autó generátorával?

generátor

A generátor egy nagyon fontos alkatrésze az autónak. Amíg az akkumulátornak az autó elindításában van rendkívül fontos szerepe, amikor az éppen áll, addig a generátor a járó motor esetében tudja folyamatos működésben tartani az autót.

Emellett energiával látja el az autó legtöbb elektronikus alkatrészét, mint a fényszórókat, az elektromos kormányművet, az elektromos ablakemelőket, az ablaktörlőket, a fűtött üléseket, a műszerfali műszereket és a rádiót az autó haladása közben, illetve üresjáratban is.

A feladata tehát sokrétű, és nagyon is lényeges, hogy időben felismerjük, ha valami nem stimmel. Érdemes a generátort ősszel is megnézetni, amikor az autó őszi/téli felkészítésekor elvisszük a szerelőhöz, de az is rendkívül fontos, hogy időben felismerjük a hibajeleket, és kiderítsük, hogy van-e valami gond a generátorral – írja a Fékmester.

Tünetek, melyek azt jelzi, hogy meghibásodott a generátor

Egy autó esetében egy jelzés természetesen többféle alkatrész meghibásodását is jelentheti, nem minden hibajelzés és tünet egyértelmű. Ha a következő jelenségeket tapasztaljuk, akkor az egyik gondolatunk mindenképp az legyen, hogy a generátorral lehet a baj:

  • Ha kigyullad az akkumulátor ellenőrzés lámpa a műszerfalon: az akkumulátor ellenőrzés lámpa nemcsak az aksi állapotáról adhat nekünk információt, de az autóban lévő számítógépes rendszerekhez kapcsolódva a generátorról is, hiszen a generátor kimeneti feszültségét is figyeli. Ha generátorprobléma van, akkor villoghat a lámpa.
  • Ha lemerül az aksi: megesik, hogy amikor a generátor meghibásodik, az akkumulátor megpróbálja átvenni a szerepét, de mivel az aksit nem hosszú távú energiafelhasználásra tervezték, valószínű, hogy hamar le fog merülni. Persze ez jelezheti az akkumulátor problémáját is, de generátorhiba is okozhatja a gondot. Egy rossz generátor az akkumulátort is tönkre teheti.
  • Ha indítási problémákat vagy gyakori leállást tapasztalunk: ha gond van a generátorral, akkor nagyon gyakori, hogy indítási problémákat tapasztalunk, vagy az üzemben tartás lesz nehézkes, tehát gyakran lefulladunk.
  • Ha rosszul működnek az elektromos berendezések: amennyiben a generátorral valami nem stimmel, akkor jellemzően nem szolgáltat elég energiát az elektronikának. Ennek eredményeként egyes berendezések lassan vagy rosszul fognak működni, ilyen jelenség, ha az ablaktörlők lassan húzódnak fel vagy le, nem működik az ülésfűtés, vagy csak lassan kapcsol be a rádió, esetleg ha a sebességmérő bolondul meg. Ilyen esetekben mindenképp arra kell gondolni, hogy gond van a generátorral.
  • Ha égett gumiszagot érzünk: a generátor szíj állandó feszültség és súrlódás alatt van, ezért hajlamos arra, hogy elhasználódjon. Ilyenkor éget gumiszagot érezhetünk, ez meglehetősen árulkodó jel.
  • Ha alulteljesítenek a lámpák: ha a generátorra valami gond van, akkor a világítás nem kell megfelelő mennyiségű áramot, ezért azt vehetjük észre, hogy halványan égnek, esetleg villódzva világítanak.

Javítható a generátor, vagy újat kell venni?

generátor nem egy túl bonyolult szerkezet, és szerencsére javítható is. A javítási költségek attól függenek, hogy melyik alkatrész hibásodott meg. Ha például csak egy csapágyat kell cserélni, azt pár ezer forintból megúszhatjuk, de ha a szabályzóból kell új, az már több mint tízezer forint lesz.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)