Egyszerű építmény, rengeteg lehetőség – ötletek a kerti pergola hasznosításához

kerti pergola

Manapság egyre több kertben láthatunk pergolát, hiszen egyszerűen és gyorsan telepíthető, és az alatta lévő terület is rengetegféleképpen berendezhető. Sőt időről időre akár át is alakíthatjuk, hisz tényleg egy igazán sokoldalú építményről van szó.

Cikkünkben most ehhez adunk pár ötletet. A kiindulási alap pedig lehet akár egy minőségi Nívó pergola is, ami nemcsak esztétikus megjelenésű, hanem időtálló és strapabíró is.

Szabadtéri konyha

A tavasz és a nyár a grillszezon időszaka, hiszen nincs is jobb, mint kinn a szabadban sütögetni, és élvezni a hamisítatlan grillezett ételek finom ízeit. A sütés és az étkezés helyszínét pedig berendezhetjük egy nagyobb pergola alatt.

Az egyik sarokba helyezzük el a grillsütőt, mellé pedig rakjunk egy hosszabb, keskeny asztalt, ami a munkapult szerepét tölti be. Itt tudjuk majd előkészíteni az ételeket, és a tálalás előtt ízlésesen elrendezni az elkészült fogásokat.

A pergola másik felére tegyük az étkezőasztalt a székekkel. Figyeljünk arra, hogy a grillsütő közelében ne legyen éghető anyag (pl. ponyva, árnyékoló textil), nehogy véletlenül lángra kapjon.

Romantikus menedék

Mindenki látott már olyan filmeket, melyekben a szerelmespár a szabadban, egy szépen berendezett pergola alatt fogyasztja el a gyertyafényes vacsorát, majd utána kedvükre romantikáznak.

Ilyen randikat pedig szerencsére nemcsak Hollywoodban lehet tartani, hanem akár otthon a kertben is. Persze ehhez meg is kell teremteni a meghitt hangulatot. A hangsúly ez esetben a kényelmen lesz, így az étkezőszett mellett mindenképp legyen egy hintaágy vagy kétszemélyes napozóágy, amin össze lehet bújni.

Az áttetsző függönyök, baldachinok szintén hozzájárulnak a romantikus hangulathoz, ugyanígy az illatos, színes virágok is. Mivel randizni este a legjobb, ezért ne feledkezzünk meg a hangulatvilágításról sem! Az erős fényű lámpák helyett azonban válasszunk haloványan világító fényfüzéreket, LED-es fáklyákat.

A természet ölelésében

A pergolákat régen futónövényekkel futtaták be, ezek gondoskodtak az árnyékolásról is. Ma már ritkábban alkalmazzák ezt a megoldást, de ha a cél a minél természetközelibb hatás, akkor érdemes megfontolni.

Illetve jó ötlet az is, ha az építmény 2-3 oldala mentén sövényfalat növesztünk. Persze ehhez kell némi türelem, hiszen a növények nem nőnek magasra és sűrűre néhány nap alatt, de ma már kaphatóak olyan gyorsan növekvő fajták, amik évente akár 1,5 métert is nőnek, így hamar kialakul a vágyott, dús sövényfal.

Ne feledkezzünk el azonban a rendszeres nyírásról, különben túlságosan elterebélyesedik, és kiszorulunk a pergola alól.

A sövénnyel és a futónövényekkel lényegében egy természetes árnyékolót hozunk létre, így a pergola alatt ücsörögve ténylegesen úgy érezhetjük, hogy átölel minket az anyatermészet. Teremtsük meg a komfortos pihenés lehetőségét nyugágyakkal, kültéri fotelekkel, kanapékkal, és élvezzük a szabadban töltött időt.

Hirdetés (X)