Fontos tavaszi teendők a gépjármű körül

gumi

Végre valóban közeledik a jó idő, és bár a korábbi években tapasztalhattunk már olyat, hogy márciusban, sőt még áprilisban is esett a hó, mégis valószínűleg mindenki reménykedik benne, hogy végérvényesen beköszöntött a tavasz, és a borongós, hosszú téli hónapok után élvezhetjük a jó időt, a madárcsicsergés, és az egyre melegebb napsugarakat.

Tavasszal számos dolgunk lehet a ház körül, a kertben, de jellemzően ebben a kellemes időjárásban sűrűbben utazik az ember, akár kirándulni, akár kicsik kikapcsolódni és pihenni.

Ahogy a kertünket rendbe tesszük tavasszal, az autónkat sem szabad elhanyagolnunk ebben az időszakban, főleg azért, mert valószínűleg többet fogunk utazni most, mint a korábbi hónapokban.

Így készítsd fel autódat a jó időre

Észre vehetjük azt, hogy ahogy elkezd felmelegedni az idő, előkerülnek a fűnyírók a környéken, és jellemzően az autók körül a meleg vizes vödrök is. Valóban érdemes lehet az autónkat tavasszal alaposan lemosni, ezt megtehetjük otthon, vagy akár elvihetjük egy autómosóba is.

Ennél azonban valamivel fontosabb az, hogy lecseréljük az eddig használt téli abroncsokat, és hogy felkerüljenek a nyári gumik autónk kerekeire. Mielőtt a nyári gumit felszerelnénk az autónkra, mindenképpen érdemes annak állapotát ellenőriznünk, például azt, hogy megfelelő-e még a profilmélysége.

Ha a dolgunkban nem vagyunk biztosak, akkor inkább vigyük el az autónkat egy szakemberhez, aki a gumik ellenőrzése, és cserélése mellett elvégezheti a többi teendőt is – írja a Gumiwebshop.

Ha pedig a szakember azt mondja, hogy a korábban használt nyári gumiabroncsok már túlságosan elkoptak, esetleg el is deformálódtak, mindenképpen új gumiabroncs garnitúrát kell vásárolnunk.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő nyári gumit?

Ha megtekintjük a nyári gumiabroncs készleteket, hatalmas kínálattal találhatjuk szembe magunkat. A gumiabroncsgyártó cégek évről évre egyre jobb, és megbízhatóbb abroncsokat dobnak a piacra, ezért könnyen lehet, hogy nem lesz egyszerű a választás.

Annak érdekében, hogy valóban a számunkra legoptimálisabb abroncs mellett tegyük le a voksunkat, első körben tudnunk kell azt, hogy mekkora abroncs kell az autónkra. A gyári méretet természetesen a kocsi kézikönyvéből is kiolvashatjuk.

A megfelelő gumiabroncs kiválasztásakor segítségünkre lehet az, ha megnézzük a legfrissebb ADAC nyári gumi teszt eredményeket. Az idei évben újra a 215/55 R17 méretű nyári gumiabroncsokat vizsgálta meg, és tesztelte le az ADAC, kiemelt figyelmet fordítva a környezeti egyensúlyra, illetve a biztonságos közlekedésre.

A teszt során a tesztelők megvizsgálták nedves, és száraz utakon az abroncsokat, majd értékelték azok vízelvezetését, gördülési ellenállását, kanyarstabilitását, fékezhetőségét és tapadását is. Emellett figyelembe vették természetesen az üzemanyag-fogyasztást, illetve az abroncsok kopását is.

A 2024-es ADAC nyári gumi tesztjén az induló 16 abroncsból a legjobb eredményeket a Continental PremiumContact 7, a Michelin Primacy 4+, illetve a Kumho Ecsta HS52 tudta elérni.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)