Elpusztíthatatlan és strapabíró szobanövények

virág

Sokan nehezen tartanak életben virágokat, főleg beltérben. A lakásban élő növényekkel kapcsolatban nagyon ügyelni kell a fényre és a hőmérsékletre, nem szabad őket túlöntözni. Sokszor meghálálják, ha egy kicsit elfelejtjük, hogy vannak, ilyenkor újra életre kelnek.

Bőven akad azonban olyan igénytelen és elpusztíthatatlan szobanövények, amely természetessé varázsolja a lakást anélkül, hogy túl sokat kellene törődni vele.

Ebben a cikkben most olyan strapabíró növényeket mutatunk be, amelyek gondozása senki számára nem okozhat problémát.

Fikusz a trópusi élettérhez

A fikusz egy olyan trópusinövény, amelynek idővel hatalmas és íves ágai lesznek. A hegyes leveleinek hála, könnyen csempészhetünk a lakásba egy kis természetességet. Kisebb formájában egy nagyobb ablak mellett is jól mutat, nem beszélve a lépcsőről vagy éppen a kanapéról.

Bármelyik sarokba tehető, ahol túlzottan üres az élettér és jól mutatna ott valamilyen zöld növény. Nagyon szívósak, egyedül a huzatot nem kedvelik, erre érdemes ügyelni az esetében.

Mikulásvirág a hideg hónapokra

A téli időszakban csodálatos és egyedi képet mutat a mikulásvirág, amelynek amellett, hogy feltűnő és színes levelei vannak, a piros virágai igazán dekoratívvá teszik a teret. Létezik belőle több színváltozat is, de a legtöbben az eredetit kedvelik, amivel szinte semmi dolgunk nincsen. Kiváló meglepetés akár karácsonyra, akár csak egy ünnepi alkalommal a téli időszakban.

Mivel trópusi eredetűek, így mindenképpen távolítsuk el a műanyag borítást, mert ez rövid távon öli meg a leveleket. Sok természetes fényre van szüksége, de kedveli a párát, a fűtést és a meleget viszont nem. Minél előbb találunk neki fűtetlenebb, napfényes területet, annál tovább bírja majd, annál tovább csodálhatjuk a színes virágait.

Elefántláb a szemet gyönyörködtető látványért

Az elefántláb egy magas szobanövény, természetes élőhelyén elérheti a 10 métert, cserépben viszont mindössze 1,5 méterre nő meg. A törzse vastag és erős, innen származik a neve, hiszen a fás része elefántlábhoz hasonlít. Igen dekoratív eleme lehet a nappalinak vagy a hálónak, ráadásul nagyon könnyen lehet gondozni.

Fontos, hogy ügyeljünk a megfelelő mennyiségű fényre, de sose tegyük közvetlenül a napra. Nem árt neki a jó vízelvezetésű cserép és föld, így néha jó, ha ellenőrizzük a talaj nedvességtartalmát. Egyéb problémákkal azonban nem kell szembenézni vele kapcsolatban.

Ámpolna gyertyavirág, ami minden polcon jól mutat

Ha csüngő növényt keresünk, akkor az ámpolna gyertyavirággal nem lőhetünk mellé. A húsos növény levelei szív alakúak, virágai pedig csövesek. Fontos számára a világos hely, de nem szereti a közvetlen napfényt.

Öntözés előtt mindig nézzük meg, hogy mennyire nedves a talaj, de alapvetően nem szokott gond lenni vele a víz tekintetében sem. Télen havonta maximum pár alkalommal érdemes öntözni, így akár a hosszabb távollétet is jól tűri.

Nagyon jól mutat polcokon és szekrények tetején, ahonnan szabadon futhat lefelé vagy oldalra.

Borsóka vagy gyöngyfűzér belső terek díszítésére

Talán az egyik legkönnyebben gondozható növény, így kiváló választás kezdő növény nevelők számára. A tapasztaltabb személyek tudják, hogy mennyire egyedi, hiszen ezzel a belső tér bármelyik sarkát bátran díszíthetjük.

Elengedhetetlen számára a világos hely, olyan polc vagy lakrész, ahol pár órát mindig éri a nap. Az öntözések között nézzük meg, hogy mennyire párás a földje, néha pedig nem árt neki egy kis műtrágya sem.

Amennyiben tehát olyan növényekre vágyunk, amelyek nem igényelnek sok gondozást és figyelmet, a fent említett változatok bármelyikével nyugodtan számolhatunk.

Kép forrása: Pexels.com