Ez lehet az oka annak, ha nyikorog a fék az autódon

autósoknak

A gépjármű ma már egyáltalán nem számít egy olyan luxuscikknek, amelynek birtokában semmi más dolgunk nem lenne, csak dicsekedni vele. Napjainkban már szinte minden családnak van saját autója, és nagyon sok ember számára ma már az életük fontos kiegészítőjét képezi a gépjármű. Sokak már el sem tudnák képzelni az életüket autó nélkül.

Van, akinek az üzleti élet miatt fontos, másnak pedig a mobilitás szempontjából, és van, aki meg sem tudja oldani a munkába járást tömegközlekedéssel.

Bármi legyen is az ok, ha már autónk van, mindenképpen törekedni kell arra hogy hosszú időn keresztül probléma nélkül tudjuk azt használni. Így fontos, hogy kocsinkat a legjobb formájában tartsuk, hiszen csak így tudjuk kiélvezni nap mint nap az előnyeit.

Mik lehetnek az okai annak, ha nyikorog a fék?

Időközönként szakemberrel kell ellenőriztetnünk autónk műszaki állapotát, hogy biztosak lehessünk benne, hogy minden alkatrész tökéletesen működik, és jó állapotban van. Ilyenkor a fékrendszer ellenőrzésére mindig sort kell keríteni, hiszen ez alapvető fontosságú a biztonságos közlekedés, és az autó teljesítménye szempontjából.

Talán sokan nem gondolnák, de már a fékkel kapcsolatos kisebb gondok is előidézhetnek nagyobb problémákat, éppen ezért a legkisebb előjelekre is reagálnunk kell akkor, ha a fékrendszerről van szó.

A fékproblémák lényegében bármilyen típusú, bármilyen márkájú és évjáratú autónál jelentkezhetnek. Akár még az újabb járműveknél is felüthetik a fejüket az ilyen jellegű gondok, ez pedig leginkább a vezetési stílusukon és szokásainkon, illetve a kopást felgyorsító tényezőktől tud múlni.

Ezeknél a problémáknál a leggyakrabban csikorgó, nyikorgó hangokat tapasztalhatunk. Ilyen esetben a legtöbbször a probléma az, hogy elkopott a fékbetét.

Milyen gond lehet a féktárcsával?

A hangos fékezés hátterében legtöbbször a fékbetétek kopása áll. Ahogy az autónkban található fékbetétek elkopnak, szabaddá válik az alátétlemez, ez okozza a kellemetlen csikorgó, nyikorgó hangot, ahogy érintkezik a fékdobbal, vagy a forgórésszel. Ilyenkor fontos megejtenünk a fékbetét cserét, még azelőtt, hogy a tönkrement fékbetét komoly biztonsági kockázatot jelentene menet közben.

Megeshet az is, hogy a problémát nem is a fékbetét, hanem a forgórészek okozzák. Ilyenkor a féktárcsán mázas vagy vállas felület alakul ki, ez pedig egy rendellenes kapcsolatot hoz létre a fékbetéttel. Szerencsére ilyenkor a fennálló probléma a legtöbb esetben a forgórészek megmunkálásával elhárítható, de súlyosabb meghibásodásnál az is előfordulhat, hogy ki kell cserélni a forgórészeket.

A fékekről érkező csikorgó hangot a fékrendszerben ragadt szennyeződés is okozhatja, ezért, amikor a fékeket ellenőrizzük, azt is meg kell néznünk, hogy van-e a rendszerben olyan szennyeződés, amit nem lehet eltávolítani.

De a csikorgást és a nyikorgást a rozsdás féktárcsa is előidézheti, hiszen a jármű féktárcsái egy idő után elveszítik a simaságukat. A törmelék, vagy adott esetben a rozsda pedig komoly problémákat idézhet elő a fékrendszerben.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)