Ha megy a kutya hasa…

kutya

Megismerni valakit nem minden esetben gyors folyamat. Pontosan így van ez a gazdi és egy kisállat közötti viszonyban is. Ugyanúgy, mint a szülő-gyermek kapcsolatban, itt is meg kell tanulni felismerni azokat a jeleket, amelyek arra utalhatnak, hogy valami éppen nincs rendben a velünk élő állatkával.

Ha például megy a kutyusod hasa, annak számos oka lehet. Egy idő után valószínűleg gyorsan rájössz az okára. Soha nem szabad azonban félvállról venni ezt a problémát, mert állhat mögötte súlyos baj is.

Mit egyen?

Nem minden kutya fogyaszt megfelelő mennyiségű vizet. A Falatozoo.hu állateledel webáruház konzervjei és szalámijai között nagyon ízletes eledeleket találhatsz a keveset ivó vagy legyengült kutyusod számára is. Hiszen ezeknek az ételeknek sokkal magasabb a nedvességtartalma, mint a szintén nagyon jó és kedvelt minőségi száraztápoknak.

Egy hasmenéstől legyengült kutyaszervezetnek pedig nagyon fontos, hogy az elvesztett nedvességet gyorsan pótolja. Nem szokott gondot okozni a nedves ételek bevezetése a kutyáknál, hiszen az ízviláguk nagyon kellemes és gazdag. Csak soha ne hirtelen és drasztikusan történjen a tápváltás.

Mi okozhatja?

A kutyák hasmenését igen sokféle okra vissza lehet vezetni. Az “egyszerű”, akut hasmenés nagyon gyakran etetési problémákban keresendő, így odafigyeléssel és gondossággal el lehet kerülni az emiatt kialakuló problémákat. Ha nem eteted túl a szőrös pajtásod, akkor nem terheled túl az emésztőrendszerét.

Ha nem kerül a szervezetébe az ideálisnál magasabb mennyiségben szénhidrát, akkor sem lesz gond. Ők ugyanis elsősorban húsevők, nincs szükségük extra nyalánkságokra. Ha még a hirtelen tápváltást is kerülöd, akkor sokat teszel az ebed egészségének megőrzéséért.

Persze az allergia is állhat a kutya hasmenés hátterében. Napjainkban már sokféle ételintoleranciát azonosítottak a kutyusoknál is. Minél előbb kiderül az ok, annál hamarabb el lehet kezdeni a kezelését.

Sajnos fertőzések is okozhatják a kutyapocak gondjait. Vannak nagyon komoly betegségeket okozó paraziták, amelyek nagyon súlyos és elhúzódó hasmenést válthatnak ki.

Mi a teendő?

Ha azt tapasztalod, hogy valami nincs rendben a kutyával, akkor pár dolgot meg kell tenned. Előfordulhat, hogy csak egyszeri alkalommal változik meg a széklet állaga. Ezen segíthet egy kis koplalás, így a kutya bélbolyhai talán elegendő időt kapnak a regenerálódásra.

Az ételmegvonás alatt nagyon figyelj arra, hogy eleget igyon az eb. Ösztönözd erre mindenképp. Utána diétás kosztot kaphat, a főtt rizs és a sovány túró kis adagokban segíteni szokott.

Ha azonban két nap múlva is gond van, görcsöl a pocak, netán véres a széklet, azonnal vidd állatorvoshoz! Kölyökkutyák esetén soha nem szabad ennyit várni. Náluk hat óra elteltével beszélj szakemberrel. Az élete múlhat rajta, hiszen még fejletlen az immunrendszerük.

A megfelelő etetéssel számos gond megelőzhető, s odafigyeléssel sok bajtól meg is óvhatod őt.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)