Belső és külső ablakpárkány: van különbség a kettő között?

ablakpárkány

Az emberek többsége bele sem gondol abba, hogy milyen fontos feladata van az ablakpárkánynak. De még erre is rá lehet tenni egy lapáttal azzal, hogy a külső és a belső párkány funkciója, kialakítása az esetek döntő többségében teljesen eltér egymástól. Sokszor még anyaghasználatban is.

Belső vs. külső: melyiket mire használjuk?

Ma már egy műanyag ablak egyszerűen kialakítható, köszönhetően az olyan kivitelezőknek, mint amilyen az RS Ablak is. A párkányokat is teljesen személyre szabhatjuk. Sokszor megjelenésben teljesen hasonlítanak egymásra, de mégsem mindegy, hogy melyiket hova helyezzük.

A belső ablakpárkányt, vagy más néven könyöklőt elsősorban esztétikai jellege miatt helyezik fel. A külső párkánynak azonban már fontos funkciója van. Kezdjük a sort az utóbbival.

Kiemelt fontosságú, hogy a szélsőséges időjárással szemben ellenálló legyen, bírnia kell a viszontagságokat. Gondolunk itt a téli fagyokra és az erős napsugárzásra egyaránt. A vízelvezetésben játszik fontos szerepet, mivel az ablakról lefolyó esővizet, csapadékot a falon túlra kell vezetnie.

Ezért is mondható el az, hogy a külső ablakpárkány akkor van jól felrakva, ha az ejtése legalább 1 cm, a fal síkján pedig legalább 2-3 cm-rel lóg túl, így semmiképpen sem jut az alatta lévő felületre a vízből.

A belső ablakpárkány ezzel szemben maximum a páralecsapódástól védi meg a falak belső oldalát. Ha a funkcionalitásról beszélünk, akkor sokkal inkább használjuk virágtartónak vagy más díszek tárolására.

A belső párkánnyal szemben fontos elvárás az is, hogy könnyen tisztítható legyen. Sokszor más anyagból készülnek, mint a külső változatok. Fontos, hogy a kettőt ne keverjük össze. A kültéri kívülre kerüljön, a belső pedig beltérre.

Miből készülhetnek az ablakpárkányok?

A külső párkányok esetében lehet műanyag (csak fehér színű és nem fóliázott), horganyzott lemezpárkány, alumínium (extrudált és élhajlított kivitelben egyaránt), műkő és gránit is. Ezzel szemben a beltéri ablakpárkány készülhet fából, műkőből, gránitból és műanyagból is.

Utóbbi már lehet fóliázott változat is. A műanyag előnye mindkettő esetben az, hogy könnyen tisztítható, valamint kiválóan ellenáll a külső körülményeknek, szélsőséges időjárásnak.

Kültérre az anyagában színezett és UV-stabil változat lesz az ideális.

Mire használhatjuk a belső ablakpárkányt?

Ez egy olyan kérdés, amire a válasz természetesen függ a mérettől is. Ha nagy tér áll rendelkezésünkre, elég széles az ablakpárkány, akkor még akár olvasókuckó is készülhet belőle, de a reggeli kávét is elfogyaszthatjuk munkába indulás előtt, vagy éppen a nap végén egy pohár bor társaságában üldögélhetünk rajta.

Ezenkívül rakhatunk még rá növényeket, könyveket vagy egy olvasólámpát. Az egyes helyiségeket is sokkal hangulatosabbá tehetjük, ha színes belső ablakpárkányt építtetünk be.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)