Energiatakarékosság modern berendezésekkel

vendéglátóipari gépek

Napjainkban a háztartási gépek vásárlásánál az egyik legfontosabb szempont az energiafogyasztás. A környezetvédelem, az energiával, a vízzel  való takarékoskodás sok ember számára már természetes. Ebben a cikkben olyan energiatakarékos vendéglátóipari gépeket és otthoni készülékeket mutatunk be, amelyek minden háztartásban és étteremben jól jöhetnek.

Energiatakarékos gépek jelölése

A háztartási gépek gyártóinak el kell látni a termékeket energiaosztályos besorolással. Az Európai Unió szabályozása szerint a kereskedelemben csak A, A+, A++ és A+++ jelöléssel ellátott készülékeket forgalmazhatnak.

Természetesen az energiatakarékos berendezések fogyasztói ára valamivel magasabb, mint a többi gépé, azonban azt a különbözetet visszakapjuk, hiszen jóval kevesebb energiát használnak fel, így nem is  kell majd annyit fizetni utánuk.

Miután ebben az évezredben egyre több a 1-2 személyes háztartás, nem csak az energiatakarékos gépekkel, hanem a kisebb méretű gépekkel is tudunk takarékoskodni.

Háztartási gépek

A mosógép esetében a villamos energiával és a vízzel tudunk takarékoskodni, de a mosószer igény sem jelentéktelen. Minél kevesebb a víz, annál kevesebbet kell felmelegíteni. Érdemes az energiatakarékos programokat előtérbe helyezni a használat során. Kevésbé szennyezett ruhanemű mosásához rövid program és alacsonyabb hőfok is elegendő.

Szárítógép

Lehetőleg, ha már használjuk, levegős változatot válasszunk, mert a száradás után a levegő a szabadba távozik, ezért ezek olcsóbb üzemeltetésűek.

Hűtőszekrény

A modern hűtők már nem károsítják az ózonréteget. A hűtésük szabályozható és létezik No Frost technológia is, amivel a hűtő sokkal kevesebbet fogyaszt.

Fagyasztószekrény

Minél jobban teletöltjük, annál jobb a villamosenergia felhasználása. Nem mindegy a nagysága sem, ha rendelkezünk kerttel, akkor legalább egy 100 literesre van szükség.

Elektromos tűzhely

Elektromos tűzhelynél mi magunk tehetjük a legtöbbet az energiatakarékosságért. A főzőlapot az étel elkészítése előtt el kell zárni, hogy a maradék hő még ki legyen használva.

Vízmelegítő

Legspórolósabb megoldás, ha a melegvíz ellátásunk központi, és közel vagy inkább egymás mellett vannak a vizet használó helységek.

Mosogatógép

Kevés az áram és a víz felhasználásuk. Akkor pazarlunk vele, ha nincs tele a gép, ha nem öblítjük le az edényeket. Ezekből a gépekből is létezik kisebb méretű darab, ami kisebb háztartásnak gazdaságosabb. Persze akadnak ipari méretűek is, így az éttermeknek is sokkal könnyebbé válik a takarítás és az edények tisztítása.

Mikrohullámú készülék

Kis helyet igényelnek, de nagy segítséget jelentenek a fagyasztott élelmiszerek ki olvasztásánál, emellett gyorsan melegítenek. Lehetőleg ne tegyük túl magasra.

Vendéglátóipari gépek

Természetesen nemcsak a háztartásokban, hanem a vendéglátóiparban is – ahol bizonyos gépeket folyamatosan használnak – törekedni kell a minél kevesebb energiát fogyasztó gépek cseréjére. Az Anvalor webáruházban kaphatók olyan gépek, amelyekben az ECO szoftver az energiatakarékosság jegyében már beépítésre került.

Összegezve: Elmondhatjuk, hogy a mostani energiaárak mellett egyre jobban kell törekedni az energiatakarékos háztartási és ipari gépek beszerzésére, a gazdaságos működtetés miatt.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)