Hogyan befolyásolja a táp kiválasztása a kutya egészségét?

kutyatáp

Egy kutyás gazdinak a feladatai nem merülnek ki annyiban, hogy rendszeresen sétálni viszi kedvencét, játszik vele, tanítja, szeretgeti, hanem legalább ennyire fontos a megfelelő étrend összeállítása is.

Hisz négylábú barátaink bár sok mindenben különböznek tőlünk, abban viszont nagyon is hasonlítanak ránk, hogy az egészség kulcsa náluk is az étkezés és az életmód.

Jó minőségű táplálék, hosszabb és egészségesebb élet

Bár valaha bevett szokás volt a kutyákat konyhai maradékokkal etetni, a modern gazdik viszont már jól tudják, hogy ezzel inkább csak ártanak kedvencüknek. Szerencsére így sincs nehéz dolguk, hisz sok gyártó készít teljes értékű eledeleket, melyekből kialakítható egy kiegyensúlyozott étrend.

A Kutyakajas.hu Webáruházban kapható Trovet tápok például olyan speciális termékek, melyek adhatóak többek között májbeteg, szívbeteg, veseproblémás, elhízott, műtéten átesett vagy ételallergiás ebeknek is.

A gyártó hosszas kutatások után, állatorvosokkal konzultálva fejlesztette ki eledeleit, melyekben nincsenek mesterséges színezékek vagy aromák. Ha valamely okból hipoallergén vagy monoproteines tápra van szükség, a márka kínálatában ezt is megtalálod.

Az elfogyasztott étel pedig rengeteg mindenben játszik fontos szerepet: a megfelelő táplálék erősíti az immunrendszert, megelőzi a betegségeket, kellő energiát biztosít a kutyának, aki ezáltal kicsattanóan egészséges lesz.

A jól táplált kutya élénk és érdeklődő, a szőre fényes, a tekintete csillog. Vagyis szó szerint jobban érzi magát a bőrében, mintha silány koszton kellene tengődnie.

Ezzel kapcsolatban megint csak könnyű párhuzamot vonni az emberekkel: valószínűleg te is sokkal fittebbnek érzed magad, ha változatos, tápanyagokban gazdag étrendet követsz, mintha mondjuk csak margarinos kenyéren élnél.

Mi a teendő, ha a kutya ételallergiás?

Sajnos ma már nem ritka az olyan eb, akinek valamilyen táplálékallergiája van. Fontos tudni, hogy sokszor hirtelen jelentkezik, és ha már egyszer kialakult, akkor az állat élete végéig megmarad.

Ám nem kell pánikba esni, hisz ma már speciális, hipoallergén összetételű tápok garmadája áll rendelkezésre, így van miből válogatni. Ismét csak javasolni tudjuk a már említett Trovet márkát.

Viszont allergiás tünetek jelentkezésekor mindenképp javasolt egy látogatás az állatorvosnál, aki személyre (vagyis kutyára) szabott tanácsokat tud adni az étrend megváltoztatásával kapcsolatban, így az ételérzékeny eb is teljes életet élhet.

Mire kell még odafigyelni?

Az etetést illetően törekedj egy rendszer kialakítására: megközelítőleg ugyanabban az időpontban történjen, és ne váltogasd sűrűn a tápokat, ha valamelyik bevált és a kutya is szereti, maradj annál a fajtánál.

Az adagolás meghatározásához kövesd a táp csomagolásán feltüntetett információkat, nehogy túletesd a kutyát vagy esetleg éhes maradjon.

Ha az állat túlságosan gyorsan eszik, érdemes beszerezni egy habzsolásgátló tálat, ami megakadályozza abban, hogy pikk-pakk felfalja az ételt.

Hirdetés (X)