Hogyan készüljünk fel egy proktológiai vizsgálatra?

proktológiai vizsgálat

A proktológiai vizsgálatot a legtöbb ember halogatja, hiszen nem túl kellemes dologról van szó. Azonban itt is igaz az, hogy minél előbb cselekszünk, annál nagyobb az esélye annak, hogy nem lesz gond. Az időben megkezdett kezelés a végbéltáji betegségek esetében sokat jelent.

Cikkünkben végigvesszük, hogyan zajlik egy ilyen vizsgálat, miért nem kell tőle félni.

1. Bejelentkezés, időpontkérés

Az első dolgunk legyen, hogy időpontot kérjünk egy proktológustól, ha bármilyen panasz felmerül. A Dr. Bánfalvi Aranyér Központba bejelentkezni telefonon is lehetséges, de online időpontfoglalásra is van mód.

Ha magánrendelőt választunk, akkor beutaló sem kell, ezzel is időt nyerhetünk. Abban is biztosak lehetünk, hogy itt maximálisan figyelnek majd ránk, és személyre szabott kezelést fogunk kapni.

2. Felkészülés a vizsgálatra

Amikor megvan az időpont, kezdjük el a felkészülést a vizsgálatra. Készítsük elő a fontosabb papírokat, egészségügyi dokumentumokat: az asszisztens biztosan elkéri majd a taj számot, esetleg röviden vázolni kell majd, milyen vizsgálatokon voltunk eddig, milyen gyógyszert szedünk, mire vagyunk allergiásak. Gondoljuk át, hogy a felmenőink között volt-e valaki, akinek voltak bélproblémái.

Nem kell idegesíteni magunkat feleslegesen: ne kutakodjunk a neten fórumokat olvasva, mert csak elrettenthet minket a vizsgálattól, amit ott olvasunk. Ha kérdésünk van a diagnosztizálás kapcsán, bátran kérdezzük az orvost.

Nagy valószínűséggel már a telefonbeszélgetés alatt megtudjuk, mire kell készülni, hogyan zajlik a vizsgálat. Általánosságban a proktológusok a következőket szokták javasolni:

  • Nyugodtan lehet enni, inni is az adott napon, nem kell koplalnunk.
  • Szokás szerint székeljünk: nem kell hashajtót szedni.
  • Krémet, kúpot sem kell alkalmazni, ezek befolyásolhatják a kapott eredményt.
  • Az orvos által felírt gyógyszereinket (pl. vérnyomáscsökkentő) ezen a napon is vegyük be!
  • Ha valamilyen speciális módon kell felkészülni a vizsgálatra – például beöntéssel –, azt úgyis el fogják mondani.
  • Nyugtatót, erős fájdalomcsillapítót ne használjunk, próbáljuk meg természetes úton csökkenteni a stresszt, a szorongást.

További jó tanács, hogy kicsivel hamarabb érkezzünk meg a rendelőbe, hogy egyeztetni tudjunk a betegfelvételi pultnál, és egy kicsit megnyugodjunk.

3. A vizsgálat

A Dr. Bánfalvi Aranyér Központ rendelőiben a konzultáció nyugodt légkörben zajlik. Az orvosok kedvesek, empatikusak – pontosan tudják, mit érez a páciens, ezért a lehető legkellemesebb körülményeket teremtik meg a vizsgálathoz.

A bemutatkozás és a panaszok, tünetek megismerése után először eszközök nélkül zajlik a vizsgálat, majd más, speciális módokon is. Egyik sem fájdalmas, talán kicsit kellemetlen. Bódítást külön kéréskor alkalmaznak.

Biztosak lehetünk benne, hogy itt minden értünk, a gyógyulás érdekében történik, ezért fontos, hogy a kérdésekre őszintén válaszoljunk. A kapott eredmény birtokában kezdődik majd el a kezelés, itt is kövessük az orvos előírásait.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)