Hogyan válasszunk megfelelő robotporszívót otthonra?

hogyan válasszunk megfelelő robotporszívót otthonra

Robotporszívó vásárlása előtt állunk és nem tudjuk, hogy milyen szempontokat kell figyelembe vennünk ahhoz, hogy garantáltan az otthonunkhoz és igényeinkhez legjobban illeszkedő típust válasszuk?

Egy robotporszívó beszerzése minden esetben komoly tervezést igényel különösen abban az esetben, ha nem elégszünk meg egy belépő kategóriás modellel, hanem rögtön a jobb takarítási tulajdonságokkal rendelkező típusok közül válogatnánk.

Ezért most összeállítottuk azokat a szempontokat, amelyeket mindenképpen számításba kell vennünk a megfelelő termék kiválasztása előtt, hiszen ezek ismeretében már sokkal könnyebb lesz szűrni az egyes típusok között.

Lássuk tehát, hogy mire figyeljünk oda 2023-ban, ha egy megfelelő robotporszívót szeretnénk vásárolni magunknak!

Tisztítási teljesítmény

Egy robotporszívót jó esetben azért veszünk, hogy makulátlan tisztaságot tartson a lakás falai között. Ezért fontos, hogy a termék megfelelő tisztítási teljesítménnyel rendelkezzen. Hogy mégis mit jelent ez a gyakorlatban?

Először is azt, hogy a porszívózás tekintetében ne okozzon csalódást, azaz szőnyegen és keménypadlón ugyanolyan magabiztosan működjön, mint bármelyik hagyományos porszívó. Ehhez oda kell figyelni a szívóerőre, valamint a keferendszerre egyaránt.

Egy jobb robotporszívó ma már legalább 2500-3000 Pa szívóerővel rendelkezik, tehát az ennél gyengébb modelleket minden esetben vegyük ki a képletből, de arra is figyeljünk, hogy megfelelő keferendszer tartozzon ehhez a teljesítményhez.

hogyan válasszunk megfelelő robotporszít otthonra
Kép forrása: Mi.com

A fő- és oldalkefe megléte elengedhetetlen ebből a szempontból, de érdemes odafigyelni előbbi tulajdonságaira, hiszen a szilikon lamellás alsókefével ellátott modellek nemcsak tartósabbak, hanem gyakran a takarítási tulajdonságok tekintetében is előnyösebbek.

A porszívózás mellett fontos továbbá ma már a felmosás funkció is, ha a tisztítási teljesítményt vizsgáljuk. Itt fontos megjegyezni, hogy a legtöbb robotporszívó ezen a téren ma még nagyon alacsony fejlettségi szinttel rendelkezik, általában kimerülnek annyiban, hogy egy nedves felmosórongyot húznak maguk alatt a padlón.

Ha a tisztítási teljesítmény kapcsán fontos a felmosás funkció, akkor érdemes azok közül a modellek közül választani, amelyek már rendelkeznek a szónikus felmosás technológiájával, ami azt jelenti, hogy a porszívó nemcsak húzza, hanem mozgatja is a mopot maga alatt, gyakorlatilag súrolja a padlót, amivel lényegesen jobb eredmények érhetők el.

Navigációs rendszer

Sokan esnek abba a hibába, hogy egy robotporszívó vásárlása előtt csak a takarítási teljesítményre koncentrálnak, holott a navigációs rendszer legalább olyan fontos azzal kapcsolatban, hogy az eszköz milyen minőségben és milyen alapossággal képes takarítani.

A megfelelő navigációs rendszer ugyanis meghatározza, hogy a robotporszívó mennyire pontosan tudja feltérképezni a környezetét, mennyire rugalmas az akadályokkal szemben és milyen módon képes meghatározni a helyzetét a lakásban.

Gyártótól függetlenül ma már rengeteg különféle navigációs rendszerrel találkozhatunk a robotporszívókban, azonban a leghatékonyabb megoldások minden kétséget kizáróan a LIDAR szenzoros alternatívák, melyek önmagukban is nagyon jók, de kamerával kiegészülve kimagasló eredményt tudnak produkálni.

Az ilyen robotporszívóknak már nem okoz gondot a precíz térképkészítés, vagy az, ha egy konkrét területen kell takarítaniuk, esetleg no mop vagy no go zónákat kell kijelölnünk számukra, de a takarítás finomsága is ide köthető, hiszen egy professzionális navigációs rendszer mellett a porszívó biztosan nem megy neki majd mindennek, azaz minimális zajszint mellett tud takarítani.

Üzemidő

Az üzemidő kérdése leginkább a lakás méreteiből fakadóan lényeges kérdéskör. Nagy általánosságban a legtöbb robotporszívóról elmondható, hogy ezen a téren ritkán van velük probléma, hiszen kellően nagy akkumulátorral vannak ellátva.

Hogy konkrét paraméterekről is beszéljünk, a 4-5000 mAh-s akkumulátoroknál kisebb robotporszívókat érdemes inkább figyelmen kívül hagyni a vásárláskor, de azokat is, amelyek kapcsán a gyártó 60 percnél kisebb üzemidőt ígér.

Egy átlagos 80-100 négyzetméteres lakást ugyanis rendszerint ennyi ideig tart kitakarítani egy robotporszívónak. A legtöbb gyártó ezt mindig feltünteti az egyes modelleknél, ha mégsem lenne kiemelve, akkor érdemes inkább másik típust keresni.

Méretek

A robotporszívó mérete szintén egy olyan tulajdonság, amit lényeges figyelembe venni a vásárlás előtt különösen akkor, ha sok olyan bútor van a lakásban, ami alatt nehéz takarítani.

hogyan válasszunk megfelelő robotporszít otthonra
Kép forrása: Roborock.com

Több gyártó is készített már olyan robotporszívót, ami alig 9-10 centiméteres magassággal rendelkezik, avagy éppen ideális ahhoz, hogy beférjen az ágyak, a komódok vagy a bútorok alá, azaz még olyan helyeken is makulátlan tisztaságot tudjon biztosítani, ahol egy normál porszívóval sem lehet takarítani.

Más tekintetben a robotporszívó méretei nem lényeges tulajdonságok a választás előtt, többségük teljesen kompakt, egyedül a magasságot érdemes figyelembe venni otthonunk berendezésének figyelembe vétele mellett.

Takarítási programok

Hogy egy robotporszívó milyen takarítási programokkal rendelkezik, azt minden esetben a szoftveres háttere határozza meg. Jellemzően a telefonos társalkalmazásból lehet beállítani, hogy milyen paraméterek mentén takarítson, azonban ez még mindig nem jellemző minden egyes eszközre.

Nagyon sok robotporszívónál nem jellemző a kalibrálhatóság, márpedig rendkívül fontos tényező, így vegyük figyelembe, hogy kellően átgondolt társalkalmazás járjon hozzá, azaz okostelefonunk segítségével tudjunk módosítani néhány alapvető tulajdonságot.

Ilyen például, hogy a porszívó milyen szívóerővel dolgozzon, mennyi vizet használjon a felmosáshoz, mikor takarítson, ezen felül melyik helyiségbe soha ne menjen be, hol ne mosson fel egyáltalán és így tovább.

Hogy makulátlanul kiszolgálja otthonunk igényeit, ezek a beállítások nagyon fontosak egy robotporszívónál.

Robotporszívó szőnyegre és állatszőrre

A legtöbb ember szőnyegre és állatszőrre keres robotporszívót, ezért végül, de nem utolsó sorban összegyűjtöttük azokat a szempontokat, melyeket ilyen esetben mindig vegyünk figyelembe a termék kiválasztása előtt.

Az első és legfontosabb, hogy minél nagyobb szívóerővel dolgozzon, de ne legyen jelentős a működési zaja, hiszen a kisállatok ettől megijedhetnek. A nagy szívóerő lényeges, hogy a levedlett szőrt még a hosszabb szálú szőnyegek mélyéről is össze tudja gyűjteni, akárcsak a kiömlött tápot vagy almot.

Részben utóbbi miatt, részben a nagy mennyiségű vedlés érdekében fontos, hogy a robotporszívó portartálya elég nagy legyen ahhoz, hogy egyetlen forduló alatt mindent össze tudjon gyűjteni. Egy 350-400 ml-es űrtartalommal rendelkező portartály jellemzően egy sok szőnyeggel rendelkező lakásban és 4-5 kisállat esetén is megállja már a helyét.

Ezen felül lényeges tulajdonság még a szoftveres háttér. Minél több beállítás van a kezünkben, annál könnyebben tudjuk a robotporszívó működését a szőnyegek tulajdonságaihoz vagy a kisállatok igényeihez igazítani.

Példának okáért a jobb robotporszívóknál akár helyiségenként meghatározhatjuk, hogy milyen szívóerővel működjenek, vagy ne menjenek be például abba a helyiségbe, ahol a kisállatok pihenője található.

Források:

https://www.arukereso.hu/buyingguide/takarito-robot.html

https://robotporszivoszerviz.hu/2023/05/17/robotporszivo-allatszorre-minden-amit-vasarlas-elott-tudni-kell/

Képek forrása: Pexels.com; Roborock.com; Mi.com

Hirdetés (X)