Érvek, amelyek az elektromos fűtés mellett szólnak

elektromos fűtés

Segítünk áttekinteni a főbb szempontokat

Ha az elektromos fűtésről van szó, számos termék kapható a piacon, beleértve az elektromos radiátorokat, törölközőtartókat és hőszivattyúkat is. Az elektromos fűtési rendszer telepítése egyszerűbb és olcsóbb a gázközpontű fűtéshez képest. De mi egyéb szól még mellette?

Az elektromos fűtés telepítésekor nincs szükség csövekre, szellőzőnyílásokra vagy csatornákra. Biztonságosabbak, mint a gáz, mivel nem égetnek el az üzemanyagot hőtermelés céljából.

A gáz központi fűtési rendszerekkel ellentétben az elektromos központi fűtés nem bocsát ki szén-monoxidot. Az elektromos fűtési megoldások csendesebbek, mint a gáz, mivel nem cirkulál a meleg víz a házban a helyiségek fűtéséhez.

Az elektromos központi fűtés tiszta és sokkal környezetbarátabb, ráadásul napjainkban olcsóbb is, mint a gázfűtés. Az elektromos központi fűtés olcsóbban telepíthető, alig vagy egyáltalán nem igényel karbantartást, és 100%-os hatékonysággal működik, tehát az összes villamosenergia hővé alakul.

Tóth Tamás
Kép forrása: Moefsz.hu

Az elektromos központi fűtés ráadásul teljes szabályozást tesz lehetővé, például az egyes helyiségek fűtését vagy meghatározott radiátorok szabályozását is – emeli ki Tóth Tamás, a Magyar Országos Elektromos Fűtés Szövetség elnöke.

A gázfűtés hátrányai

A gázkazánok – ellentétben az elektromos kazánokkal – nem 100 százalékos hatásfokúak. Ha egy gázfűtési rendszer elromlik, a javítás vagy a karbantartás költséges lehet.

A gáz fosszilis tüzelőanyagokat használ hőtermelésre, ami nagyban hozzájárul a globális felmelegedéshez és az éghajlatváltozáshoz.

2025-től az új építésű házakban már nem használhatnak gáz- és olajkazánokat.

A gázfűtési rendszer biztonságos és hatékony működéséhez éves karbantartás szükséges. Ráadásul az újabb, korszerűbb kazánra való váltás nagyon költséges lehet, a rosszul karbantartott gázfűtési rendszerek pedig zajosak és veszélyesek lehetnek.

Az elektromos fűtés környezetbarátabb, mint a gázfűtés?

Ha Önnek a környezetvédelem legyen a legfontosabb, akkor a válasz egyértelmű. A gázfűtési rendszerek káros szén-dioxid-kibocsátást okoznak, amivel hozzájárulnak a klímaváltozáshoz és károsítják a környezetet. Mivel az országok a világ minden táján célokat tűztek ki a szénlábnyomuk csökkentésére, a gáz az elkövetkező években valószínűleg elavulttá válik.

Az elektromos fűtés azonban egyszerre tiszta és környezetbarát, így jobb választás azok számára, akik tudatában vannak a környezetre gyakorolt ​​hatásuknak. A jó hír, hogy Ön is csökkentheti a szénlábnyomát, ha elektromos energiát használ otthona fűtésére.

Bár a gáz mindennapi üzemeltetése olcsóbb, a telepítési, karbantartási és üzemeltetési költségek gyakran azt eredményezik, hogy a villamos energia az olcsóbb megoldás otthona hatékony fűtésére. Az elektromos központi fűtés átlagos élettartamát is figyelembe kell venni, amely akár másfélszer olyan hosszú lehet, mint a gázkazánoké.

Képek forrása: Pixabay.com; Moefsz.hu

Hirdetés (X)