Egy vegyület, mely felveheti a harcot a vírusok ellen

tea

A zöld teák többsége számtalan olyan tulajdonsággal rendelkezik, mely az egészségmegőrzésben szerepet játszhat. Ezek közül is kiemelkedik a matcha tea, melynek termesztésében rejlik a titok.

A minőségi matcha tea cserjét Japán bizonyos vidékein nevelik nagy gondossággal. A kézzel történő betakarítás és a különleges termesztés hatására rengeteg hasznos összetevő található a tealevélben. Az M Matcha cikkében összegyűjtötte a tea jótékony hatásait, mely az immunerősítéstől kezdve egészen a súlycsökkentésig számos dolgot taglal. A növényben található EGCG vegyület az egyik oka annak, hogy egészségügyi problémáinkra megoldást kínálhat.

Az EGCG vegyületről

Az epigallokatechin-3-gallát, azaz EGCG a zöld tea egyik fő hatóanyaga, melynek hosszú ideje vizsgálják potenciális egészségügyi előnyeit. A COVID-19 járvány idején nagy reményeket fűztek ehhez a vegyülethez, mint megoldást a betegségre.

Nem nevezhetjük alaptalannak a bizakodást, hiszen az EGCG-nek számos érdekes biológiai hatása van, mint például az antioxidáns, gyulladáscsökkentő és immunrendszert támogató tulajdonságai. Mindezek hozzájárulhatnak a vírusfertőzés elleni védelemhez vagy a betegség tüneteinek enyhítéséhez. Bár tökéletes ellenszer nem készült el a járvány óta sem, a kutatások tovább folynak a témában.

Miért épp a matcha?

A zöld teák közül a matcha kitűnik abban, hogy EGCG tartalma magasabb a hagyományos zöld teákénál. Ennek oka elsősorban a termesztési módban keresendő. A minőségi matcha tea, melyet könnyen felismerhetünk a vibráló, smaragdzöld színéről, Japán egyes vidékeink terem, szüretelésére akkor kerül sor, amikor a legmagasabb a növényben a klorofilltartalom.

A kézzel gondosan válogatott és leszedett leveleket hatalmas malomköveken porrá őrlik, ez az oka annak, hogy a növényben lévő valamennyi hatóanyag, vitamin és antioxidáns belekerül a teaporba. Tradicionális teaszertartásokon fogyasztják, de naponta egy pohárral bárki számára hatásos lehet a forró ital.

A matcha tea, mint egészségmegőrző ital

Többféle jótékony hatása lehet a rendszeres matcha tea fogyasztásnak. Lassú felszívódású L-theanin található meg benne, mely növeli a koncentrációt és éberséget, miközben ellazít és megnyugtat. Koffeint is tartalmaz a tea, azonban a kávéval ellentétben hosszú idő alatt szabadul fel a szervezetben, így tartós energiát biztosít számunkra.

Rengeteg antioxidáns is található a matchában, melyek küzdenek a szabadgyökök ellen, így veszik fel a harcot a sejtkárosító atomokkal szemben. A szabadgyökök felelnek az öregedési folyamatért, az immunrendszer gyengüléséért, a bőr károsodásáért és a daganatos betegségek kialakulásáért.

A matcha teában katekinek is találhatóak, melyek vírusölő és antibiotikus hatással vannak a szervezetünkre. Az EGCG egészségügyi hatásai elvitathatatlanok, éppen ezért próbálják meg a tudósok a vegyületet felhasználni bizonyos problémák orvoslására.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)