Hogyan ment életeket az ultrahangos vizsgálat?

ultrahang vizsgálat

Vajon mi jut először eszedbe az ultrahang hallatán? Talán egy boldog kismama és kispapa képe, akik a vizsgálóban izgatottan várják, milyen nemű lesz a születendő kisbabájuk. A fájdalommentes és biztonságos ultrahangos vizsgálat azonban jóval több, mint amire elsőre gondolnánk!

Segítségével időben felismerhetők különböző betegségek, mint a daganatos és az ízületi elváltozások vagy akár az érbetegségek. De egyes esetekben a lágyszöveti sérülések kezelésében is használják. Mivel sugármentes, ezért semmilyen káros hatása nincs, tehát többször is elvégezhető.

Nem kell félni tőle! Biztonságos és sugármentes!

De mi is az ultrahang vagy más néven szonográfia? Ultrahangnak a hallható hang frekvencia tartományát meghaladó (20 kHz) rezgést nevezzük. Fontos azonban tudni, hogy a frekvencia és a felbontás fordított arányban állnak egymással.

A magas frekvenciájú ultrahang esetén részletesebb a kép, de kevésbé hatol mélyre, intenzitása és energiája kisebb. Alacsonyabb frekvencián vastagabb szövetrétegeket lehet ábrázolni, ám kisebb felbontással.

Az orvosi diagnosztikában a magas frekvenciájú (2-12 MHz) hanghullámok segítségével alakítják képpé a test belsejében zajló folyamatokat. Ezek a hanghullámok az emberi fül számára hallhatatlanok, de a belső szervekről visszaverődve elektromos impulzussá alakulnak át.

Az így keletkező visszhang alapján készül el a kép. Ezen a szervek mérete, alakja és állapota is jól látható.

Maximum 20 perc és már mehetsz is haza! Így zajlik egy átlagos ultrahangos vizsgálat!

A vizsgálat során egy speciális gélt kennek a bőrre, hasi ultrahang esetében a hasra. Ennek segítségével könnyebben hatolnak át a szöveteken a hanghullámok. Az orvos egy vizsgálófejet helyez az érintett területre.

Különböző irányokba forgatja enyhe nyomást gyakorolva a területre, hogy tisztább és átfogóbb képet kapjon. Kérheti, hogy vegyél egy mély levegőt, fordulj oldalra vagy emeld a fejed fölé a karod. Ezek a mozdulatok segítenek stabilizálni a szerveket, így pontosabb kép kapható róluk.

hasi ultrahang
Kép forrása: Freepik.com

A kész képet az orvos megvizsgálhatja a monitoron, lemérheti a látható szervek méreteit. Sőt, a képet ki is nyomtathatja vagy videóra rögzítheti. A vizsgálat gyors és fájdalommentes. Kivéve, ha valamilyen már meglévő fájdalmas hasi elváltozást vizsgálnak.

Ilyenkor az enyhe nyomás kellemetlen lehet. Az esetlegesen felmerülő kellemetlenség csupán enyhe és átmeneti, a vizsgálat pedig maximum 20 percig tart.

Ultrahang vizsgálattal időben diagnosztizálható a mellrák és a prosztata daganat is!

Az ultrahang vizsgálat egy rendkívül fontos és sokoldalúan hasznosítható eljárás, amely nélkülözhetetlen számos gyógyítási területen.

A kardiológiában például támogatja a szív működésének folyamatos és részletes vizsgálatát. A Doppler-vizsgálat lehetővé teszi az artériák és vénák állapotának pontos felmérését.

Ezzel a technikával a nyaki erek, a hasi aorta problémái, mint például elzáródások vagy aneurysma (értágulat) is vizsgálhatók. Valamint a vénás rendszer rendellenességei, mint a trombózis vagy a visszerek is felismerhetők.

Az ultrahang alkalmazása azonban nem csak a szív- és érrendszeri betegségek feltárására korlátozódik.

Kulcsfontosságú:

 • az izmok és ízületek állapotának vizsgálatában,
 • a pajzsmirigy betegségeinek felmérésében,
 • a terhességi vizsgálatokban,
 • a nőgyógyászati és urológiai problémák diagnosztizálásában,
 • a hasi és kismedencei szervek állapotának ellenőrzésében.

Természetesen nem kell betegnek lenni ahhoz, hogy elmenj egy ultrahangos vizsgálatra. Egyre többen helyeznek nagy hangsúlyt az egészségmegőrzésre. A panaszmentes állapotfelmérésekkel mindig nyomon követheted az egészségi állapotod. A rendszeres szűrővizsgálatoknak köszönhetően pedig időben nyakon csíphető a legtöbb betegség, így azok nagyobb eséllyel gyógyíthatók.

Minden 45 év alatti nőnek javasolt évente egyszer ultrahangos emlővizsgálatot végeztetni. Ezzel a rutin vizsgálattal már a korai szakaszban felismerhetők a rendellenességek, így időben megtörténhet a megfelelő orvosi beavatkozás. 35 év felett pedig évente egy alkalommal a mammográfia is javasolt.

A 40 év feletti férfiak esetében az éves prosztata vizsgálatot érdemes kiemelni. Ennek a daganatos betegségnek ugyanis csak a végső stádiumban vannak tünetei, amikor már minimális a gyógyulási esély.

Az ultrahang harmadik nagy területe az állapotváltozások nyomon követése. Például daganatos megbetegedések esetében a kontroll vizsgálatok során is alkalmazzák ezt a módszert.

Vajon a gyomorpanaszokra is választ ad az UH vizsgálat?

A hasi ultrahang vizsgálat során a hasüregi és kismedencei szervek állapotát vizsgálják részletesen. Ennek során azokra a szervekre koncentrálnak, amelyek nem üregesek (pl. a belek vagy a gyomor), hanem szilárdabb szerkezetűek. Ide tartozik:

 • a máj
 • az epehólyag
 • a hasnyálmirigy
 • a lép
 • a vesék
 • a húgyhólyag
 • a méh
 • a petefészkek
 • a prosztata

Az ultrahang tehát nem tud képet adni a gyomrod állapotáról. De segíti az orvosokat a pontos diagnózis felállításában és a megfelelő kezelési terv kidolgozásában a fent említett szervek esetében.

Nyugodtan idd meg a kávéd egy húgyhólyag vizsgálat előtt!

A hasi ultrahang vizsgálat előtt minden esetben elmondják, hogyan készülj fel rá. Egy teljes körű hasi ultrahang vizsgálat előtt legalább hat órán keresztül nem lehet enni. Ez a szabály akkor is érvényes, ha csak egy konkrét szerv állapota érdekel. A pontos és átfogó képalkotás érdekében ugyanis minden hasi szervet meg kell vizsgálni. Nem csak azt, amelyik a problémát okozhatja.

A húgyhólyag vizsgálata pedig csak akkor lehetséges, ha az telt állapotban van. Tehát nyugodtan idd meg a kávéd! Sőt! Igyál meg kb. másfél liter vizet! Májvizsgálat előtt elég egy röpke háromórás „éhezés”.

Ezek az előkészületek segítenek abban, hogy az ultrahang vizsgálat a lehető legpontosabb és informatívabb legyen.

Újbuda Medical Center – élen jár az ultrahang vizsgálatban

Az Újbuda Medical Center magánklinika széles körű ultrahang vizsgálati lehetőségeket kínál, hogy minden páciens számára a legmegfelelőbb diagnosztikai eljárást biztosíthassuk. Központunkban emlő, pajzsmirigy, hasi- és kismedencei, ízületi, nyaki lágyrész, célzott légyrész, valamint Doppler-vizsgálatot is végzünk.

Képek forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)