Hogyan válasszunk plazmavágót?

plazmavágó

A plazmavágó nem egy általános, minden háztartásban fellelhető készülék, mégis sokan ismerhetik, ha már szembesültek olyan feladattal, amikor acélt, öntöttvasat, rezet, alumíniumot vagy esetleg ezek ötvözeteit kellett vágni. Ma már bárki előtt nyitva áll a lehetőség, hogy a felsorolt anyagok termikus vágásának kivitelezéséhez beszerezzen egy plazmavágót.

A plazmavágó kiválasztása

Az Elefántszerszám.hu Webáruház plazmavágó kínálatában azonnal láthatjuk, hogy milyen sokféle típus közül választhatunk. Az IGBT inverter technológiájú, hordozható plazmavágó készülékek ugyan kompakt kivitelűek, mégis abszolút alkalmasak akár ipari alkalmazásra is.

Természetesen akár robusztus, tekintélyes, kifejezetten ipari környezetbe való gépet is választhatunk. Használatukkal akár 60 mm vastagságú anyagok vágása sem jelenthet problémát.

Mi mindent várhatunk még egy minőségi készüléktől?

A széles bemeneti feszültség biztosítja azt, hogy változó körülmények közepette is megbízhatóan, akár folyamatosan vághassunk a berendezéssel. Kifejezett előny az elektromágneses interferenciaszűrő, de a nagy frekvencia nélküli PILOT ívgyújtás is. Ez utóbbinak köszönhetően elektronikus eszközök mellett is nyugodtan használhatjuk.

A hétköznapi felhasználók számára kiemelten fontosak a védelemmel kapcsolatos, illetve riasztófunkciók, de a szakemberek is üdvözölni fogják ezt a tulajdonságot. Hiszen ezek segítségével rövid idő alatt elháríthatjuk a hibákat, ahogy a kellemetlen leállások miatt sem kell bosszankodnunk. A fáziskimaradással, túlmelegedéssel, valamint túlárammal szembeni védelem alapvető a minőségi plazmavágók esetében.

Miért ideális választás a plazmavágás?

A plazmavágás azért nagyon népszerű döntés, mivel egyrészt a végeredmény nagyon szép lesz, másrészt a plazmavágó gépekkel végzett munka kifejezetten megbízható. Nem véletlen, hogy olyan változatokkal készülnek a gyártók, amelyek akár otthoni környezetben is alkalmazhatóak.

A plazmaív ugyan rendkívül magas hőmérsékletű, viszont a plazmasugár kifejezetten stabilnak bizonyul. A kisebb gépeknél alapvetően a plazmagázt sűrített levegő segítségével kapjuk, ami még tovább könnyíti az eszköz, valamint a technológia alkalmazását.

A lángvágással érdemes összevetni, ahhoz képest itt nincs szükség kémiai reakcióra, ez pedig jóval szélesebb körben, többféle anyagon teszi használhatóvá a módszert.

Amennyiben gyors, ugyanakkor eredményes megoldást keresünk, amellyel egyszerűen lehet boldogulni, ugyanakkor az egyenes vágás mellett az ívesre is lehetőséget nyújt, akkor a plazmavágás lesz a tökéletes megoldás.

Az inverteres készülékek esetében ráadásul az energiafelhasználás is takarékos lesz, ami egyáltalán nem elhanyagolható szempont, kiváltképp abban az esetben, ha gyakran szeretnénk alkalmazni ezt a hatékony eszközt, a plazmavágót.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)